<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Afrika szubszaharai térsége a világ egyik legeladósodottabb és legkorruptabb térsége. Mi a garancia arra, hogy ez az új Afrika-stratégia nem lesz ugyanolyan feneketlen pénznyelő, mint az egykori keleti nyitás - benne olyan sötét és a Külüggyel bizalmas viszonyt ápoló cégekkel, mint a Quaestor? Káncz Csaba jegyzete.

A magyar kormányfő az április 2-i Magyar Közlönyben 22 pontos kormányhatározat keretében osztott ki feladatokat a külgazdasági és külügyminiszternek Afrika szubszaharai (Fekete-Afrika) térségével kapcsolatban. Szíjjártó Péternek már június végéig élénkítési és bővítési szándékkal át kell tekintenie Magyarország és a térség közötti kapcsolatokat, a magyar vállalkozások szubszaharai befektetés-támogatásának szükségességét és forrásigényét. A bevezetőből kiderül, hogy a kabinet célja mindezzel a migráció fékezése, amit az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyek teremtésével, a helyi megélhetés biztosításával kezelnének.

Nyakig eladósodva

Nos, az már önmagában üdvözlendő, hogy a kormány nem csak a határon túli magyar települések fociakadémiáit támogatja milliárdokkal, hanem Fekete-Afrika fejlesztését is a szívén viseli. Az viszont már elgondolkodtató, hogy itt nemcsak egy erősen túlnépesedett, hanem a világ egyik legeladósodottabb térségéről is beszélünk. A szerdán Berlinben nyilvánosságra hozott globális adósság-jelentés szerint egyes szubszaharai országokban már olyan súlyos a helyzet, hogy azok napjainkra felfüggesztették adósságaik visszafizetését. Ide tartozik Angola, Gambia, Szudán, Dél-Szudán, Eritrea, Sao Tome és Principe, valamint Szomália.

A Szaharától délre fekvő 49 állam több, mint felénél az utóbbi években nyaktörő ütemben növekedett az eladósodás és tavaly először haladta meg a GDP 50 százalékát. Ez európai mértékkel nézve nem tűnik veszélyesnek, de Afrikában a kamatterhek jóval magasabbak. 2013-2018 között megduplázódtak és átlagosan az állami kiadások 12,5 százalékéra szöktek már fel ezek a terhek.

Korrupció, inkompetencia

Nigéria egy tökéletes állatorvosi ló ebből a szempontból, hiszen mi lehetne a probléma Afrika legnagyobb olajexportőrével? Mondjuk az, hogy a korrupt, populista és inkompetens politikai osztály tavaly 14,5 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodott, amely óriási lyukat új hitelekkel tömött be. Az ország tavaly már 5 milliárd dollárt költött kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria pedig idén már annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

Az Orbán kormány már az elmúlt hetekben padlógázt nyomott, hiszen idén 2,4 milliárd, jövőre 2,8 milliárd forintot ad egy átfogó, az Ugandai Köztársaságban megvalósuló nemzetközi fejlesztési program megvalósítására. Nem mellékes körülmény azonban, hogy Uganda 2016-ban a korrupció vizsgálatába bekapcsolt 176 ország közül a 151. legkorruptabb ország volt.

A keleti nyitás pénznyelői

Valóban, mi is a garancia arra, hogy ez az új Afrika-stratégia nem lesz ugyanolyan feneketlen pénznyelő, mint a keleti nyitás, benne olyan sötét és a Külüggyel bizalmas viszonyt ápoló cégekkel, mint a milliárdokkal bedőlő Quaestor? Nos, erre semmilyen garancia nincs. Bár egy jól körülhatárolható oligarcha-körnek mesés hasznot hozott, a kormányzat keleti nyitás kereskedelmi stratégiájáról mostanában egy hangot sem hallunk, talán azért, mert a 2010-ben nagy csinnadrattával beharangozott projekt mára becsődölt. A keleti nyitás megalapozására hivatott Magyar Nemzeti Kereskedőházba közpénzek tízmilliárdjai folytak, de aztán az egész projekt tavaly megbukott.

Érdemes ezen a ponton megemlékezni a keleti nyitás állatorvosi lováról, Azerbajdzsánról, amelyet még Orbán nevezett mintaállamnak négy éve a Magyar Országgyűlés épületében, a kétoldalú stratégiai szerződés aláírásakor. A bakui magyar kereskedőház első tulajdonosa a megnyitása után Töröcskei István oligarcha lett, akinek korábban a részben állami tulajdonú bankja csődbe ment. Talán nem véletlenül, hiszen a Széchenyi Bank számos olyan cégnek adott hiteleket, melyekben szintén Töröcskei volt a vezető.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG