BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. november 25. 09:41

Az 1930-as években Berlin és Róma voltak a hazai politikai vezetés stratégiai szövetségesei, ma pedig a szintén revansista Moszkva és Ankara. Az európai szeparatista törekvéseket az orosz katonai hírszerzés szupertitkos egysége segíti elő. Káncz Csaba jegyzete.

Mindent látó szemek? Vlagyimir Putyin. EPA/ALEXEI DRUZHININ

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ügynökei az utóbbi három évben sorra buktak le Montenegróban, Angliában, Hollandiában, Ausztriában, Katalóniában és Szerbiában. Nem véletlen tehát, hogy pontosan egy éve a GU vezetője, Igor Korobov vezérezredes váratlanul, ereje teljében meghalt, miután alapos fejmosást kapott Putyin elnöktől.  Az európai szeparatista törekvéseket egy GU-n belüli szupertitkos egység segíti elő – de jaj! – ez a csapat is folyamatos felsülésekkel szembesül.

Lebukás Katalóniában

A spanyol Legfelsőb Bíróság a napokban indította el az eljárást Denisz Szergejev, a GU ügynökével szemben, aki a 2017 októberi katalóniai függetlenségi referendum előtt utazott kétszer is Barcelonába, hogy elősegítse Spanyolország destabilizációját.

Valóban, a Kreml hiperaktív volt abban az időszakban, hiszen akkor érkezett Barcelonába Putyin elnök bizalmasa is.  Dimitri Medojev, Dél-Oszétia külügyminisztere (sic) katalán és helyi orosz üzleti vezetőkkel tárgyalt, egyben irodát nyitott a katalán fővárosban, amelynek célja „humanitárius és kulturális ügyekben elősegíteni a kétoldalú kapcsolatokat”.

Tárgyalásai során Medojev párhuzamot vont Katalónia, és a Grúziából kiszakított Abházia és Dél-Oszétia között.  Mielőtt Barcelonába érkezett volna, Medojev meglátogatta a szintén szeparatista álmokat kergető észak-olasz Lombardia és Veneto tartományokat is - amelyek szintén akkor tartottak népszavazást, nagyobb autonómiát követelve Rómától – és ott helyi vezetőkkel találkozott.

Kijev félelmei

A katalán folyamatok hazánk számára sem tanulság nélkül valók, hiszen a magyar miniszterelnök a 2014 januári titkos paksi bővítési paktumának megkötése óta egy új regionális geopolitikai pályára állította hazánkat. Ennek jegyében Orbán tavaly nyáron az orosz érdekek mentén - egyben az euroatlanti szövetségeseink érdekeivel ellentétben - avatkozott be Macedónia belügyeibe a választási kampány idején.  Orbán aztán az elmúlt egy évben kétszer is találkozott – a hazai közvélemény kizárásával - Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina szerb entitásának elnökével is, aki két éve került az USA szankciós listájára a daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt.

Káncz Csaba

Mindezekkel összefüggésben nem véletlen, hogy Kijevben sokan úgy látják: Budapest és Moszkva titokban megegyezett a magyarok lakta területek elcsatolásáról.  Kijev már korábban kifejtette, hogy szerinte Budapest valójában revansista álmokat kerget, Moszkva pedig támogatja a kárpátaljai szeparatizmust az Ukrajna elleni hibrid háborújának részeként.  Az ukrán hadsereg ezért újra aktiválta beregszászi laktanyáját és tervben van az is, hogy a haderő bővíti munkácsi, ungvári katonai létesítményeit – alig néhány kilométerre az ukrán-magyar határtól.

Refeudalizálódó Magyarország

Az 1930-as években Horthy Miklós Kormányzó Úr Ő Főméltóságának kurzusa teljes politikai tőkéjével a revansizmust erőltette és ahhoz kereste Budapest számára a támogatókat. Akkor Berlin és Róma voltak a politikai vezetés stratégiai szövetségesei, ma pedig a szintén revansista Moszkva, Ankara és Baku.  Akárcsak azokban az években, most is egy félfeudális hatalmi-, intézményi- és társadalmi struktúrában hívő politikai vezető viszi hazánk ügyeit.

Térségünk újra a geopolitikai konfrontáció és a csendben megkérdőjelezett határok terepe lett.  A történelem keselyűi újonnan itt vijjognak a fejünk fölött.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: fél évet csúszik az egyszer használatos műanyagok betiltása
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:08
A kormány szerdai ülésén döntött még az iskolaőrség létrehozásáról. 
Makro / Külgazdaság Milliárdokkal toldja meg Áder János alapítványát a kormány
Valkai Nikoletta | 2020. május 28. 10:02
Létrejött egy tőkealap, vele 5 milliárd forint támogatást adnak klímavédelmi célokra.
Makro / Külgazdaság Már a járvány előtt visszaestek a beruházások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:51
Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Friss
hírlevél