4p

Már közel 20 ezer deportál ukrán gyermek él távol hazájától, Putyin még mindig nem tett hivatalos bejelentést, hogy indul az elnökválasztáson. Háborús összefoglaló este.

  • Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et. Márciusban a hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Alekszejevna Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen a gyermekek kényszerű kitoloncolásával kapcsolatban.
  • Az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy „megfelelő szankciókat” vetett ki, miután beidézte az orosz nagykövetet, mert azzal vádolták, hogy az orosz FSZB-hez köthető csoportok prominens brit személyiségeket hackeltek meg a „brit politikába való beavatkozás” részeként. Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Oroszország áll „a tartós ellenséges kiberműveletek mögött, amelyek célja az Egyesült Királyság demokratikus folyamataiba való beavatkozás. Ide tartoztak parlamenti képviselők, köztisztviselők, agytrösztök, újságírók és civil szervezetek”. 
  • A jövő évi orosz elnökválasztás időpontját március 17-re tűzték ki, és az orosz szövetségi tanács ma délelőtt meg is erősítette az időpontot. Ella Pamfilova, az Orosz Föderáció Központi Választási Bizottságának vezetője szerint december 12-ig döntenek arról, hogy a megszállt Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herson részt vesz-e a részvételen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad James Jordannak, az Associated Press amerikai hírügynökség európai és afrikai részlege hírigazgatójának egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. Fotó: MTI/AP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad James Jordannak, az Associated Press amerikai hírügynökség európai és afrikai részlege hírigazgatójának egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. Fotó: MTI/AP

  • A 71 éves Vlagyimir Putyin még nem jelentette be, hogy indul-e, de sokan azt várják, hogy megszerezze az ötödik ciklust, és legalább 2030-ig hatalmon maradjon. A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egy internetes nyilatkozatában sürgeti híveit, hogy bárkire szavazzanak Putyinon kívül, mondván: „Putyin ezt a választást népszavazásként értékeli majd tettei jóváhagyásáról. Népszavazás a háború jóváhagyásáról. Zavarjuk meg a terveit, és valósítsuk meg, hogy március 17-én senkit se érdekeljen egy elcsalt eredmény, hanem hogy egész Oroszország végre tisztán lásson.”
  • Orbán Viktor nem engedheti meg, hogy „zsarolja” az EU többi tagállamát azzal, hogy blokkolja az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokat, ha nem engedik át a visszatartott pénzeket Magyarországnak – mondták az EP-képviselők. Pedro Marques, a 142 európai parlamenti képviselőt tömörítő szocialista és demokrata frakció alelnöke azt mondta, „ez egy ébresztő a vezetők számára, hogy nem hagyhatjuk magunkat továbbra is zsarolni valamely tekintélyelvű vezetőtől.”
  • Ukrajna célja, hogy megkerülje a teherautó-sofőrök által a lengyelországi határzárat oly módon, hogy tehergépjárműveiket vasúton szállítják - közölte csütörtökön a nemzeti vasúttársaság illetékese.
  • Az ukrán áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo csütörtökön azt közölte, hogy a hideg időjárás miatt 2,7 százalékkal megnövelte az áramfogyasztást. A hiányt Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából származó import pótolja.
  • Szerdán a republikánusok az Egyesült Államok Szenátusában blokkolták a kiegészítő finanszírozási törvénytervezetet, amely az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást is magában foglalta. A szavazás megnöveli annak valószínűségét, hogy a Kongresszus nem hagy jóvá több finanszírozást Ukrajnának az év vége előtt, mivel a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek égetően több segélyre van szüksége.
  • A szavazás előtt Joe Biden elnök könyörgött a republikánusokhoz, rra figyelmeztetve, hogy Oroszország Ukrajna feletti győzelme olyan helyzetbe hozza Moszkvát, hogy megtámadja a NATO-szövetségeseket, és háborúba viheti az amerikai csapatokat . „Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, akkor nem áll meg itt” – mondta Biden. Putyin megtámad majd egy NATO-szövetségest, és akkor „lesz valami, amire ma nem is gondolnák: amerikai csapatok harcolhatnak orosz csapatokkal” – mondta Biden. 
  • Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön. (MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG