<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.

Svédországban az adóhivatal honlapja nyilvános, így bármelyik svéd állampolgárról megtudhatjuk, mennyit adót fizetett be tavaly, amiből következtethetünk a jövedelmére. Viszont míg ott az adócsalás főbenjáró, elítélendő bűn, addig Amerikában nem annyira, hiába szigorúak papíron a törvények, és többnyire örökre ellehetetlenül gazdaságilag valaki, ha adót csalt. Ennél nagyobb bűnök elkövetése sem zárja ki a sztárlétet.

Ha beütjük a Google-ba egy filmszínész nevét, a harmadik legkeresettebb fogalom a net worth, magyarul, nettó vagyon. Az is beszédtéma, mennyivel nőtt – vagy éppen csökkent – a vagyona, egyik évről a másikra, mert ez jelezheti a karrierje – és befektetései - alakulását. A már kiharcolt fizetésnél kevesebbet kérni nem szokás. (Olykor persze előfordul, hogy valamelyik világsztár, mivel a rendező barátja, kisebb, úgynevezett cameo szerepet elvállal.)

A leggazdagabb amerikai színészek egy része alig ismert Magyarországon. A lista nem azonos azzal sem, most éppen ki a legkeresettebb. Egyes források szerint a leggazdagabb amerikai sztár Tyler Perry, aki nem sokat mond a magyar nézőnek, és csak utána következik Robert de Niro vagy George Clooney.

Robert de Niro leszorult a képzeletbeli dobogó tetejéről. Fotó: USA TodayRobert de Niro leszorult a képzeletbeli dobogó tetejéről. Fotó: USA Today

A hölgyek között Dina Merrill volt a leggazdagabb, aki 2017-ben elhunyt. A részben örökölt 5 milliárd dollárnyi vagyonát egyetlen világsztár sem tudja túlszárnyalni – Jennifer Aniston vagy Sandra Bullock sehol sincs hozzá képest a maga 240, illetve 220 milliójával.

A leggazdagabb élő filmsztárok ma, mint Julia Roberts, Jessica Alba, az Olsen testvérek és az itthon kevéssé ismert Jami Gertz természetesen nemcsak filmszerepekkel alapozták meg a gazdagságukat, de ügyes befektetésekkel, cégek alapításával és reklámszerződésekkel is. A lista évről-évre változik.

Julia Roberts a leggazdagabb női filmsztárok egyike. Fotó: TopBlogManiaJulia Roberts a leggazdagabb női filmsztárok egyike. Fotó: TopBlogMania

Az sem példa nélküli, hogy egy Oscar-díjas filmszínész, akiért világszerte nők és férfiak milliói rajonganak, töredékét keresi annak, mint egy YouTube-, Instagram- vagy TikTok-szereplő, aki egy-egy posztért 150-200 millió forintnak megfelelő pénzt kap. Például megmutatja, melyik kozmetikumot kente magára a fürdőszobában, márpedig világszerte 200 millióan követik a közösségi oldalakon, akik a termék potenciális vásárlói lehetnek. Aki pedig gazdag, annak hirtelen tekintélye lesz, meghívják a legelegánsabb partikra, a leghíresebb divatszalonok öltöztetik, a nevüket egy ország ismeri – mindegy, hogy valaki valóságshow résztvevő, tehetségkutatós ötödik helyezett, simán csak botrányhős vagy playmate volt.

Szerencsére ma is vannak olyan színészek – és rendezők –, akiket ez nem érdekel, és jól érzik magukat akkor is, ha annyit sem keresnek egy éves forgatás után, mint Kim Kardashian, egy kattintással.

A díjak – főleg az Oscar –, no meg a kassza gyakori csilingelése jelentősen befolyásolja, hogy a következő filmszerepért mennyit kérhet el a sztáré. A szerződése részleteit természetesen az ügynökei és az ügyvédei nézik át, hasonlítva egyben az azonos kaliberű, korú kollégáéhoz, és a szerep nagyságához. A kiemelkedő költségvetésű filmek – mint például most a Dűne – más kategóriába tartoznak.

A Dűne más kategóriába tartozik. Fotó: IMDBA Dűne más kategóriába tartozik. Fotó: IMDB

Közben a streaming-szolgáltatók révén olyan színészek tűntek fel, akikről soha nem hallottunk, hiszen eddig a külföldi sorozatok csak többéves késéssel jutottak el, főleg a kelet-közép-európai nézőkhöz, most pedig hirtelen sokmilliónyi ember nézi ugyanazt esténként a laptopján, éljen a világ bármely táján.

Például egy svéd sorozat eddig soha nem ért volna el több mint százmillió nézőt pár hét alatt – ilyen a Young Royals, amelynek már indul a második évadja. A főszereplők – Edvin Ryding és Omar Rudberg – szupersztárok lettek, és nyilvánvalóan megugrik majd a gázsijuk is, meg a rajongói körük. A táncos-énekes Omar kirobbanóan népszerű lett Latin-Amerikában – amely hatalmas piac –, hiszen venezuelai származású és spanyolul anyanyelvi szinten beszél-énekel.

A Young Royals több mint százmillió nézőt ért el pár hét alatt. Fotó: cuopm.comA Young Royals több mint százmillió nézőt ért el pár hét alatt. Fotó: cuopm.com

A streamingkorszak sok munkát ad a fordítóknak és különösen Magyarországon a szinkronszínészeknek is. Jóllehet, nem mindegyik filmet szinkronizálják magyarra, és nem mindegyik szinkronizált sorozat éri el a nagy mozikban vetített filmek ebbéli minőségének szintjét.

De nagyszerű lehetőség a nyelvtanulásra, hiszen angolul (franciául, ukránul, törökül…) beszélnek a szereplők, többnyire a legújabb szleng szerint, és közben látjuk a magyar fordítást. Az külön vicces, amikor magyarul halljuk a szöveget és magyar a szöveg is, csak éppen teljesen eltér a két mondat jelentése. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ugyanazt jelenti-e a „mert tudtam, hogy fogsz reagálni” minthogy „nem tudtam, hogy reagálsz”…

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló