5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Glasgow-i Klímacsúcs (COP26) kapcsán nagyon sok szakértő szólalt meg az elmúlt napokban, arról viszont kevesebb szó esett, hogy a zöldprojekteket nem csak ki kell találni, hanem végre is kell azokat hajtani. Ez pedig óriási összegeket emészt majd fel. Ugyanakkor a jegybankok az elmúlt években számolatlanul teremtették a pénzt, így meglenne a lehetőségük, hogy ezt folytatva biztosítsák a forrásokat a zöld átálláshoz.

A jegybankok körében is terítékre került az elmúlt időszakban a klímaváltozás témaköre. Vannak ugyan központi bankok, amelyek egyelőre rendszeridegennek tartják a kérdést, mások, mint például a Magyar Nemzeti Bank komolyan kezdtek el ezzel foglalkozni, és nem csak a saját működésüket igyekeznek átalakítani, hanem már zöld eszközöket is bevezetnek.

A jegybankok a változások keretében az éghajlatváltozást számos helyen foglalják politikai döntéseikbe és mandátumukba. Van, ahol a bankrendszer számára stresszteszteket írnak elő annak érdekében, hogy képet kapjanak az éghajlatváltozás pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásáról. A jegybankok részéről általánosan elfogadott álláspont, hogy a karbonsemleges működésre való átállás gazdasági és pénzügyi kockázatot jelent. A szabályozók pedig igyekeznek a bankokra és a biztosítókra vonatkozó előírásokat olyan módon is átalakítani, hogy azok a környezetszennyező, fosszilis tüzelőanyagokon alapuló technológiákat a jövőben ne finanszírozzák.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 3-án. (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 3-án. (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Miközben a tudósok évtizedek óta jelzik, hogy mekkora a baj, és a klímaváltozást meg kell állítani, a gazdasági szereplők- és a jegybankok számára is csak a legutóbbi időben lett ez prioritás. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy mekkora nyomást fognak a központi bankok a piaci szereplőkre, elsősorban a kereskedelmi bankokra helyezni, azok mérlege ugyanis jelenleg is erősen terhelt számos környezetszennyező projekttel. A jegybankok a szabályozás átírásával mindenesetre felgyorsíthatnák az átmenetet a karbonsemleges gazdaságra.

Persze az olaj és a földgáz árának idei berobbanása jelezte, hogy annak is komoly kockázatai vannak, ha a szennyezőbbnek tartott energiák kitermelése hirtelen forrás nélkül marad, a megújulókból ugyanis ma még nem lehet a vállalatok és a lakosság igényeit teljes mértékben fedezni.

Politikusok vagy bankárok?

Egyébként maguk a jegybankok körében is meglehetősen ellentmondásos a klímavédelemmel kapcsolatos tevékenység. A többség ugyan elismeri, hogy a környezeti változások kihatnak a gazdaságra és a pénzvilágra, sőt azt sem vonják kétségbe, hogy a jegybankok „mandátumát” meghatározó inflációra is nagyon komoly hatást gyakorolnak. Ennek ellenére sok jegybankár ódzkodik attól, hogy az intézmények közvetlenül vagy a kereskedelmi bankok révén beavatkozzanak, és a zöldprojektek finanszírozását intézzék. Ők jellemzően arra hivatkoznak, hogy ezek a kérdések a politikusok kompetenciái, és nekik kell meghozni a stratégiai döntéseket, majd azokat akciótervekké alakítani.

Mások viszont úgy vélik, hogy igenis a jegybankoknak kell a folyamatok élére állni, számos olyan projekt van ugyanis, ahol piaci alapon nehezebb a finanszírozhatóság. Ha viszont nem kezdődik meg az átállás, akkor a klímacélokat soha nem fogjuk tudni elérni. Nem véletlen ültek asztalhoz a glasgow-i COP26-on a jegybankok képviselői is, más kérdés, hogy ezekről a megbeszélésekről sok konkrétum nem látott napvilágot.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy nem minden intézmény halad egyforma sebességgel. Az egyik legfontosabb, az amerikai jegybank, a Fed például jelentős lemaradásban van. Igaz, az utóbbi időben, amióta a korábbi Fed elnök, Janet Yellen pénzügyminiszter, érzékelhető változások zajlanak az Egyesült Államokban is.

Megnőtt a jegybankok felelőssége

A COP26 tanácskozáson Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley azt mondta, hogy a jegybankok kötvényvásárlási programja 25 ezer milliárd dollárral növelte a mérlegüket az elmúlt 13 évben. Ez egyrészt jó volt, hiszen ezek a programok hozzájárultak a gazdasági növekedéshez, vagy éppen a Covid-19 gazdasági hatásainak kezeléséhez. A másik oldalon viszont ez az irdatlan likviditás közrejátszott abban is, hogy a környezetszennyezés minden korábbinál súlyosabb károkat okozzon.

Nem véletlen, hogy a jegybankok tevékenysége kapcsán több kritikus hang is van. Ben Cushing, a washingtoni Sierra Club, a környezetvédelemmel foglalkozó csoport kampánymenedzsere például a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta: egyértelmű, hogy az eddig tett intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megfelelően kezelni lehessen a pénzügyi ágazat jelentős negatív hozzájárulását az éghajlati válság súlyosbodásához. Szerinte gyors és határozott lépéseket kell tenni a Wall Street kockázatos és mérgező befektetéseinek megfékezésére, amelyek azzal fenyegetnek, hogy a klímaválságot pénzügyi válsággá változtatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG