BUX
36 564.80
+1.33%
+479.00
OTP
10 560.00
+3.12%
+320.00
MOL
2 010.00
-0.20%
-4.00
RICHTER
6 950.00
+0.65%
+45.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. április 17. 13:10

Bár a Notre-Dame nem rendelkezik biztosítással a súlyos károk fedezésére, ez önmagában még nem tragédia, hiszen a francia állam tulajdonosként óriási biztosítékot jelent. Ráadásul a hétfői tűzvész után a fél világ megmozdult, és eddig 800 millió eurót ajánlott fel a székesegyház helyreállítására. De mi a helyzet a jelentős hazai egyházi épületekkel, például a Mátyás-templommal?

A Notre-Dame belülről a tűz után. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A Notre Dame-nak nincs biztosítása, mondta el a MarketWatchnak Paul Gadel, Franciaország New York-i konzulátusának szóvivője.

„A francia állam maga biztosítja a Notre-Dame-ot. Annak nincs biztosítása, és magának kell fedeznie a költségeit.”

Az állam a garancia

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a karbantartási és felújítási kiadásokat a francia állam finanszírozza. A szóvivő szerint az állam birtokolja az összes, 1905 előtt épült egyházi épületet, amelyeket ingyen ad bérbe az egyháznak.

„A francia állam hatalmas, nagyobb bármely biztosítónál, tehát valószínűleg maga biztosítja nem csak az épületet, de a benne lévő fontos műalkotásokat is”

- jelentette ki ezzel összhangban Robert Read, a Hiscox biztosító egyik vezetője. A biztosítás ugyanakkor nem terjed ki azokra a tárgyakra, amelyek csak „kölcsönben” vannak a templomban.

Megmozdult a világ

A költségek miatt már csak azért sem kell izgulni, mert az elmúlt napokban cégek, intézmények és városok sora jelezte szerte a világból, hogy hajlandó beszállni a részben leégett párizsi székesegyház helyreállításának költségeibe.

A BBC szerint eddig összesen 800 millió euró felajánlás érkezett. Magyarországon – a többi közt – Szeged, Székesfehérvár, Budapest és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jelentette be segítségnyújtási szándékát.

A Reuters által közölt becslés szerint az újjáépítés nagyságrendileg nyolcmilliárd dollárba kerülhet, ennek nagy részét várhatóan a francia állam állja majd. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy öt éven belül helyreállítják a 850 éves templom károsodott részeit.

És mi a helyzet itthon?

Az egyik legjelentősebb hazai egyházi műemlék-épület, a Mátyás-templom 1999-ben visszakerült a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába, így elvileg neki kell gondoskodnia a biztosításáról.

A Magyar Katolikus Egyház biztosítója hagyományosan a Generali, amely olasz anyavállalatának a Vatikán is részvényese. Az anyacég Európa számos országában – elsősorban Olaszországban – szolgál a katolikus egyház biztosítójaként.

A Generali és a Magyar Katolikus Egyház közötti szerződést 2012-ben öt évre meghosszabbították. A biztosítás több mint ötezer ingatlanra – templomra, kápolnára, plébániára, érseki és püspöki palotára, szociális intézményre, valamint iskolára – terjed ki, amelyek összességében „milliárdos értéket” képviselnek.

A jelenlegi helyzettel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Magyar Katolikus Egyháznak, amint választ kapunk, közöljük.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
hírlevél