<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szélsőséges időjárás megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein, így "extrém alacsony" mennyiségű nedű készülhet idén a hordókban. Mindeközben viszont a pandémiás visszaesés után ismét kezdenek megszomjazni az emberek, és a szakma óriási keresletmegugrást jósol.

Olyan kevés bor készülhet idén, amire az iparági nyilvántartások kezdete óta alig volt példa, miután a 2021-es időjárás alaposan megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein. A klímát az olasz, a spanyol és a francia szőlőültetvények is megsínylették, így a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (International Organisation of Vine and Wine, melyet azonban OIV-nak rövidítenek) konkrétan az "extrém alacsony" szókapcsolatot használta a várható termelési volumenre a múlt héten kiadott jelentésében.

A bajt tetézi egy olyan fordulat, ami pedig önmagában pozitív lenne a szakma számára: a testület arra számít, hogy az ínséggel párhuzamosan rövidesen a pandémia előtti időszakot megközelítő szintre ugrik vissza a bor iránti globális kereslet.

Máshol érett a szőlő, nálunk csak a vessző hajlott

Az OIV annak a 28 országnak az adatait összesítve jutott erre a következtetésre, mely országok a tavalyi össz-bortermelés 85 százalékát adták. A testület az idei termésből készülő bor mennyiségét legkevesebb 247,1, legtöbb 253,5, és leginkább 250,3 millió hektoliterre lövi be. Ez a tavalyi termeléshez képest 4 százalékkal kevesebbet jelentene, a 20 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradna el.

Ha valóban így lesz, az azt jelenti, hogy zsinórban a harmadik éve készül átlag alatti mennyiségű bor a világon. Súrolni fogjuk a 2017-es, 248 millió hektoliteres szintet, ami akkor hat évtizedes mélypontot jelentett. Egy hektoliter borral egyébként 133 szabvány borosüveget lehet feltölteni.

Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)
Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)

Az Egyenlítőtől délre kedvezőbb volt az időjárás, itt az OIV szerint minden nagy borvidéktől kiemelkedő számokat lehet várni, Új-Zélandot leszámítva. A déli félteke bortermelő országainak összteljesítménye várhatóan 19 százalékkal lesz nagyobb, mint tavaly volt - ez 59 millió hektolitert jelent.

Az USA bortermelésétől is javulást várnak, 6 százalékkal lesz több nedű, várhatóan 24,1 millió hektoliternél áll majd meg a számláló - bár egyes vidékeket aszályok sújtottak, így a volumen az ötéves átlag alatt marad majd. A testület Kínára nem adott ki előrejelzést, adathiány miatt, de arra számítanak, hogy ott folytatódni fog a 2016 óta tartó strukturális hanyatlás.

Az Európai Unió bortermelése az előrejelzés szerint 145 millió hektoliterre zuhan, ez nem kevesebb mint 13 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A nyugat-európai szőlőbirtokokat a tavaszi fagyok károsították meg leginkább, ezeken belül a francia borvidékeket pedig ezen felül még súlyos esőzések, jégesők és penészbetegségek is sújtották.

Amire nincs vakcina

Az OIV az első féléves adatokra támaszkodva annak ellenére számít a borszomj visszatérésére, hogy a pandémia elhúzódik, és a turizmus és vendéglátás még korántsem pattant vissza a 2019-es szintre. Az első féléves kereskedői számok konkrétan felülmúlták a világjárványt megelőző év számait. Nagy kérdőjel ugyanakkor Kína: itt csökkenhet a kereslet, ez pedig a fogyasztás növekedését 2 százalékosra mérsékelheti a 2020-ashoz képest. Abban az évben 3 százalékkal esett vissza a globális borfogyasztás.

Pau Roca, az OIV főigazgatója arról beszélt, hogy a borosgazdák viszonylag jól alkalmazkodtak a koronavírus okozta kihívásokhoz tavaly - például az online borkereskedés felpörgetésével - , most viszont olyan, a világjárványnál is sokkal nagyobb problémával találták szembe magukat, amivel nem tudnak mit kezdeni: ez a klímaváltozás. Mint minden klímaügyi tanulmány, ő is kiemelte: egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Habár "a klímaváltozásra nincs vakcina," hosszútávú megoldások igenis vannak az iparág számára, ezek viszont óriási erőfeszítéseket fognak igényelni - cserébe fenntartható szőlő- és bortermelést eredményeznek majd. Ezeket nem részletezte, de aligha van rá szükség: a megoldás a dekarbonizáció.

(Guardian)

Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG