BUX
32 025.84
-1.04%
-336.00
OTP
8 800.00
-0.45%
-40.00
MOL
1 880.00
-0.48%
-9.00
RICHTER
6 215.00
-2.59%
-165.00
MTELEKOM
355.00
-0.42%
-1.00
 
2020. február 25. 09:18

Óriási fegyvereladásokról születtek megállapodások annak ellenére, hogy az indiai költségvetés egyre szorultabb helyzete miatt a védelmi kiadásokat reál értékben megkurtították. De Washington és Újdelhi között a színfalak mögött számos területen feszültség is izzik. Káncz Csaba jegyzete.

Melania Trump amerikai First Lady, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Donald J. Trump amerikai elnök Új-Delhiben. EPA/RAJAT GUPTA

Trump amerikai elnök tegnap egy 12 fős delegáció élén érkezett első hivatalos indiai látogatására.

Narendra Modi, a szubkontinens hindu felsőbbrendűséget hirdető miniszterelnöke pontosan tudta, hogy Trump imádja a csillogást, ezért mintegy 14 millió dollárba kerül a Fehér Ház urának 36 óráig tartó programja. Pedig az indiai gazdaságnak minden rúpiára szüksége lenne, hiszen drámai ütemű lassulás miatt három hete 40 milliárd dolláros költségvetési stimulust kellett végrehajtani.

Kölcsönös érdekek

Modi számára – akinek országát már hónapok óta tüntetések rázzák meg a szekuláris alkotmány aláásása miatt – Trump látogatása kétségtelenül fontos politikai támasz. Az amerikai elnök pedig a világ ötödik legnagyobb katonai piacát látja, egyben Washington Kína-ellenes bekerítő hadjáratának egyik fontos támaszpontját.

Ez utóbbi jegyében a Pentagon már 2018 tavaszán átnevezte a Csendes-óceániai Parancsnokságot Indo-Csendes-Óceániai Parancsnoksággá.  Trump emellett már a novemberi elnökválasztást is észben tartja, és a tradicionálisan demokratákra szavazó, gazdag és befolyásos, 3 milliósra tehető amerikai-indiai közösségből szeretne minél több szavazót átcsábítani.

Fontos kiemelni, hogy Modi hat éve tartó miniszterelnöksége alatt a kétoldalú katonai szövetség folyamatosan erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Múlt novemberben az USA és India első alkalommal rendeztek közös hadgyakorlatot a Bengáli-öbölben (Tiger Triumph), mintegy 1200 indiai és 500 amerikai katona részvételével.  Múlt decemberben pedig India és az USA már a második „2+2 Miniszteri Dialógus”-ukat tartották meg Washingtonban, amelynek keretében találkozott a két ország kül- és védelmi minisztere.

Trump látogatásának előestéjén bejelentették, hogy India 3,5 milliárd dollárért 24 darab MH-60R Seahawk helikoptert vásárol a haditengerészetnek és 6 darab AH-64E Apache helikoptert a szárazföldi erőknek. Ezen kívül tervbe van véve 6 darab P-81 típusú tengeri járőr repülő (1,8 milliárd dollár), 30 darab Sea Guardian fegyveres drón (2,5 milliárd dollár) és 13 darab MK-45 tengeri fegyvererrendszer (1,02 milliárd dollár).

Mindezen vásárlások annak ellenére történnek, hogy az indiai központi költségvetés egyre szorultabb helyzete miatt a védelmi költségvetés reál értékben megkurtításra került.

Forró pontok a kapcsolatban

Kiemelendő, hogy a két főváros között a színfalak mögött számos területen feszültség is izzik. A Fehér Ház ugyanis már jó ideje áttörést akar elérni India évi 23,3 milliárd dolláros kereskedelmi többlete ügyében.

Káncz Csaba

A Pentagonnak pedig az orosz fegyverzetek súlya az indiai piacon csípi a szemét. Moszkva a 2013-2018-as időszakban az indiai fegyverimport 58 százalékát fedezte, miközben Washington csupán 15 százalékát. Mi több, Újdelhi orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszerről írt alá két éve 5,43 milliárd dolláros megállapodást.

Ez egyértelmű megsértése Washington Oroszország szemben hirdetett szankcióinak (CAATSA), de akkor az indiai védelmi miniszter világossá tette, hogy Újdelhi ezeket a lépéseket az amerikai jog részének tekinti, nem pedig az ENSZ hatálya alá tartozó törvénykezésnek.

Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása és a gyakran összefüggéstelen amerikai külpolitikai vonalvezetés, ami közelebb sodorja az országot Moszkvához és Pekinghez. Washington ezt természetesen nem akarja hagyni, ezért Újdelhi mára Izrael után a második legnagyobb kedvezményezettje lett az amerikai segélypolitikának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
Makro / Külgazdaság Hatvannal nőtt a hazai koronavírus-fertőzöttek száma - FRISSÍTÉS: meghalt egy újabb beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 07:10
Most már 585 betegnél diagnosztizálták a vírust Magyarországon.   
Makro / Külgazdaság Elfogyott a pénzünk – rejtett bomba ketyeg Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 2. 06:06
Egyre nehezebben viselik az olaszok azt a létbizonytalanságot és bezártságot, amit a koronavírus elleni küzdelem okoz. Volt, aki munkája elvesztése után öngyilkos lett, mások rabságként élik meg a karantént. Felsőbb politikai szinteken is tartanak attól, hogy az elfojtott feszültség erőszakba csap át.
Friss
hírlevél