Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A fogyasztás terhelő adónemek és az időközben állandósított szektoradók nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy lekerülhessünk Európa szégyenpadjáról. Nézzük a számokat!

Rég láttunk ilyen alacsony deficitet

A 2012-es költségvetésben minden jel szerint sikerül teljesíteni a kormány által tavaly az év végén megemelt, a GDP 2,7%-át kitevő hiányélt. A deficitre vonatkozó felső plafont azért kellett megemelni, mert egyre inkább látszódott, hogy a kormány által várt optimista makropálya és gazdasági teljesítmény nem realizálódik.

A szavahihetőségén mindenképpen javítani igyekvő kabinet nem engedhette el a hiányt, de a célt megemelte, az Országgyűlés ugyanis a 2012-es költségvetést 576,2 milliárdos hiánnyal fogadta el, tavaly novemberben ezt közel 100 milliárddal emelték meg (az önkormányzati adósságok első részletének átvállalására kellett a pénz), októberben pedig volt egy komolyabb, 133 milliárdos zárolás. A hiány végül 607,5 milliárd forint lett, 671,9 milliárd helyett, vagyis közel egy évtizede nem volt ilyen alacsony.Ezért van szükség Európa egyik legmagasabb áfakulcsára

A kormány úgy hozta mindezt össze, hogy a nyugdíj-államosításból maradt tételeket nem vette bele az elszámolásba, ráadásul több új adónem nem azt hozta, amit korábban vártak. Ezt tetézte még az Európai Bíróságon elbukott áfaper, ami nagyjából 100 milliárdos extra kiadást jelentett a büdzsének (az áfaelőirányzatot ennyivel meg is emelték év közben), júliusban az NGM még azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy emiatt értékesíteni kell a visszavásárolt Mol-pakett egy részét - a részvényügyleten így bukott volna az állam, azonban erre nem volt szükség. Bár a belső fogyasztás idén sem tért magához, az áfaemelés ellensúlyozni tudta a negatív hatásokat, áfából szinte majdnem teljesült az éves előirányzat. Tavaly 527,9 milliárddal volt több az áfabevétel, mint egy évvel korábban, ez közel 24%-os növekedés.

A vártánál többen érvényesítettek családi adókedvezményt

A társasági adóból is bejött végül a módosított előirányzat majdnem egésze, meglehet a májusi adóbevallást követően a vártnál nagyobb mértékű volt a visszaigénylés. Személyi jövedelemadóból ugyan több folyt be, mint 2011-ben, az előirányzatot így sem sikerült elérni. A növekvő adóbevétel a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetéséből adódott. A kormány ugyanakkor felüllőtte a kiáramló bértömeget a költségvetés tervezésekor, ráadásul a vártnál kétszer annyian, végül további 207 ezer adózó érvényesített családi adókedvezményt tavaly. Érdekesség, hogy a végkielégítések 98%-os különadójából 2012-ben is gazdagodott a költségvetés, méghozzá 1,2 milliárd forinttal (2011-ben ennek háromszorosa folyt be).

Nem meglepetés, hogy ezek a tételek nem jöttek össze

A bankadóból fele sem folyt be, ez azonban nem is meglepetés, hiszen a pénzintézetek éltek a végtörlesztésből eredő veszteségleírással. Játékadóból sem folyt be a remélt összeg, a játékautomaták betiltása után ez nem is nagy szenzáció, az ÁSZ is felhívta erre ősszel a figyelmet, lehetett erre számítani, és a haláltusáját vívó EVA-ért sem rajongtak tavaly az adózok, sokan ott is hagyták ezt az adózási formát.

A NGM számsoraiból világosan kitűnik, miért döntött úgy a kormányzat, hogy megtartja az eredetileg ideiglenesen bevezetett szektoradókat (valamilyen formában mindegyik tovább él): az előirányzat több mint 100%-a jött össze ezekből, a tavalyi költségvetés bevételi oldalának egyik szilárd pillérét adták ezek a sarcok.

A telekom szektor a különadó mellé nem várt "hívást" is kapott: tavaly júliustól él a telefonadó is, az első adóforintok ebből a tételből szeptember realizálódtak. Ha abból indulunk ki, hogy ebből az adónemből idén közel 40 milliárdos bevételt vár az NGM, a tavalyi 12,2 milliárd igen szerény eredménynek mondható. A telekomadó ugyanakkor kivezetésre kerül, már csak a hívások és az sms-ek után fizetünk január óta.

Ráfizettek a dohányosok

Érdekes ugyanakkor, hogy bár a fogyasztás, mint említettük, nem igazán egy a válságból kilábaló gazdaságot jelez előre, 2012-ben a jövedéki adóbevételekből is sikerült megugrani az előirányzatot. Ehhez persze az is kellett, hogy a tervezett adóemeléseket előrehozzák (kétszer is hamarabb emeltek).
Érdekes, hogy miközben kezdünk leszokni a tankolásról, az üzemanyag-eladásból származó jövedéki adóbevételek szinte alig csökkentek 2011-hez képest. Az is említésre méltó, hogy miközben a szeszesitalokról 2,3%-kal nőttek a bevételek, addig a dohányosok alaposan kivették a részüket a hiánycél elérésében: ötödével nőtt a cigaretta után fizetett jövedéki adóbevételek mértéke tavaly.

A költségvetés bevételei a főbb adónemekből
Adónem
2011* 2012* Előirányzat**
Társasági adó (TAO) 316,6 342,3 95,9%
TAO bruttó befizetések 447 468 -
TAO kifizetések 130,6 125,7 -
Cégautóadó 25,3 32,3 70,2%
Energiaellátók
jövedelemadója
16,9 5,6 59,9%
EVA 172,3 78,5 65,1%
Energiaadó 17,3 16,9 94,4%
Bányajáradék 111,5 103,6 110,2%
Játékadó 51,6 52,4 66,9%
Bankadó 186,5 84,9 45,4%
Szektorális különadók 171,9 165,6 106,9%
Áfa 2219,5 2747,4 97,5%
Jövedéki adó 875,1 929,4 101,7%
Üzemanyagok jövedéki adója 501 499,8 -
Regisztrációs adó 34,5 13,7 97,6%
Chipsadó 3,3 - -
Személyi jövedelemadó (SZJA) 1385 1498,4 95,2%
SZJA bruttó befizetések 1502 1614 -
SZJA kiutalás 119,2 115,6 -
Távközlési adó - 12,2 -

* tényadat, milliárd ft (NGM), ** a 2012-es tényadatok a költségvetési előirányzathoz képest


Lekerülhetünk Európa szégyenpadjáról

Spórolt-e az állam?
A 2012. évi kiadások a törvényi módosított előirányzathoz képest mintegy 242 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, vagyis tavaly spórolt az állam. A kiadások esetében elmaradtak a törvényi előirányzattól a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kormányzati rendkívüli kiadások, az önkormányzati adósságok törlesztéséhez nyújtott támogatások és az EU költségvetéséhez kapcsolódó hozzájárulások.
Ezzel részletesen következő cikkünkben foglalkozunk!

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból az derül ki, hogy a 2012-es deficit a GDP 2,1%-a. Ez bőven a megemelt 2,7%-os szint, illetve a 3%-os uniós referenciaérték alatt marad, a végleges eredményhez még szükség van a KSH 2012-es GDP-adatára is. Bár valószínű, hogy a tavalyi utolsó negyedévben tovább zsugorodott a hazai gazdaság, még így is összejöhet az a bravúr, hogy az eredetileg kitűzött 2,5% alatt marad a hiány. A végleges összesítést márciusban kapja meg Brüsszel, a Ecofin ezek után dönt arról, hogy kikerülhet-e Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól (2004 óta bent ragadtunk). Korábban rámutattunk, milyen döntési helyzetben van az európai pénzügyminiszterek tanácsa Magyarország ügyében. A Bizottság jelen prognózisa szerint ugyanis 2013-ban is teljesítjük a hiánycélt, de 2014-ben már nem. Brüsszelben pedig nagy hangsúlyt fektetnek arra - legalábbis újabban -, hogy a maastrichti kritériumoknak a tagállamok tartósan és kiszámíthatóan eleget tudjanak tenni.

Azt se felejtsük el, hogy Európa közben azon vitázik, hogy szigorú költségvetési politikát folytasson-e vagy lazítva a merevségen inkább a gazdaság motorjait pörgesse fel. Magyarország pedig teljesíti a deficit-kritériumokat (az államadósság is csökkent), és mindezért nagy árat fizethet: a jövő évi GDP-prognózisát (az újabb megszorítások bejelentése után) a kormány már tavaly októberben 0,8%-ra rontotta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos