<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.

Fej-fej melletti küzdelemben, de végül megnyerte a lengyel elnökválasztást Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje.

Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook)Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook)

A 2015 óta hivatalban lévő államfő a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, azaz alig több mint két százalékponttal előzte meg az ellenzéki Polgári Platform által vezetett koalíció jelöltjét, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert.

Ez volt a legszorosabb eredmény a lengyel elnökválasztások történetében a hidegháború vége, 1989 óta.

Vesztett Trzaskowski, de...

Duda győzelme azt jelenti, hogy a kormánypárt szinte akadályok nélkül valósíthatja meg programját a következő választásokig. (Bár ehhez természetesen Brüsszelnek is lesz még egy-két szava.) A PiS tavaly októberben utcahosszal, a szavazatok csaknem 44 százalékát begyűjtve nyerte a parlamenti választásokat.

A BBC szerint Duda valószínűleg továbbviszi majd a vitatott igazságszolgáltatási reformot, valamint továbbra is ellen fog állni az abortusz és a homoszexuálisok jogainak érvényesítését célzó törekvéseknek.

Az államfőt a kampányban komoly kritikák érték, miután egy rendezvényén azt mondta: az LGBT „ideológia” pusztítóbb a kommunizmusnál is.

A lengyel kormány mindenesetre azt ígéri, hogy folytatja jóléti programját, aminek köszönhetően már eddig is számos család emelkedett ki a szegénységből.      

Helyi és nemzetközi sajtóvisszhangok szerint a mostani választás jól tükrözi a társadalom megosztottságát.

Fiatalok az idősek, városok a vidék ellen

- írta például a lengyel Polityka hetilap. Ugyanakkor pozitívumként említi, hogy Trzaskowski új életet lehelt a letargikus ellenzékbe.    

A konzervatív Rzeczpospolita szerint sürgősen tenni kellene a társadalom polarizáltsága ellen, és ennek szükségességét már a politikusok is elismerik.

A liberális Gazeta Wyborcza úgy véli, hogy az elnökválasztás valójában Dávid és Góliát harca volt – a kormány a baráti médiát és egyéb eszközöket is bevetett az ellenzéki jelölt ellen.

A német Süddeutsche Zeitung pedig egyenesen hősnek nevezte Trzaskowskit:

Olyasmi sikerült neki, amit májusban még senki sem tartott lehetségesnek: megkérdőjelezte a PiS hatalmát.

Bár a magyar és a lengyel politikai helyzet között számos párhuzam mutatkozik, itthon nem lesz hasonló párbaj, legalábbis jelen állás szerint. Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármestere épp a napokban jelentette ki, hogy nem kíván közös miniszterelnök-jelölt lenni a 2022-es parlamenti választásokon.       

Orbán Viktor: Bravó!

Ami a történtek egyéb magyar vonatkozását illeti, Duda győzelme nyilvánvalóan jól jön az Orbán-kormánynak, amelynek a lengyel kabinet a fő szövetségese a Brüsszellel folytatott csatározások során.

A magyar kormányfő már gratulált is levélben a régi-új államfőnek, és kritikus fontosságúnak nevezte győzelmét.

Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából

- fogalmazott Orbán Viktor, a Facebookon pedig egy közös képpel emlékezett meg szövetségese sikeréről. Üzenetként csak annyit jegyzett meg: Bravó!

A mostani eredmény nem csak a politikai, hanem minden bizonnyal a gazdasági kapcsolatoknak is jót fog tenni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tanulmánya szerint

Lengyelország tavaly a 7. legfontosabb exportpiaca, valamint a 4. legfontosabb importpiaca volt Magyarországnak.

A kereskedelem az elmúlt években növekedett, a Lengyelországba irányuló magyar export értéke 4,6, az onnan származó import értéke pedig mintegy 6 milliárd euróra rúgott.   

Az MKIK szerint magyar és a lengyel (kölcsönös) beruházások is gyorsan bővültek az elmúlt években mind számban, mind pedig értékben. Lengyelországban beruházási lehetőségeket kínál a privatizáció, az ingatlanpiac, a termékek és a szolgáltatások iránti igények kielégítése, valamint a turizmus és a vendéglátás is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG