<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A háborús helyzet, a szankciók és az infláció ügye mellett az ársapkák és a hitelek kamatstopjának eltörléséről is beszélt a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.

Már az uniós vezetők is látják, hogy „a háború egyre véresebb és brutálisabb”, mégsem nő a békepárti vezetők száma – mondta laptársunk, az Mfor tudósítása szerint péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az emberek egyre többen békét és tűzszünetet akarnak, de a vezetők erre még nem reagáltak, sőt közel vannak hozzá, hogy arról beszélgessenek, békefenntartónak nevezett egységeket küldjenek a háborús övezetbe – közölte, ezért úgy vélte,

„a világháború veszélye nem irodalmi túlzás”.

A kormányfő azt mondta, a Nyugat a háborúpártiságot erkölcsi megalapozottságúnak véli, de az a veszély, hogy a háború például éhezést okozhat, ugyancsak egy morális megközelítés. Magyarország ezt az álláspontot képviseli, amivel a világtöbbséghez tartozik – vélte.

Orbán Viktor szerint a háború az éhezés veszélyét is magában hordozza, ez egy háborúellenes morális megközelítés. Fotó: Pixabay
Orbán Viktor szerint a háború az éhezés veszélyét is magában hordozza, ez egy háborúellenes morális megközelítés. Fotó: Pixabay

Közölte, indirekt és direkt nyomás is éri az országot, hogy változtasson ezen a hozzáállásán, de erre válaszul a parlament békepárti határozatot fog elfogadni. A kormányfő kijelentette,

először tűzszünetet kell kötni, hogy ne haljon meg több ember, ekkor lehet majd kigondolni a béketárgyalások kereteit.

A magyar külpolitika ezt célozza.

Orbán Viktor úgy vélte, a nagy európai országok „nem álltak oda a kút szélére, nem néztek bele”, így egyre mélyebbre sodródtak, ahol nem akartak lenni. Emlékeztetett, az Európai Unió létrehozásának célja a tartós béke és jólét volt, de ezeket a célokat az EU feladta.

A szankciók hatásának felmérése a kormányfő szerint nehéz, évekbe telik, ráadásul

az orosz gazdaságból érkező adatok megbízhatósága is kétséges,

valamint háborúban nem szokás hitelesen tájékoztatni. Ugyanakkor emlékeztetett, Oroszország a 2015-ös szankciók bevezetése után három év alatt felépítette saját élelmiszer-ellátó rendszerét.

A miniszterelnök megismételte korábbi célját, hogy év végére tíz százalék alá csökkentsék az inflációt. „Az inflációt nyakon kell ragadni és letörni kell” – mondta. Szerinte az, hogy a kereskedők és áruházláncok már egymás alá licitálnak az árakkal, jó jel. Az ársapkákról azt mondta, azok ellátási gondokat okozhatnak, de segítenek az infláció elleni küzdelemben, ezért amíg magas annak mértéke, fenn kell tartani, hogy az emberek ki tudják fizetni ezeket a termékeket.

Közölte, ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, akkor a megfelelő ütemben ki fogják vezetni az ársapkákat és a banki kamatstopot is.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG