TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.

Fej-fej melletti küzdelemben, de végül megnyerte a lengyel elnökválasztást Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje.

Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook) Orbán Viktor és Andrzej Duda. (Forrás: Facebook)

A 2015 óta hivatalban lévő államfő a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, azaz alig több mint két százalékponttal előzte meg az ellenzéki Polgári Platform által vezetett koalíció jelöltjét, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert.

Ez volt a legszorosabb eredmény a lengyel elnökválasztások történetében a hidegháború vége, 1989 óta.

Vesztett Trzaskowski, de...

Duda győzelme azt jelenti, hogy a kormánypárt szinte akadályok nélkül valósíthatja meg programját a következő választásokig. (Bár ehhez természetesen Brüsszelnek is lesz még egy-két szava.) A PiS tavaly októberben utcahosszal, a szavazatok csaknem 44 százalékát begyűjtve nyerte a parlamenti választásokat.

A BBC szerint Duda valószínűleg továbbviszi majd a vitatott igazságszolgáltatási reformot, valamint továbbra is ellen fog állni az abortusz és a homoszexuálisok jogainak érvényesítését célzó törekvéseknek.

Az államfőt a kampányban komoly kritikák érték, miután egy rendezvényén azt mondta: az LGBT „ideológia” pusztítóbb a kommunizmusnál is.

A lengyel kormány mindenesetre azt ígéri, hogy folytatja jóléti programját, aminek köszönhetően már eddig is számos család emelkedett ki a szegénységből.      

Helyi és nemzetközi sajtóvisszhangok szerint a mostani választás jól tükrözi a társadalom megosztottságát.

Fiatalok az idősek, városok a vidék ellen

- írta például a lengyel Polityka hetilap. Ugyanakkor pozitívumként említi, hogy Trzaskowski új életet lehelt a letargikus ellenzékbe.    

A konzervatív Rzeczpospolita szerint sürgősen tenni kellene a társadalom polarizáltsága ellen, és ennek szükségességét már a politikusok is elismerik.

A liberális Gazeta Wyborcza úgy véli, hogy az elnökválasztás valójában Dávid és Góliát harca volt – a kormány a baráti médiát és egyéb eszközöket is bevetett az ellenzéki jelölt ellen.

A német Süddeutsche Zeitung pedig egyenesen hősnek nevezte Trzaskowskit:

Olyasmi sikerült neki, amit májusban még senki sem tartott lehetségesnek: megkérdőjelezte a PiS hatalmát.

Bár a magyar és a lengyel politikai helyzet között számos párhuzam mutatkozik, itthon nem lesz hasonló párbaj, legalábbis jelen állás szerint. Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármestere épp a napokban jelentette ki, hogy nem kíván közös miniszterelnök-jelölt lenni a 2022-es parlamenti választásokon.       

Orbán Viktor: Bravó!

Ami a történtek egyéb magyar vonatkozását illeti, Duda győzelme nyilvánvalóan jól jön az Orbán-kormánynak, amelynek a lengyel kabinet a fő szövetségese a Brüsszellel folytatott csatározások során.

A magyar kormányfő már gratulált is levélben a régi-új államfőnek, és kritikus fontosságúnak nevezte győzelmét.

Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából

- fogalmazott Orbán Viktor, a Facebookon pedig egy közös képpel emlékezett meg szövetségese sikeréről. Üzenetként csak annyit jegyzett meg: Bravó!

A mostani eredmény nem csak a politikai, hanem minden bizonnyal a gazdasági kapcsolatoknak is jót fog tenni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tanulmánya szerint

Lengyelország tavaly a 7. legfontosabb exportpiaca, valamint a 4. legfontosabb importpiaca volt Magyarországnak.

A kereskedelem az elmúlt években növekedett, a Lengyelországba irányuló magyar export értéke 4,6, az onnan származó import értéke pedig mintegy 6 milliárd euróra rúgott.   

Az MKIK szerint magyar és a lengyel (kölcsönös) beruházások is gyorsan bővültek az elmúlt években mind számban, mind pedig értékben. Lengyelországban beruházási lehetőségeket kínál a privatizáció, az ingatlanpiac, a termékek és a szolgáltatások iránti igények kielégítése, valamint a turizmus és a vendéglátás is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Nem lazít a kormány az új kata-szabályozáson
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 13:04
Negatív előjelű volt a GDP a harmadik negyedévben a kormány előzetes információi alapján.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
hírlevél