<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A szinte párhuzamosan futó két hadgyakorlat a Baltikum közelében jól illusztrálja a 2014-es ukrán válság után kialakult feszültséget Észak-Európában. Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól. Moszkva már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.
Egy finn, egy amerikai és egy észt katona egy júniusi hadgyakorlaton. Fotó: EPA / valda Kalnina

A Hidegháború befejezése utáni időszak két legnagyobb hadgyakorlata zajlik le ebben a hónapban Európában. Ezek mindennél jobban érzékeltetik a Nyugat és Oroszország közötti bizalmatlanságot és feszültséget mind diplomáciai, mind katonai téren. A semleges Svédország területén tegnap kezdődött az Auróra 17 nevű hadgyakorlat, amely egy feltételezett orosz támadást modellez és amelyen 20 ezer fő vesz részt kilenc országból, beleértve legalább 1000 amerikai tengerészgyalogost, valamint Norvégia, Finnország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Franciaország katonáit.

Kardcsörtetés mindkét oldalon

A hadgyakorlat a svéd Gotland szigete körül zajlik, amely a 2014-es ukrán események után került újra a katonai tervezők asztalára, tekintve, hogy csupán 345 kilométerre fekszik az orosz kalinyingrádi exklávétól. A 19-ik század elején egy rövid ideig orosz kézen volt a sziget és egy esetleges balti inváziónál a sziget stratégiai szerepet játszhat. Egy évtizedes kihagyás után Stockholm tavaly újra katonákat telepített Gotlandra, attól tartva, hogy orosz deszantosok órák alatt elfoglalhatják és aztán csapaterősítésekkel megakadályozhatják a nyugati haditengerészet mozgását a Balti tengeren. Mike Pence amerikai alelnök július 31-én találkozott a balti elnökökkel Tallinnban és megerősítette Washington elkötelezettségét a NATO tagállamok védelmére, beleértve a baltiakat.

Holnapután pedig már kezdődik és egy hétig tart a Zapad-17 hadgyakorlat Nyugat-Oroszország és Berarusz területén, több tízezer katona részvételével. A megmozdulás nem új keletű, folytatása az elsőként 1973-ban megrendezett szovjet gyakorlatnak, melyet a Szovjetunió összeomlása után újból felélesztve, 2009 óta fehérorosz-orosz bilaterális együttműködés alapján tartanak négyévente. A Balti államok és Ukrajna biztonsági szervei az elmúlt hetekben arra figyelmeztettek, hogy a hadgyakorlat Trójai falóként funkcionálhat és átcsaphat országaik megszállásába. A Pentagon ezért az elmúlt hetekben pótlólagosan 7 darab F-15C vadászgépet és 600 tengerészgyalogost telepített a Baltikumba.

A szinte párhuzamosan futó két hadgyakorlat a Baltikum közelében jól illusztrálja a 2014-es ukrán válság után kialakult feszültséget Észak-Európában. Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól.

Moszkva figyelmeztetése Stockholm címére

Káncz Csaba

A svéd politikai életet az utóbbi időszakban több esetben is felborzolták orosz vadászgép-manőverek és állítólagos kibertámadások az ország politikai életébe. A svéd katonai stratégák nem feledkeznek el arról a 2013-as orosz hadgyakorlatról sem, amely a NATO későbbi bevallása szerint egy nukleáris csapást szimulált Stockholmra. Arról sem, hogy négy évvel ezelőtt a Zapad 2013 hadgyakorlat egyes egységei pár hónappal később már Ukrajnában harcoltak.

Mindazonáltal Stockholmban kevesen tartanak közvetlen orosz támadástól. Attól viszont igen, hogy Svédország belesodródhat egy háborúba, ha Moszkva beavatkozna a Baltikumba – amely egyrészt komoly orosz kisebbséggel rendelkezik, másrészt geopolitikailag hosszabb időszakokon keresztül orosz befolyási övezetnek számított. Moszkva mindenesetre már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG