1p
Holnap a világ negyedén megáll egy hétre az élet. Elkezdődik a Holdújév a Távol-Keleten, Mongóliától Vietnámig mindenki ünnepelni fog, a pénzpiacok bezárnak és elkezdődik a nagy utazás a rokonokhoz.

Majdnem kétmilliárd ember készült már ezen a héten a Holdújévre. A hagyományos ünnep, amely olyan mintha összekötnénk nálunk a Karácsonyt a Szilveszterrel, egy héten át tart. Hetek óta készülődnek a Távol-Keleten, Mongóliában éppúgy, mint Japánban, Kínában, Koreában, Vietnámban, vagy éppenséggel Thaiföldön. Csak úgy szabad nekifutni az ünnepnek, hogy lezárják a pénzügyeket, lehetőleg ne maradjon adósa senki senkinek. Éppen ezért nem meglepő, hogy a következő héten zárva lesz az összes tőzsde Kínában, Tajvanon és Vietnámban is, Hongkong is csak csütörtökön nyit ki legközelebb.

Hagyományos étterem

Lehet, hogy éppen ezzel hozható összefüggésbe néhány távol-keleti tőzsde eheti teljesítménye. Például a Nikkei 225 Japánban négyéves csúcsra szaladt és egyetlen napon 3,8 százalékot erősödött. Igaz a hétvégére ugyan pici veszteség lett, de az előző 12 hétben nőtt az index. Ilyen hosszan tartó trendre 54 éve nem volt példa a tőzsde történetében Japánban.

A szöuli börze Kospi indexe 1 százalékkal erősödött az utolsó kereskedési napon. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy látványosan élénkült a kínai külkereskedelem. Elsősorban az exportra termelő cégek részvényeit erősítette a won árfolyamának gyengülése a dollárhoz képest. Ennek hatására például a Hyundai Motor árfolyama csaknem 5 százalékkal, szeptember óta legnagyobb napi emelkedéssel zárt. De jól búcsúzott a sanghaji és a hongkongi börze is az óévtől.

Mindenki útra kel

Kína 250 millió vándormunkásának többsége évente csak egyszer, a legnagyobb családi ünnepen látogat haza, hogy a hagyományoknak megfelelően együtt legyen szeretteivel, köszöntsék egymást jókívánságaikkal, közösen nézzék az újévi gálaműsort a tévében, egyenek, igyanak és szórakozzanak a faluban, templomi vásárokat látogassanak, sétáljanak a piros lampionokkal feldíszített parkokban, és közben költsék a pénzüket. Az idén az ünnepek során rekord számú, összesen 3,4 milliárd utazásra számítanak a közlekedésszervezők. Az emberek egyre többet utaznak az ünnephez kapcsolódó bő egy héten, amikor nem kell dolgozniuk.

Buszozás

Az utazási irodáktól származó adatokra alapozott becslés szerint az idei tavaszünnepi aranyhét során a tavalyihoz képest 20 százalékkal nő az utazások száma, ami 221 millió útnak felel meg. Az ágazati bevételekben 25 százalékos emelkedést várnak. Ami a külföldi utakat illeti, hiába drágábbak a repülőjegyek és a szállodai szobák, különösen a délkelet-ázsiai országok iránt ugrott meg az érdeklődés. Thaiföldön például 200 ezer kínai turistára számítanak.

 

Milyen az óév búcsúztató a Távol-Keleten?

Zsenge európaiaknak már ugye az állatneves esztendők is furcsának tűnnek, de ebben nagyon hisznek Ázsiában. A most véget érő Sárkány Évét az egyik legjobbnak tartják és fájlalják, hogy legközelebb csak 12 év múlva jön el megint. Vasárnap aztán beköszönt a Kígyó éve, amelyet megszokott koreográfiával várnak például Kínában. Itt vannak a számunkra kissé furcsának tűnő babonák. Fontos, hogy az ünnep előtt kitakarítsák, jobban mondva felseperjék a házat, mert nagy balszerencse éri azt, aki újév napján sepreget, ugyanis a hiedelem szerint így nem csak a koszt, hanem a szerencsét is kisöpri otthonából. És amikor közeleg az éjfél, illik kinyitni a ház valamennyi ajtaját és ablakát, hogy az óév könnyedén elhagyja lakóhelyünket.

Óvakodni kell az olló, kés használatától is, mert azok könnyen elvághatják a szerencse fonalát, valamint elővigyázatosnak kell lenni, mert rossz ómennek számít, ha valaki eltör valamit. Ajánlott még az ünnep előtt minden tartozást visszafizetni, különben az újévben is végig adósságokat kell törleszteni. A kínaiak úgy tartják, hogy nem szerencsés az első napon sírni vagy pityeregni, ezért a szülők az évnek ezen az egyetlen napján szinte mindent megadnak, megengednek gyermekeiknek, csak azért, hogy ne sírjanak. Azonban ez a csecsemőknél már szinte lehetetlen küldetés.

De miért kell eszeveszett módon petárdázni?

A régi néphagyomány szerint volt egy szörny, aki rettegésben tartotta a kínaiakat, akik végül úgy tudták csak elűzni, hogy egy évfordulón hatalmas petárdázásba kezdtek és a - valószínűleg - zajra érzékeny rém megfutamodott. Na, ezért kell a tüzijáték minden Holdújévkor, hogy még véletlenül se jöhessen vissza ez a Nian nevű szörnyeteg.

Jöhet az oroszlán és a sárkánytánc

Kínában az oroszlántánc és a sárkánytánc is nagy múltra tekint vissza. Gyakran keverik a kettőt, az oroszlántáncban csak két ember „bújik” az oroszlán bőrébe, míg a sárkánytáncban sokkal többen vesznek részt, kicsit olyan mintha vonatoznának, de azért nem egészen. Kínában többek között az oroszlán hiánya miatt is vált népszerűvé az emberek körében ez a fajta tánc, hiszen évezredek óta misztikum lengte körül és csak később, a Selyemúton közlekedő kereskedők csempésztek be jó pénzért egyet-egyet a gazdagoknak, vagy hogy a pór népet riogassák velük. A táncnak igen sok fajtája létezik, területenként, népcsoportonként eltérő, így elég nehéz egységes és átfogó képet adni róla. Egy azonban biztos, Kína szerte mindenki szereti nézni az oroszlántáncot. Úgy tartják, hogy szerencséje lesz annak, aki megsimogatja újévkor az oroszlánt.

És mit csinálnak az itt élő kínaiak?

Vasárnap idehaza hagyományteremtő módon rendezik meg a Millenárison a nálunk élő távol-keletiek számára a Holdújév Ünnepet. Lesz ezen az ingyenes rendezvényen minden. Kung-fu bemutató éppúgy, mint sárkánytánc, vagy éppen a legfontosabb konyhák gasztronómiai ajánlata. És aki tényleg nem látott még ilyet, annak egy rövid időre idevarázsolják a hamisítatlan távol-keleti ünnep hangulatát.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG