BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 13. 17:16

Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.

Fej-fej melletti küzdelemben, de végül megnyerte a lengyel elnökválasztást Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje.

Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook) Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook)

A 2015 óta hivatalban lévő államfő a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, azaz alig több mint két százalékponttal előzte meg az ellenzéki Polgári Platform által vezetett koalíció jelöltjét, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert.

Ez volt a legszorosabb eredmény a lengyel elnökválasztások történetében a hidegháború vége, 1989 óta.

Vesztett Trzaskowski, de...

Duda győzelme azt jelenti, hogy a kormánypárt szinte akadályok nélkül valósíthatja meg programját a következő választásokig. (Bár ehhez természetesen Brüsszelnek is lesz még egy-két szava.) A PiS tavaly októberben utcahosszal, a szavazatok csaknem 44 százalékát begyűjtve nyerte a parlamenti választásokat.

A BBC szerint Duda valószínűleg továbbviszi majd a vitatott igazságszolgáltatási reformot, valamint továbbra is ellen fog állni az abortusz és a homoszexuálisok jogainak érvényesítését célzó törekvéseknek.

Az államfőt a kampányban komoly kritikák érték, miután egy rendezvényén azt mondta: az LGBT „ideológia” pusztítóbb a kommunizmusnál is.

A lengyel kormány mindenesetre azt ígéri, hogy folytatja jóléti programját, aminek köszönhetően már eddig is számos család emelkedett ki a szegénységből.      

Helyi és nemzetközi sajtóvisszhangok szerint a mostani választás jól tükrözi a társadalom megosztottságát.

Fiatalok az idősek, városok a vidék ellen

- írta például a lengyel Polityka hetilap. Ugyanakkor pozitívumként említi, hogy Trzaskowski új életet lehelt a letargikus ellenzékbe.    

A konzervatív Rzeczpospolita szerint sürgősen tenni kellene a társadalom polarizáltsága ellen, és ennek szükségességét már a politikusok is elismerik.

A liberális Gazeta Wyborcza úgy véli, hogy az elnökválasztás valójában Dávid és Góliát harca volt – a kormány a baráti médiát és egyéb eszközöket is bevetett az ellenzéki jelölt ellen.

A német Süddeutsche Zeitung pedig egyenesen hősnek nevezte Trzaskowskit:

Olyasmi sikerült neki, amit májusban még senki sem tartott lehetségesnek: megkérdőjelezte a PiS hatalmát.

Bár a magyar és a lengyel politikai helyzet között számos párhuzam mutatkozik, itthon nem lesz hasonló párbaj, legalábbis jelen állás szerint. Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármestere épp a napokban jelentette ki, hogy nem kíván közös miniszterelnök-jelölt lenni a 2022-es parlamenti választásokon.       

Orbán Viktor: Bravó!

Ami a történtek egyéb magyar vonatkozását illeti, Duda győzelme nyilvánvalóan jól jön az Orbán-kormánynak, amelynek a lengyel kabinet a fő szövetségese a Brüsszellel folytatott csatározások során.

A magyar kormányfő már gratulált is levélben a régi-új államfőnek, és kritikus fontosságúnak nevezte győzelmét.

Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából

- fogalmazott Orbán Viktor, a Facebookon pedig egy közös képpel emlékezett meg szövetségese sikeréről. Üzenetként csak annyit jegyzett meg: Bravó!

A mostani eredmény nem csak a politikai, hanem minden bizonnyal a gazdasági kapcsolatoknak is jót fog tenni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tanulmánya szerint

Lengyelország tavaly a 7. legfontosabb exportpiaca, valamint a 4. legfontosabb importpiaca volt Magyarországnak.

A kereskedelem az elmúlt években növekedett, a Lengyelországba irányuló magyar export értéke 4,6, az onnan származó import értéke pedig mintegy 6 milliárd euróra rúgott.   

Az MKIK szerint magyar és a lengyel (kölcsönös) beruházások is gyorsan bővültek az elmúlt években mind számban, mind pedig értékben. Lengyelországban beruházási lehetőségeket kínál a privatizáció, az ingatlanpiac, a termékek és a szolgáltatások iránti igények kielégítése, valamint a turizmus és a vendéglátás is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
hírlevél