<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szélsőséges időjárás megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein, így "extrém alacsony" mennyiségű nedű készülhet idén a hordókban. Mindeközben viszont a pandémiás visszaesés után ismét kezdenek megszomjazni az emberek, és a szakma óriási keresletmegugrást jósol.

Olyan kevés bor készülhet idén, amire az iparági nyilvántartások kezdete óta alig volt példa, miután a 2021-es időjárás alaposan megtizedelte a szőlőtermést Európa legnagyobb borvidékein. A klímát az olasz, a spanyol és a francia szőlőültetvények is megsínylették, így a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (International Organisation of Vine and Wine, melyet azonban OIV-nak rövidítenek) konkrétan az "extrém alacsony" szókapcsolatot használta a várható termelési volumenre a múlt héten kiadott jelentésében.

A bajt tetézi egy olyan fordulat, ami pedig önmagában pozitív lenne a szakma számára: a testület arra számít, hogy az ínséggel párhuzamosan rövidesen a pandémia előtti időszakot megközelítő szintre ugrik vissza a bor iránti globális kereslet.

Máshol érett a szőlő, nálunk csak a vessző hajlott

Az OIV annak a 28 országnak az adatait összesítve jutott erre a következtetésre, mely országok a tavalyi össz-bortermelés 85 százalékát adták. A testület az idei termésből készülő bor mennyiségét legkevesebb 247,1, legtöbb 253,5, és leginkább 250,3 millió hektoliterre lövi be. Ez a tavalyi termeléshez képest 4 százalékkal kevesebbet jelentene, a 20 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradna el.

Ha valóban így lesz, az azt jelenti, hogy zsinórban a harmadik éve készül átlag alatti mennyiségű bor a világon. Súrolni fogjuk a 2017-es, 248 millió hektoliteres szintet, ami akkor hat évtizedes mélypontot jelentett. Egy hektoliter borral egyébként 133 szabvány borosüveget lehet feltölteni.

Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)Ilyen szép fürtök nagy számban idén inkább az Egyenlítőtől délre termettek. (Illusztráció: Pixabay)

Az Egyenlítőtől délre kedvezőbb volt az időjárás, itt az OIV szerint minden nagy borvidéktől kiemelkedő számokat lehet várni, Új-Zélandot leszámítva. A déli félteke bortermelő országainak összteljesítménye várhatóan 19 százalékkal lesz nagyobb, mint tavaly volt - ez 59 millió hektolitert jelent.

Az USA bortermelésétől is javulást várnak, 6 százalékkal lesz több nedű, várhatóan 24,1 millió hektoliternél áll majd meg a számláló - bár egyes vidékeket aszályok sújtottak, így a volumen az ötéves átlag alatt marad majd. A testület Kínára nem adott ki előrejelzést, adathiány miatt, de arra számítanak, hogy ott folytatódni fog a 2016 óta tartó strukturális hanyatlás.

Az Európai Unió bortermelése az előrejelzés szerint 145 millió hektoliterre zuhan, ez nem kevesebb mint 13 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. A nyugat-európai szőlőbirtokokat a tavaszi fagyok károsították meg leginkább, ezeken belül a francia borvidékeket pedig ezen felül még súlyos esőzések, jégesők és penészbetegségek is sújtották.

Amire nincs vakcina

Az OIV az első féléves adatokra támaszkodva annak ellenére számít a borszomj visszatérésére, hogy a pandémia elhúzódik, és a turizmus és vendéglátás még korántsem pattant vissza a 2019-es szintre. Az első féléves kereskedői számok konkrétan felülmúlták a világjárványt megelőző év számait. Nagy kérdőjel ugyanakkor Kína: itt csökkenhet a kereslet, ez pedig a fogyasztás növekedését 2 százalékosra mérsékelheti a 2020-ashoz képest. Abban az évben 3 százalékkal esett vissza a globális borfogyasztás.

Pau Roca, az OIV főigazgatója arról beszélt, hogy a borosgazdák viszonylag jól alkalmazkodtak a koronavírus okozta kihívásokhoz tavaly - például az online borkereskedés felpörgetésével - , most viszont olyan, a világjárványnál is sokkal nagyobb problémával találták szembe magukat, amivel nem tudnak mit kezdeni: ez a klímaváltozás. Mint minden klímaügyi tanulmány, ő is kiemelte: egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Habár "a klímaváltozásra nincs vakcina," hosszútávú megoldások igenis vannak az iparág számára, ezek viszont óriási erőfeszítéseket fognak igényelni - cserébe fenntartható szőlő- és bortermelést eredményeznek majd. Ezeket nem részletezte, de aligha van rá szükség: a megoldás a dekarbonizáció.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG