<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szélsőséges időjárás megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein, így "extrém alacsony" mennyiségű nedű készülhet idén a hordókban. Mindeközben viszont a pandémiás visszaesés után ismét kezdenek megszomjazni az emberek, és a szakma óriási keresletmegugrást jósol.

Olyan kevés bor készülhet idén, amire az iparági nyilvántartások kezdete óta alig volt példa, miután a 2021-es időjárás alaposan megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein. A klímát az olasz, a spanyol és a francia szőlőültetvények is megsínylették, így a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (International Organisation of Vine and Wine, melyet azonban OIV-nak rövidítenek) konkrétan az "extrém alacsony" szókapcsolatot használta a várható termelési volumenre a múlt héten kiadott jelentésében.

A bajt tetézi egy olyan fordulat, ami pedig önmagában pozitív lenne a szakma számára: a testület arra számít, hogy az ínséggel párhuzamosan rövidesen a pandémia előtti időszakot megközelítő szintre ugrik vissza a bor iránti globális kereslet.

Máshol érett a szőlő, nálunk csak a vessző hajlott

Az OIV annak a 28 országnak az adatait összesítve jutott erre a következtetésre, mely országok a tavalyi össz-bortermelés 85 százalékát adták. A testület az idei termésből készülő bor mennyiségét legkevesebb 247,1, legtöbb 253,5, és leginkább 250,3 millió hektoliterre lövi be. Ez a tavalyi termeléshez képest 4 százalékkal kevesebbet jelentene, a 20 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradna el.

Ha valóban így lesz, az azt jelenti, hogy zsinórban a harmadik éve készül átlag alatti mennyiségű bor a világon. Súrolni fogjuk a 2017-es, 248 millió hektoliteres szintet, ami akkor hat évtizedes mélypontot jelentett. Egy hektoliter borral egyébként 133 szabvány borosüveget lehet feltölteni.

Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)

Az Egyenlítőtől délre kedvezőbb volt az időjárás, itt az OIV szerint minden nagy borvidéktől kiemelkedő számokat lehet várni, Új-Zélandot leszámítva. A déli félteke bortermelő országainak összteljesítménye várhatóan 19 százalékkal lesz nagyobb, mint tavaly volt - ez 59 millió hektolitert jelent.

Az USA bortermelésétől is javulást várnak, 6 százalékkal lesz több nedű, várhatóan 24,1 millió hektoliternél áll majd meg a számláló - bár egyes vidékeket aszályok sújtottak, így a volumen az ötéves átlag alatt marad majd. A testület Kínára nem adott ki előrejelzést, adathiány miatt, de arra számítanak, hogy ott folytatódni fog a 2016 óta tartó strukturális hanyatlás.

Az Európai Unió bortermelése az előrejelzés szerint 145 millió hektoliterre zuhan, ez nem kevesebb mint 13 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A nyugat-európai szőlőbirtokokat a tavaszi fagyok károsították meg leginkább, ezeken belül a francia borvidékeket pedig ezen felül még súlyos esőzések, jégesők és penészbetegségek is sújtották.

Amire nincs vakcina

Az OIV az első féléves adatokra támaszkodva annak ellenére számít a borszomj visszatérésére, hogy a pandémia elhúzódik, és a turizmus és vendéglátás még korántsem pattant vissza a 2019-es szintre. Az első féléves kereskedői számok konkrétan felülmúlták a világjárványt megelőző év számait. Nagy kérdőjel ugyanakkor Kína: itt csökkenhet a kereslet, ez pedig a fogyasztás növekedését 2 százalékosra mérsékelheti a 2020-ashoz képest. Abban az évben 3 százalékkal esett vissza a globális borfogyasztás.

Pau Roca, az OIV főigazgatója arról beszélt, hogy a borosgazdák viszonylag jól alkalmazkodtak a koronavírus okozta kihívásokhoz tavaly - például az online borkereskedés felpörgetésével - , most viszont olyan, a világjárványnál is sokkal nagyobb problémával találták szembe magukat, amivel nem tudnak mit kezdeni: ez a klímaváltozás. Mint minden klímaügyi tanulmány, ő is kiemelte: egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Habár "a klímaváltozásra nincs vakcina," hosszútávú megoldások igenis vannak az iparág számára, ezek viszont óriási erőfeszítéseket fognak igényelni - cserébe fenntartható szőlő- és bortermelést eredményeznek majd. Ezeket nem részletezte, de aligha van rá szükség: a megoldás a dekarbonizáció.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG