<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Glasgow-i Klímacsúcs (COP26) kapcsán nagyon sok szakértő szólalt meg az elmúlt napokban, arról viszont kevesebb szó esett, hogy a zöldprojekteket nem csak ki kell találni, hanem végre is kell azokat hajtani. Ez pedig óriási összegeket emészt majd fel. Ugyanakkor a jegybankok az elmúlt években számolatlanul teremtették a pénzt, így meglenne a lehetőségük, hogy ezt folytatva biztosítsák a forrásokat a zöld átálláshoz.

A jegybankok körében is terítékre került az elmúlt időszakban a klímaváltozás témaköre. Vannak ugyan központi bankok, amelyek egyelőre rendszeridegennek tartják a kérdést, mások, mint például a Magyar Nemzeti Bank komolyan kezdtek el ezzel foglalkozni, és nem csak a saját működésüket igyekeznek átalakítani, hanem már zöld eszközöket is bevezetnek.

A jegybankok a változások keretében az éghajlatváltozást számos helyen foglalják politikai döntéseikbe és mandátumukba. Van, ahol a bankrendszer számára stresszteszteket írnak elő annak érdekében, hogy képet kapjanak az éghajlatváltozás pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásáról. A jegybankok részéről általánosan elfogadott álláspont, hogy a karbonsemleges működésre való átállás gazdasági és pénzügyi kockázatot jelent. A szabályozók pedig igyekeznek a bankokra és a biztosítókra vonatkozó előírásokat olyan módon is átalakítani, hogy azok a környezetszennyező, fosszilis tüzelőanyagokon alapuló technológiákat a jövőben ne finanszírozzák.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 3-án. (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 3-án. (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Miközben a tudósok évtizedek óta jelzik, hogy mekkora a baj, és a klímaváltozást meg kell állítani, a gazdasági szereplők- és a jegybankok számára is csak a legutóbbi időben lett ez prioritás. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy mekkora nyomást fognak a központi bankok a piaci szereplőkre, elsősorban a kereskedelmi bankokra helyezni, azok mérlege ugyanis jelenleg is erősen terhelt számos környezetszennyező projekttel. A jegybankok a szabályozás átírásával mindenesetre felgyorsíthatnák az átmenetet a karbonsemleges gazdaságra.

Persze az olaj és a földgáz árának idei berobbanása jelezte, hogy annak is komoly kockázatai vannak, ha a szennyezőbbnek tartott energiák kitermelése hirtelen forrás nélkül marad, a megújulókból ugyanis ma még nem lehet a vállalatok és a lakosság igényeit teljes mértékben fedezni.

Politikusok vagy bankárok?

Egyébként maguk a jegybankok körében is meglehetősen ellentmondásos a klímavédelemmel kapcsolatos tevékenység. A többség ugyan elismeri, hogy a környezeti változások kihatnak a gazdaságra és a pénzvilágra, sőt azt sem vonják kétségbe, hogy a jegybankok „mandátumát” meghatározó inflációra is nagyon komoly hatást gyakorolnak. Ennek ellenére sok jegybankár ódzkodik attól, hogy az intézmények közvetlenül vagy a kereskedelmi bankok révén beavatkozzanak, és a zöldprojektek finanszírozását intézzék. Ők jellemzően arra hivatkoznak, hogy ezek a kérdések a politikusok kompetenciái, és nekik kell meghozni a stratégiai döntéseket, majd azokat akciótervekké alakítani.

Mások viszont úgy vélik, hogy igenis a jegybankoknak kell a folyamatok élére állni, számos olyan projekt van ugyanis, ahol piaci alapon nehezebb a finanszírozhatóság. Ha viszont nem kezdődik meg az átállás, akkor a klímacélokat soha nem fogjuk tudni elérni. Nem véletlen ültek asztalhoz a glasgow-i COP26-on a jegybankok képviselői is, más kérdés, hogy ezekről a megbeszélésekről sok konkrétum nem látott napvilágot.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy nem minden intézmény halad egyforma sebességgel. Az egyik legfontosabb, az amerikai jegybank, a Fed például jelentős lemaradásban van. Igaz, az utóbbi időben, amióta a korábbi Fed elnök, Janet Yellen pénzügyminiszter, érzékelhető változások zajlanak az Egyesült Államokban is.

Megnőtt a jegybankok felelőssége

A COP26 tanácskozáson Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley azt mondta, hogy a jegybankok kötvényvásárlási programja 25 ezer milliárd dollárral növelte a mérlegüket az elmúlt 13 évben. Ez egyrészt jó volt, hiszen ezek a programok hozzájárultak a gazdasági növekedéshez, vagy éppen a Covid-19 gazdasági hatásainak kezeléséhez. A másik oldalon viszont ez az irdatlan likviditás közrejátszott abban is, hogy a környezetszennyezés minden korábbinál súlyosabb károkat okozzon.

Nem véletlen, hogy a jegybankok tevékenysége kapcsán több kritikus hang is van. Ben Cushing, a washingtoni Sierra Club, a környezetvédelemmel foglalkozó csoport kampánymenedzsere például a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta: egyértelmű, hogy az eddig tett intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megfelelően kezelni lehessen a pénzügyi ágazat jelentős negatív hozzájárulását az éghajlati válság súlyosbodásához. Szerinte gyors és határozott lépéseket kell tenni a Wall Street kockázatos és mérgező befektetéseinek megfékezésére, amelyek azzal fenyegetnek, hogy a klímaválságot pénzügyi válsággá változtatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG