4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szélsőséges időjárás megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein, így "extrém alacsony" mennyiségű nedű készülhet idén a hordókban. Mindeközben viszont a pandémiás visszaesés után ismét kezdenek megszomjazni az emberek, és a szakma óriási keresletmegugrást jósol.

Olyan kevés bor készülhet idén, amire az iparági nyilvántartások kezdete óta alig volt példa, miután a 2021-es időjárás alaposan megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein. A klímát az olasz, a spanyol és a francia szőlőültetvények is megsínylették, így a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (International Organisation of Vine and Wine, melyet azonban OIV-nak rövidítenek) konkrétan az "extrém alacsony" szókapcsolatot használta a várható termelési volumenre a múlt héten kiadott jelentésében.

A bajt tetézi egy olyan fordulat, ami pedig önmagában pozitív lenne a szakma számára: a testület arra számít, hogy az ínséggel párhuzamosan rövidesen a pandémia előtti időszakot megközelítő szintre ugrik vissza a bor iránti globális kereslet.

Máshol érett a szőlő, nálunk csak a vessző hajlott

Az OIV annak a 28 országnak az adatait összesítve jutott erre a következtetésre, mely országok a tavalyi össz-bortermelés 85 százalékát adták. A testület az idei termésből készülő bor mennyiségét legkevesebb 247,1, legtöbb 253,5, és leginkább 250,3 millió hektoliterre lövi be. Ez a tavalyi termeléshez képest 4 százalékkal kevesebbet jelentene, a 20 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradna el.

Ha valóban így lesz, az azt jelenti, hogy zsinórban a harmadik éve készül átlag alatti mennyiségű bor a világon. Súrolni fogjuk a 2017-es, 248 millió hektoliteres szintet, ami akkor hat évtizedes mélypontot jelentett. Egy hektoliter borral egyébként 133 szabvány borosüveget lehet feltölteni.

Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)
Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)

Az Egyenlítőtől délre kedvezőbb volt az időjárás, itt az OIV szerint minden nagy borvidéktől kiemelkedő számokat lehet várni, Új-Zélandot leszámítva. A déli félteke bortermelő országainak összteljesítménye várhatóan 19 százalékkal lesz nagyobb, mint tavaly volt - ez 59 millió hektolitert jelent.

Az USA bortermelésétől is javulást várnak, 6 százalékkal lesz több nedű, várhatóan 24,1 millió hektoliternél áll majd meg a számláló - bár egyes vidékeket aszályok sújtottak, így a volumen az ötéves átlag alatt marad majd. A testület Kínára nem adott ki előrejelzést, adathiány miatt, de arra számítanak, hogy ott folytatódni fog a 2016 óta tartó strukturális hanyatlás.

Az Európai Unió bortermelése az előrejelzés szerint 145 millió hektoliterre zuhan, ez nem kevesebb mint 13 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A nyugat-európai szőlőbirtokokat a tavaszi fagyok károsították meg leginkább, ezeken belül a francia borvidékeket pedig ezen felül még súlyos esőzések, jégesők és penészbetegségek is sújtották.

Amire nincs vakcina

Az OIV az első féléves adatokra támaszkodva annak ellenére számít a borszomj visszatérésére, hogy a pandémia elhúzódik, és a turizmus és vendéglátás még korántsem pattant vissza a 2019-es szintre. Az első féléves kereskedői számok konkrétan felülmúlták a világjárványt megelőző év számait. Nagy kérdőjel ugyanakkor Kína: itt csökkenhet a kereslet, ez pedig a fogyasztás növekedését 2 százalékosra mérsékelheti a 2020-ashoz képest. Abban az évben 3 százalékkal esett vissza a globális borfogyasztás.

Pau Roca, az OIV főigazgatója arról beszélt, hogy a borosgazdák viszonylag jól alkalmazkodtak a koronavírus okozta kihívásokhoz tavaly - például az online borkereskedés felpörgetésével - , most viszont olyan, a világjárványnál is sokkal nagyobb problémával találták szembe magukat, amivel nem tudnak mit kezdeni: ez a klímaváltozás. Mint minden klímaügyi tanulmány, ő is kiemelte: egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Habár "a klímaváltozásra nincs vakcina," hosszútávú megoldások igenis vannak az iparág számára, ezek viszont óriási erőfeszítéseket fognak igényelni - cserébe fenntartható szőlő- és bortermelést eredményeznek majd. Ezeket nem részletezte, de aligha van rá szükség: a megoldás a dekarbonizáció.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG