<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunk által megkérdezett angliai magyarok nem aggódnak amiatt, hogy január elsejével a szigetország teljes egészében kilépett az EU-ból. Az előnyök, amiért kimentek, ugyanis továbbra is megvannak: nyugodtabb, élhetőbb, kiszámíthatóbb az élet, mint Magyarországon.   

Már 15 éve itt élünk. Végigjártuk a szamárlétrát, az iskolát és a munkát tekintve is. Nem izgulunk a mostani helyzet miatt

- mondja Németh Tamás, akit arról kérdeztünk két, szintén Angliában élő sorstársával együtt, hogy miként élik meg a tavaly év végén beteljesedett Brexitet, milyen most ott a hangulat, és hogyan látják saját jövőjüket a politikai földindulás után.

Kimentek, kint ragadtak

Tamás, aki a Pécsi Egyetem testnevelés szakán végzett, 2005-ben telepedett ki Nottinghambe, és azóta is ott él.

Először Erasmus-ösztöndíjasként voltunk Angliában fél évet (ezt a lehetőséget most szüntette meg a brit kormány –a szerk.), és vissza akartunk jönni egy-két évre nyelvet tanulni, dolgozni. Aztán itt lassan kialakultak a dolgok, körülbelül olyan ütemben, mint ahogy otthon romlottak

- meséli. Kint sokáig testnevelő-tanárként, úszóedzőként dolgozott, most éppen alternatív terapeuta. Családot is már ott alapított magyar feleségével, kisfia és kislánya már brit állampolgárok.

Felesége és ő ugyan még nem azok – ebbe a "projektbe" a Covid-járvány és a pénzkiesés miatt nem vágtak bele –, de emiatt nem aggódnak: tavaly a hatóságok meghosszabbították tartózkodási engedélyüket, amely, mint mondja, örökre szól.

Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL
Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL

Ami a Brexitet illeti, Tamás szerint a járványhelyzet miatt szinte fel sem tűnt a januári kilépés. (A szigetország hivatalosan már tavaly február elsején távozott az EU-ból, az átmeneti időszak azonban csak december végén ért véget, és a kereskedelmi megállapodás Brüsszellel is csak múlt hónap végén született meg.)

A Covid-pánik miatt a nagy ünneplés és a nagy szomorkodás is elmaradt. A hírekben csak címszavakban volt a megállapodás, és még sok a tisztázatlan kérdés.

Negatív következményt egyelőre nem tapasztal. Nincs áruhiány, és magyar útlevelük miatt az utazásuk is megoldott. Attól sem fél, hogy a jövőben nem talál majd munkát.

Az egyetlen bökkenő az lehet, hogy ha egy brit és egy uniós állampolgár pályázik ugyanarra a munkára, akkor a britet részesíthetik előnyben. De még a jövő zenéje, hogy így lesz-e

- véli.

Mint mondja, jól érzik magukat, kint sokkal több a lehetőség, mint Magyarországon, és sosem érte őket hátrány amiatt, mert nem britek. Bár vannak olyan helyek, ahol már „nem kérnek a külföldiekből”, ez a hozzáállás inkább iskolázottságtól függ.

Ugyanakkor azok, akik a közelmúltban költöztek ki Nagy-Britanniába, a járvány miatt nehéz helyzetben vannak, teszi hozzá. Azoknak pedig még nehezebb dolguk lesz, akik ezután próbálnak majd szerencsét. A brit kormány ugyanis pontozásos elbírálási rendszert léptetett életbe: a letelepedési kérelmeket főleg szakképzettség és angol nyelvtudás alapján bírálják majd el.

Tamás szerint sok brit azt gondolja, hogy a kilépéssel visszavették a kontrollt a bevándorlás felett, a pontrendszer pedig majd elveszi a külföldiek kedvét a letelepedéstől.

És amúgy is várták már, hogy véget érjen az egyezkedési cirkusz

- jegyzi meg a London és Brüsszel között évekig húzódó tárgyalásokra utalva.

Megvan az egzisztencia

Nem izgul a Brexit miatt Nádasdi Imre sem, aki 2004 óta él a szigetországban.

Nekünk, magyaroknak, akik már hosszabb ideje itt tartózkodunk, és megvan a megfelelő egzisztenciális hátterünk, nem okoz problémát a brit kilépés

- mondja. Ő szintén már kint alapított családot, és jelenleg az állami szférában dolgozik főszakácsként Lincolnshire-ban.

Ami a hangulatot illeti, szerinte az angolokat már alig foglalkoztatja a Brexit:

Ezt természetesen befolyásolja a Covid-helyzet. Szerintem már elfogadták a kilépést, bár keveset tudnak az EU működéséről. Ez főleg az angol médiának köszönhető, amely túlzottan hangsúlyozta az EU hibáit.

Tamáshoz hasonlóan úgy véli, hogy a magyarok utazás szempontjából kedvezőbb helyzetben vannak a briteknél.

Áruhiánytól szintén nem tart, maximum arra számít, hogy néhány termék ára felmegy.

Az új otthon

Némileg más helyzetben van Kádas István, aki csak a közelmúltban költözött ki párjával Londonba.

Pár nappal karácsony előtt érkeztünk, szinte üres volt a reptér. Nem volt Covid-tesztünk, és féltünk, hogy esetleg visszafordítanak minket. De nem volt semmi fennakadás. A lezárások miatt egyelőre alig mozgunk, csak boltba megyünk. De nem látok félelmet az emberek arcán.

István, aki webfejlesztő, vlogger és vágó egy személyben, szintén nem tart a jövőtől.

Nekünk ez a lehetőségek hazája, és remélem, tudunk is élni vele. Nem aggódom, mivel televíziós műsorgyártásban dolgoztam 16 évig, 3 éve pedig kizárólag interneten végezhető munkám van.

Már Magyarországon elindította celebekkel, hírességekkel foglalkozó YouTube-csatornáját, a Stars & Music Trend Talkot, amit kint tovább szeretne építeni. Azt mondja, a lockdown alatt is sok a munkalehetősége. A papírok miatt pedig nem kell izgulnia: indulás előtt pár héttel öt évre megkapták az előzetes letelepedési státuszt.

Felvetésünkre, hogy miként tekintenek most ott az "idegenekre", azt válaszolja:

Londonban szinte mindenki külföldi, angolokkal elvétve találkoztam. Amúgy meg azt tapasztaltam eddig bármikor, hogy általában úgy állnak hozzád, ahogy te állsz hozzájuk.

És hogy miért költöztek ki a szigetországba?

Semmi bajom Magyarországgal, de az elmúlt években olyan lett a helyzet, hogy már nem éreztem úgy, hogy oda akarnék tartozni. Az i-re a pont akkor került fel, amikor a választások után (2018. áprilisban) kirúgtak a Hír TV-től, ahol egyébként nagyon szerettem dolgozni. Azután nemhogy munkát nem találtam, de azok a helyek is megszűntek, ahol addig kameramanként dolgoztam.

Ami a jövőt illeti, Tamás egyelőre nyitva hagyja ezt a kérdést. Imre mindenképp maradni szeretne, és István is hosszútávra tervez Nagy-Britanniában:

Ha a körülmények máshogy nem alakulnak, nekünk ez az új otthonunk. Ha meg tudjuk vetni a lábunkat, hosszútávon kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, nyugodtabb jövőt tudunk építeni. Egy olyan helyen szeretnék megöregedni, ahol hagynak élni, és tenni a dolgunkat.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG