6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunk által megkérdezett angliai magyarok nem aggódnak amiatt, hogy január elsejével a szigetország teljes egészében kilépett az EU-ból. Az előnyök, amiért kimentek, ugyanis továbbra is megvannak: nyugodtabb, élhetőbb, kiszámíthatóbb az élet, mint Magyarországon.   

Már 15 éve itt élünk. Végigjártuk a szamárlétrát, az iskolát és a munkát tekintve is. Nem izgulunk a mostani helyzet miatt

- mondja Németh Tamás, akit arról kérdeztünk két, szintén Angliában élő sorstársával együtt, hogy miként élik meg a tavaly év végén beteljesedett Brexitet, milyen most ott a hangulat, és hogyan látják saját jövőjüket a politikai földindulás után.

Kimentek, kint ragadtak

Tamás, aki a Pécsi Egyetem testnevelés szakán végzett, 2005-ben telepedett ki Nottinghambe, és azóta is ott él.

Először Erasmus-ösztöndíjasként voltunk Angliában fél évet (ezt a lehetőséget most szüntette meg a brit kormány –a szerk.), és vissza akartunk jönni egy-két évre nyelvet tanulni, dolgozni. Aztán itt lassan kialakultak a dolgok, körülbelül olyan ütemben, mint ahogy otthon romlottak

- meséli. Kint sokáig testnevelő-tanárként, úszóedzőként dolgozott, most éppen alternatív terapeuta. Családot is már ott alapított magyar feleségével, kisfia és kislánya már brit állampolgárok.

Felesége és ő ugyan még nem azok – ebbe a "projektbe" a Covid-járvány és a pénzkiesés miatt nem vágtak bele –, de emiatt nem aggódnak: tavaly a hatóságok meghosszabbították tartózkodási engedélyüket, amely, mint mondja, örökre szól.

Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL
Élhetőbb mindennapok: a City Londonban. EPA/NEIL HALL

Ami a Brexitet illeti, Tamás szerint a járványhelyzet miatt szinte fel sem tűnt a januári kilépés. (A szigetország hivatalosan már tavaly február elsején távozott az EU-ból, az átmeneti időszak azonban csak december végén ért véget, és a kereskedelmi megállapodás Brüsszellel is csak múlt hónap végén született meg.)

A Covid-pánik miatt a nagy ünneplés és a nagy szomorkodás is elmaradt. A hírekben csak címszavakban volt a megállapodás, és még sok a tisztázatlan kérdés.

Negatív következményt egyelőre nem tapasztal. Nincs áruhiány, és magyar útlevelük miatt az utazásuk is megoldott. Attól sem fél, hogy a jövőben nem talál majd munkát.

Az egyetlen bökkenő az lehet, hogy ha egy brit és egy uniós állampolgár pályázik ugyanarra a munkára, akkor a britet részesíthetik előnyben. De még a jövő zenéje, hogy így lesz-e

- véli.

Mint mondja, jól érzik magukat, kint sokkal több a lehetőség, mint Magyarországon, és sosem érte őket hátrány amiatt, mert nem britek. Bár vannak olyan helyek, ahol már „nem kérnek a külföldiekből”, ez a hozzáállás inkább iskolázottságtól függ.

Ugyanakkor azok, akik a közelmúltban költöztek ki Nagy-Britanniába, a járvány miatt nehéz helyzetben vannak, teszi hozzá. Azoknak pedig még nehezebb dolguk lesz, akik ezután próbálnak majd szerencsét. A brit kormány ugyanis pontozásos elbírálási rendszert léptetett életbe: a letelepedési kérelmeket főleg szakképzettség és angol nyelvtudás alapján bírálják majd el.

Tamás szerint sok brit azt gondolja, hogy a kilépéssel visszavették a kontrollt a bevándorlás felett, a pontrendszer pedig majd elveszi a külföldiek kedvét a letelepedéstől.

És amúgy is várták már, hogy véget érjen az egyezkedési cirkusz

- jegyzi meg a London és Brüsszel között évekig húzódó tárgyalásokra utalva.

Megvan az egzisztencia

Nem izgul a Brexit miatt Nádasdi Imre sem, aki 2004 óta él a szigetországban.

Nekünk, magyaroknak, akik már hosszabb ideje itt tartózkodunk, és megvan a megfelelő egzisztenciális hátterünk, nem okoz problémát a brit kilépés

- mondja. Ő szintén már kint alapított családot, és jelenleg az állami szférában dolgozik főszakácsként Lincolnshire-ban.

Ami a hangulatot illeti, szerinte az angolokat már alig foglalkoztatja a Brexit:

Ezt természetesen befolyásolja a Covid-helyzet. Szerintem már elfogadták a kilépést, bár keveset tudnak az EU működéséről. Ez főleg az angol médiának köszönhető, amely túlzottan hangsúlyozta az EU hibáit.

Tamáshoz hasonlóan úgy véli, hogy a magyarok utazás szempontjából kedvezőbb helyzetben vannak a briteknél.

Áruhiánytól szintén nem tart, maximum arra számít, hogy néhány termék ára felmegy.

Az új otthon

Némileg más helyzetben van Kádas István, aki csak a közelmúltban költözött ki párjával Londonba.

Pár nappal karácsony előtt érkeztünk, szinte üres volt a reptér. Nem volt Covid-tesztünk, és féltünk, hogy esetleg visszafordítanak minket. De nem volt semmi fennakadás. A lezárások miatt egyelőre alig mozgunk, csak boltba megyünk. De nem látok félelmet az emberek arcán.

István, aki webfejlesztő, vlogger és vágó egy személyben, szintén nem tart a jövőtől.

Nekünk ez a lehetőségek hazája, és remélem, tudunk is élni vele. Nem aggódom, mivel televíziós műsorgyártásban dolgoztam 16 évig, 3 éve pedig kizárólag interneten végezhető munkám van.

Már Magyarországon elindította celebekkel, hírességekkel foglalkozó YouTube-csatornáját, a Stars & Music Trend Talkot, amit kint tovább szeretne építeni. Azt mondja, a lockdown alatt is sok a munkalehetősége. A papírok miatt pedig nem kell izgulnia: indulás előtt pár héttel öt évre megkapták az előzetes letelepedési státuszt.

Felvetésünkre, hogy miként tekintenek most ott az "idegenekre", azt válaszolja:

Londonban szinte mindenki külföldi, angolokkal elvétve találkoztam. Amúgy meg azt tapasztaltam eddig bármikor, hogy általában úgy állnak hozzád, ahogy te állsz hozzájuk.

És hogy miért költöztek ki a szigetországba?

Semmi bajom Magyarországgal, de az elmúlt években olyan lett a helyzet, hogy már nem éreztem úgy, hogy oda akarnék tartozni. Az i-re a pont akkor került fel, amikor a választások után (2018. áprilisban) kirúgtak a Hír TV-től, ahol egyébként nagyon szerettem dolgozni. Azután nemhogy munkát nem találtam, de azok a helyek is megszűntek, ahol addig kameramanként dolgoztam.

Ami a jövőt illeti, Tamás egyelőre nyitva hagyja ezt a kérdést. Imre mindenképp maradni szeretne, és István is hosszútávra tervez Nagy-Britanniában:

Ha a körülmények máshogy nem alakulnak, nekünk ez az új otthonunk. Ha meg tudjuk vetni a lábunkat, hosszútávon kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, nyugodtabb jövőt tudunk építeni. Egy olyan helyen szeretnék megöregedni, ahol hagynak élni, és tenni a dolgunkat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG