<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Brüsszel teljes ambíciótlanságával ellentétben Moszkva határozottan avatkozik be a balkáni térség törékeny egyensúlyába. Athén a napokban több orosz diplomatát kiutasított, mivel Moszkva megpróbálja aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást. Több, mint feltűnő ebben a feszült nemzetközi játszmában a magyar miniszterelnök kérdéses felhatalmazású és legitimitású beavatkozása.
Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök a Preszpa-tó partján. A macedón és a görög külügyminiszter aláírta a Macedónia nevéről a két ország között kialakult vitát lezáró egyezményt a görög-macedón-albán hármas határ térségében.(Fotó: MTI/EPA/Nake Batev)

A háború szabályai megváltoztak az utóbbi években. Megnőtt a nemkatonai eszközök szerepe a stratégiai és politikai célok elérésében – ezek ráadásul több esetben hatékonyságukat tekintve a fegyverek erejét is meghaladják. Az új hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között és a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a kitalált propaganda, a letagadható erők bevetése, a hírszerzés, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus.

A módszer egyik atyja Valerij Geraszimov, a Putyin által 2012-ben kinevezett vezérkari főnök és helyettes védelmi miniszter. A magyar sajtóban mi számoltunk be elsőként 2016 novemberben arról az orosz hátterű puccskísérletről amely Montenegró NATO-tagságának megtorpedózását célozta. 2016 végén a kis balkáni állam két orosz állampolgárt – és egyben katonai hírszerzőt -, Vladimir Popovot és Eduard Sirokovot rakatta rá az Interpol körözési listájára puccs szervezéséenk vádjával. Az ügyészi hivatal egyben bejelentette, hogy Sirokovot gyanúsítják a montenegrói miniszterelnök, Milo Djukanovics elleni merénylet megtervezésével.

Szabad a pálya a Balkánon

Valóban, a Financial Times tegnapi vezércikke is arra figyelmeztet, hogy az EU gyengülő befolyása veszélyes vákuumot teremt a Nyugat-Balkánon és így oda lehet a történelmi lehetőség a térség stabilizálására, az viszont tragikus következményekkel járhat. Arról már többször beszámoltunk, hogy Brüsszel teljes ambíciótlanságával ellentétben Moszkva határozottan avatkozik be a balkáni térség törékeny egyensúlyába. Montenegró mellett a Boszniai Szerb Köztársaság és Macedónia is folyamatosan érzi a Kreml forró leheletét. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke már hosszú évek óta igyekszik bomlasztani az állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében.

Dodik 2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán kijelentette, hogy „egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani”. Az orosz diplomácia többször is ellehetetlenítette a Dodik megfékezésére tett nemzetközi törekvéseket, illetve Bosznia-Hercegovina csatlakozását a NATO-hoz és az EU-hoz. Az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsában például megvétózta, hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlást hivatalosan is népirtásnak nyilvánítsák.

Moszkva és Orbán játszmája

Szerdán aztán az athéni Kathimerini című napilap arról adott hírt, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, és megtiltja két másiknak a belépést az országba a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt. A cikk szerint – az egyébként Moszkva barátjának számító – baloldali görög kormány azt követően cselekedett, hogy érzékelte: orosz diplomaták megpróbálják aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik. Az egyezség lehetővé teszi, hogy megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, miközben szerdán a NATO hivatalosan is meghívót küldött az országnak.

Káncz Csaba

Igen ám, de a legnagyobb – szorosan Moszkvához bekötött - macedón ellenzéki konzervatív VMRO DPMNE párt mindent megtesz ennek blokkolására. A napokban éppen azzal, hogy akadályozza annak az új választási bizottságnak a megalakulását, amely a névváltoztatásról szóló őszi népszavazást szervezné. Több, mint feltűnő ebben a feszült nemzetközi játszmában a magyar miniszterelnök kérdéses felhatalmazású és legitimitású beavatkozása.

A macedón ellenzéki párt híveinek a magyar miniszterelnök június 2-án videóüzenetet küldött. Ebben Orbán támogatásáról biztosította az ellenzéki pártot azon törekvésében, hogy megakadályozza Macedónia névváltoztatását. Dicsérte mindazokat, „akik nem hajlandók meghajolni külföldi erők nyomása alatt”. Eközben magyar kormánypárti médiacégekhez köthető befektetők jelentek meg a korábbi, konzervatív macedón miniszterelnök Nikola Guevszkit támogató macedóniai médiavállalatokban.  A macedón bíróság Gruevszkit májusban ítélte két év börtönre korrupció vádjával.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Újabb óriási ukrán győzelem van készülőben - sok ezer orosz katona eshet csapdába Limanban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:29
A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Megint ezernél többen vannak Coviddal kórházban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 09:37
Csökkent viszont az aktív fertőzöttek aránya.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcskategóriás fegyvert kapnak az ukránok - még nagyobb bajba kerülhet az orosz légierő
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 08:55
A NASAMS légvédelmi rakétarrendszer szállítását régóta kérik Kijevben, nemsokára megérkezhet az első.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG