<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunk által megkérdezett angliai magyarok nem aggódnak amiatt, hogy január elsejével a szigetország teljes egészében kilépett az EU-ból. Az előnyök, amiért kimentek, ugyanis továbbra is megvannak: nyugodtabb, élhetőbb, kiszámíthatóbb az élet, mint Magyarországon.   

Már 15 éve itt élünk. Végigjártuk a szamárlétrát, az iskolát és a munkát tekintve is. Nem izgulunk a mostani helyzet miatt

- mondja Németh Tamás, akit arról kérdeztünk két, szintén Angliában élő sorstársával együtt, hogy miként élik meg a tavaly év végén beteljesedett Brexitet, milyen most ott a hangulat, és hogyan látják saját jövőjüket a politikai földindulás után.

Kimentek, kint ragadtak

Tamás, aki a Pécsi Egyetem testnevelés szakán végzett, 2005-ben telepedett ki Nottinghambe, és azóta is ott él.

Először Erasmus-ösztöndíjasként voltunk Angliában fél évet (ezt a lehetőséget most szüntette meg a brit kormány –a szerk.), és vissza akartunk jönni egy-két évre nyelvet tanulni, dolgozni. Aztán itt lassan kialakultak a dolgok, körülbelül olyan ütemben, mint ahogy otthon romlottak

- meséli. Kint sokáig testnevelő-tanárként, úszóedzőként dolgozott, most éppen alternatív terapeuta. Családot is már ott alapított magyar feleségével, kisfia és kislánya már brit állampolgárok.

Felesége és ő ugyan még nem azok – ebbe a "projektbe" a Covid-járvány és a pénzkiesés miatt nem vágtak bele –, de emiatt nem aggódnak: tavaly a hatóságok meghosszabbították tartózkodási engedélyüket, amely, mint mondja, örökre szól.

Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL

Ami a Brexitet illeti, Tamás szerint a járványhelyzet miatt szinte fel sem tűnt a januári kilépés. (A szigetország hivatalosan már tavaly február elsején távozott az EU-ból, az átmeneti időszak azonban csak december végén ért véget, és a kereskedelmi megállapodás Brüsszellel is csak múlt hónap végén született meg.)

A Covid-pánik miatt a nagy ünneplés és a nagy szomorkodás is elmaradt. A hírekben csak címszavakban volt a megállapodás, és még sok a tisztázatlan kérdés.

Negatív következményt egyelőre nem tapasztal. Nincs áruhiány, és magyar útlevelük miatt az utazásuk is megoldott. Attól sem fél, hogy a jövőben nem talál majd munkát.

Az egyetlen bökkenő az lehet, hogy ha egy brit és egy uniós állampolgár pályázik ugyanarra a munkára, akkor a britet részesíthetik előnyben. De még a jövő zenéje, hogy így lesz-e

- véli.

Mint mondja, jól érzik magukat, kint sokkal több a lehetőség, mint Magyarországon, és sosem érte őket hátrány amiatt, mert nem britek. Bár vannak olyan helyek, ahol már „nem kérnek a külföldiekből”, ez a hozzáállás inkább iskolázottságtól függ.

Ugyanakkor azok, akik a közelmúltban költöztek ki Nagy-Britanniába, a járvány miatt nehéz helyzetben vannak, teszi hozzá. Azoknak pedig még nehezebb dolguk lesz, akik ezután próbálnak majd szerencsét. A brit kormány ugyanis pontozásos elbírálási rendszert léptetett életbe: a letelepedési kérelmeket főleg szakképzettség és angol nyelvtudás alapján bírálják majd el.

Tamás szerint sok brit azt gondolja, hogy a kilépéssel visszavették a kontrollt a bevándorlás felett, a pontrendszer pedig majd elveszi a külföldiek kedvét a letelepedéstől.

És amúgy is várták már, hogy véget érjen az egyezkedési cirkusz

- jegyzi meg a London és Brüsszel között évekig húzódó tárgyalásokra utalva.

Megvan az egzisztencia

Nem izgul a Brexit miatt Nádasdi Imre sem, aki 2004 óta él a szigetországban.

Nekünk, magyaroknak, akik már hosszabb ideje itt tartózkodunk, és megvan a megfelelő egzisztenciális hátterünk, nem okoz problémát a brit kilépés

- mondja. Ő szintén már kint alapított családot, és jelenleg az állami szférában dolgozik főszakácsként Lincolnshire-ban.

Ami a hangulatot illeti, szerinte az angolokat már alig foglalkoztatja a Brexit:

Ezt természetesen befolyásolja a Covid-helyzet. Szerintem már elfogadták a kilépést, bár keveset tudnak az EU működéséről. Ez főleg az angol médiának köszönhető, amely túlzottan hangsúlyozta az EU hibáit.

Tamáshoz hasonlóan úgy véli, hogy a magyarok utazás szempontjából kedvezőbb helyzetben vannak a briteknél.

Áruhiánytól szintén nem tart, maximum arra számít, hogy néhány termék ára felmegy.

Az új otthon

Némileg más helyzetben van Kádas István, aki csak a közelmúltban költözött ki párjával Londonba.

Pár nappal karácsony előtt érkeztünk, szinte üres volt a reptér. Nem volt Covid-tesztünk, és féltünk, hogy esetleg visszafordítanak minket. De nem volt semmi fennakadás. A lezárások miatt egyelőre alig mozgunk, csak boltba megyünk. De nem látok félelmet az emberek arcán.

István, aki webfejlesztő, vlogger és vágó egy személyben, szintén nem tart a jövőtől.

Nekünk ez a lehetőségek hazája, és remélem, tudunk is élni vele. Nem aggódom, mivel televíziós műsorgyártásban dolgoztam 16 évig, 3 éve pedig kizárólag interneten végezhető munkám van.

Már Magyarországon elindította celebekkel, hírességekkel foglalkozó YouTube-csatornáját, a Stars & Music Trend Talkot, amit kint tovább szeretne építeni. Azt mondja, a lockdown alatt is sok a munkalehetősége. A papírok miatt pedig nem kell izgulnia: indulás előtt pár héttel öt évre megkapták az előzetes letelepedési státuszt.

Felvetésünkre, hogy miként tekintenek most ott az "idegenekre", azt válaszolja:

Londonban szinte mindenki külföldi, angolokkal elvétve találkoztam. Amúgy meg azt tapasztaltam eddig bármikor, hogy általában úgy állnak hozzád, ahogy te állsz hozzájuk.

És hogy miért költöztek ki a szigetországba?

Semmi bajom Magyarországgal, de az elmúlt években olyan lett a helyzet, hogy már nem éreztem úgy, hogy oda akarnék tartozni. Az i-re a pont akkor került fel, amikor a választások után (2018. áprilisban) kirúgtak a Hír TV-től, ahol egyébként nagyon szerettem dolgozni. Azután nemhogy munkát nem találtam, de azok a helyek is megszűntek, ahol addig kameramanként dolgoztam.

Ami a jövőt illeti, Tamás egyelőre nyitva hagyja ezt a kérdést. Imre mindenképp maradni szeretne, és István is hosszútávra tervez Nagy-Britanniában:

Ha a körülmények máshogy nem alakulnak, nekünk ez az új otthonunk. Ha meg tudjuk vetni a lábunkat, hosszútávon kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, nyugodtabb jövőt tudunk építeni. Egy olyan helyen szeretnék megöregedni, ahol hagynak élni, és tenni a dolgunkat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos