5p

Szakértők szerint a német Taurus robotrepülőgépek jelentősen növelnék az ukrán hadsereg képességeit, például a Krím félszigetet is sikeresen támadhatnák vele. Berlin hivatalosan még nem döntött a szállításról az eszkalációs kockázatok miatt, de NATO-diplomaták szerint hamarosan áldását adhatja rá.

A Leopard-páncélosok után újabb, még ütőképesebbnek tűnő haditechnikai eszközökkel segítheti Németország Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

NATO-diplomaták ugyanis már biztosra veszik, hogy a német kormány hamarosan engedélyezni fogja az eredetileg mintegy 500 kilométer hatótávolságú Taurusok szállítását az ukrán hadseregnek, értesült a Die Welt.

A német lap szerint a Németország és Svédország által közösen fejlesztett, Bajorországban gyártott robotrepülőgépek a háború mostani stádiumában különösen fontos szerepet kaphatnak, méghozzá a következő okokból.

Öt érv a Taurusok mellett

Egyrészt Ukrajnában hamarosan beköszönt az esős évszak, amely megnehezíti a páncélosok és a szárazföldi erők mozgását. A repülőgépről indított Taurusok ugyanakkor kevésbé függnek az időjárástól, erős havazás vagy vihar esetén is pontosan célba találnak.

Taurus KEPD 350 típusú robotrepülőgép egy Eurofighter Typhoon vadászgéphez kapcsolva. Fotó: Wikipédia
Taurus KEPD 350 típusú robotrepülőgép egy Eurofighter Typhoon vadászgéphez kapcsolva. Fotó: Wikipédia

Másrészt Ukrajnának utánpótlásra van szüksége ezen a téren, hiszen a már használt robotrepülőgépek (a brit-francia fejlesztésű Storm Shadow-k) állománya minden bevetéssel fogy. Ráadásul a Taurusok sokkal hatékonyabbak a Storm Shadow-knál, amelyekből csak csökkentett (mintegy 350 kilométeres) hatótávolságút kapott az ukrán hadsereg.

Igaz, így is sikerrel használja őket: eleinte csak Kelet-Ukrajnában támadott vele orosz célpontokat, később azonban már az oroszok által 2014-ben elcsatolt Krímben is elkezdte bevetni.

Harmadrészt a német robotrepülőgépekkel az ukrán haderő képes lenne lerombolni a stratégiailag fontos, a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími hidat, és ezzel elvághatná az orosz egységek egyik fontos utánpótlás-útvonalát.

Kijev célja első körben az, hogy a Krím ne lehessen többé bázisa a dél-ukrajnai hadműveleteknek. A hídon átvezető autóutat már több alkalommal megrongálták az ukránok, de a tartóoszlopokat még nem sikerült megingatni.

Negyedrészt a Taurusok nagy hatótávolsága átcsoportosításra kényszerítené a krími orosz haderőt. Ez időbe telne és zavart kelthetne az oroszoknál, amit kihasználhatna Kijev. Elemzők szerint a német robotrepülőgéppel parancsnoki központokat, logisztikai csomópontokat vagy éppen fegyverraktárakat is képes lenne kilőni az ukrán haderő a félszigeten, azaz érdemben növekedne a támadóképessége.   

Ötödrészt a Taurusok még hatékonyabbá tennék az F-16-osokat és a Gripeneket (előbbi vadászgép szállítását már engedélyezte az Egyesült Államok, utóbbiét vizsgálja Svédország), hiszen azok alkalmasak a német robotrepülőgépek bevetésére.

A Kijev által jelenleg használt, orosz gyártású Szu-24M vadászgépek egyébként némi átalakítással szintén alkalmassá tehetők Taurusok indítására.

Félnek az eszkalációtól

A német kormány hivatalosan még mérlegeli a szállítást, amely – a Die Welt információi szerint – a kulisszák mögött  brüsszeli diplomata körökben is dilemmát okoz: valóban érdekelt-e Berlin és Washington abban, hogy az ukrán hadsereg Taurusok és az ATACMS-rakéták segítségével (a 300 kilométer hatótávolságú amerikai rakéták állítólag már úton vannak Ukrajna felé) elvágja a Krímen lévő orosz egységeket az utánpótlástól, és lassan megkezdje az elcsatolt félsziget visszafoglalását?

Vagy ebben az esetben eszkaláció fenyeget, és a Nyugat is ténylegesen belesodródik a háborúba?

Lehetséges, hogy Berlin megvárja, amíg Washington is áldását adja hivatalosan az ATACMS-szállításokra. Ráadásul a német készletekben lévő 600 Taurusból jelenleg csak 150 van teljes mértékben bevethető állapotban, azaz felmerül a kérdés, hogy az ukrajnai szállítások egy bizonyos szám felett nem rontanák-e Németország védelmi képességeit.

Berlin – az eszkaláció veszélye miatt – szeretné elkerülni, hogy Kijev Oroszország területét is támadja a Taurusokkal. Emiatt, ahogy arról korábban beszámoltunk, Boris Pistorius német védelmi miniszter technikai változtatást kért a gyártótól: a szállítandó Taurusokba „integrálni kell egy limitet a célprogramozást tekintve.”

Csak a módosítás után engedélyezhetik majd a szállítást. (Tehát csökkenthetik a hatótávolságukat, de még így is fajsúlyos fegyverek maradhatnak.) Sajtóhírek szerint az is felmerült Berlinben, hogy a német hadsereg a konkrét célpontokról információkat kérne Kijevtől a szállítás előtt. Mindezzel kapcsolatban még szintén nincs hivatalos döntés.

Anno egyébként Emmanuel Macron francia elnök is jelezte, hogy a SCALP-okat (Franciaországban így hívják a Sturm Shadow-t) védelmi céllal adják. Ezzel hallgatólagosan kizárta, hogy a fegyvert Oroszország elleni támadásra használják.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban óva intette Ukrajnát attól, hogy NATO-fegyvereket vessen be az elcsatolt félszigeten.

Olaf Scholz német kancellár az idei év elején – szintén a háború kiszélesedésétől tartva – csak hosszú mérlegelés után engedélyezte német Leopard páncélosok szállítását Kijev számára. A kancellár akkor azt mondta: a döntés követi azt az eddigi elvet, miszerint erejükhöz mérten támogatják Ukrajnát, valamint nemzetközi szintű "szoros egyeztetés és koordináció után" cselekednek. Ezzel párhuzamosan ugyanis az Egyesült Államok Abrams, Nagy-Britannia pedig Challenger 2 típusú harckocsik szállításáról döntött.

Tegyük persze hozzá: bár a nyugati fegyverek komoly segítséget jelentenek az ukrán hadseregnek, az eddig még nem tudott átütő sikert elérni az ellentámadás során – ez pedig Nyugaton is egyre inkább feszültséget szül. Ennek hátteréről is beszéltünk a hét videójában:     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG