5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közel sem olyan jók a forint fundamentumai, mint szeretnénk.

A régióban nálunk a legalacsonyabbak a kamatok, a magyar gazdaság fundamentumai pedig nem olyan jók, mint amilyennek látni szeretnénk őket. A növekedési ütem maximum közepesnek mondható, a fizetési mérleget külső tényezők is javították. Főképp nem a forint gyengülésének mértéke meglepő, hanem az, hogy miért pont most történt. (Péntek délután a 330 forintot az euró, megint új történelmi rekord született.)

A gyengülés persze annak fényében nem meglepő, hogy Magyarország volt az egyetlen fejlődő piac – és messze nem a legbiztonságosabb –, amelynek negatív jegybanki betétoldali kamata volt és jelenleg is van – írja  Jaksity György, a Concorde alapítója friss elemzésében.

Elhúz mellettünk a régió

A forint fundamentumai hiába jók, ha egyrészt látványosan romlanak, másrészt a befektetésekért velünk versenyző országok (tehát a világ összes országa) közül sok devizái jobb, és időben is egyre növekvő különbséget eredményező (reál)hozamot biztosítanak, mint a forinteszközök. Az alapkamat továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb, ez pedig öngerjesztő folyamattá válhat, hiszen már a leértékelődés ilyen mértéke és különösen folytatása az inflációs ráta további emelkedéséhez vezet. Ez változatlan kamatszint mellett tovább csökkenti a hozamot, pontosabban növeli a negatív reálhozamot.

Csak spekuláció a forintgyengülés?

A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, amit alapvetően egy erős fundamentum támogatott. Tovább >>>

A gazdasági növekedés pedig jó esetben is csak közepes szintet ér el, a dollárban mért GDP ugyanis a válság előtti csúcsnál 2016-ban 21 százalékkal volt alacsonyabb. Ugyanez a mutató az eurózóna esetében csak 15 százalékos visszaesést mutatott a vizsgált időszakban, nem beszélve a gyorsabban fejlődő, akár kelet-európai országok jobb teljesítményéről hozzánk képest. Ez pedig egy külkereskedelem által vezérelt, és a nemzetközi tőkemozgásokra rendkívül érzékeny gazdaság esetében legalább olyan fontos tényező, mint a forintban mért reál GDP alakulása.

Előbb-utóbb jön a kamatemelés

A fizetési mérleg aktívumunk valóban jelentős volt a válság kitörése óta, főleg az azt megelőző évtized hatalmas deficitjeihez képest. A jó fizetési mérlegnek fontos komponense az EU-s pénzek és a külföldön dolgozó magyarok átutalásainak, illetve külföldi keresetének fizetési mérleg bevételi oldalán történő megjelenése. Ezen tényezők nélkül az is kérdés, hogy egyáltalán pluszos lett volna-e a mérleg az elmúlt évtized minden évében.

A magyar jegybank sincs jó helyzetben, a piaci feszültségeket előbb-utóbb kamatemeléssel kell kezelni, ha nincs drasztikus javulás minden más tényezőben, amelyek a jegybank mozgásterét befolyásolják. A forint gyengülése az évek során folyamatosan javította az MNB nyereségét, másrészt a devizából forinthitelekbe átirányított magyar háztartásoknak ma sokkal inkább a kamatemelkedés és ezen keresztül a hiteleik átárazódása (vagyis a hitelterhek növekedése) a jogos félelmük.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy évek óta az inflációs cél túllövése is bekerült a képbe, hiszen a 330 körüli árfolyam könnyen vezethet 4 százalék körüli inflációhoz. A forint gyengülése és a kamatemelés elodázása nem csak az MNB egyes céljainak felel meg mindaddig, amíg nem kerül konfliktusba az inflációs mandátumával, hanem a kormány számára is az egyetlen rövidtávú és effektív eszköz a versenyképesség (átmeneti) növelésére.

Semmi baja az MNB-nek a gyenge forinttal?

Az Eurasia Group nevű globális kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelyének makrogazdasági elemzői friss helyzetértékelésükben közölték: jelenlegi várakozásuk az, hogy ha a forint az euróhoz képest a következő két hétben 2 százalékkal vagy ehhez közeli mértékben még tovább gyengül, az MNB akkor már valószínűsíthetően szóbeli intervenciót alkalmazna a piacok lehűtése végett.

Az Eurasia londoni szakértőinek véleménye szerint politikailag sem a magyar kormánynak, sem az MNB-nek nincs baja a gyengébb forinttal. A devizaalapú ingatlanhitelek aránya ugyanis alacsony, és az államadósság hozzávetőleg 70 százalékának finanszírozása a hazai piacról történik.

Jóllehet a gyenge forint nem jó a devizában fennálló államadósság-hányad szempontjából, azonban a magyar devizatartalék és az euróban beáramló EU-folyósítások enyhítik ezt a hatást.

Tényleg spekulánsok ütik a forintot? Megszólalt az MNB

A kormányszóvivő arról beszélt csütörtökön, hogy spekuláció miatt gyengülhet a forint, majd finoman az MNB-re tolta a helyzet megoldását. A jegybank most reagált: nem osztják Kovács Zoltán véleményét arról, hogy forintárfolyam-ügyben mondanivalójuk lenne. Mintha egy kis feszültség alakulna a kormány és az MNB között a történelmi mélyponton lévő forint miatt. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Makro / Külgazdaság A németek imádják a klímavédelmet – csak fizetni ne kelljen érte
Káncz Csaba | 2021. június 18. 14:55
A svájci klímatörvény elutasítása több más ország számára is figyelmeztetésnek tekinthető. A német benzinárról szóló populista vita jól mutatja, hogy a klímapolitika nehéz időszak előtt áll, noha elméletileg a közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országban szűnik meg a kötelező szabadtéri maszkviselés
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 13:39
Mégpedig Spanyolországban.
Makro / Külgazdaság Piszkos kampánypénzek: börtönbe vonulhat a volt francia elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 09:33
Nicolas Sarkozyre törvénytelen kampány-finanszírozás miatt szabnának ki börtönbüntetést.
Makro / Külgazdaság Jól halad a gyerekek oltása Magyarországon: 4000-n kapták már meg a vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 09:01
A pénteki adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország számára az adóemelés méreg
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 08:36
Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 
Makro / Külgazdaság Öt-hat százalékkal kevésbé védenek az oltások a delta mutáns ellen
Kormos Olga | 2021. június 18. 05:37
A koronavírus delta variánsa miatt Angliában elhalasztották a teljes újranyitást, az USA-ban pedig kéthetente megduplázódik a deltával fertőzöttek száma. A mutáns múlt héten gócszerűen Bécsben is felütötte a fejét. Itt a tudományos magyarázat, mennyire kell félnünk tőle. 
Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
hírlevél
depositphotos