<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikában hamarosan félidős, elnöki székről nem döntő, de így is igen fontos választásokat tartanak, ahol komoly győzelemre készülnek a magyar kormány jó barátjának számító republikánusok. Nagyító rovatunk e heti cikkében arról elmélkedtünk, hogy tulajdonképpen egészen sok a hasonlóság mostanában a Fidesz-KDNP és az amerikai republikánusok politikai módszerei közt.

Tulajdonképpen semmi meglepő nincsen abban, hogy Orbán Viktort nem vásárolták be a konzervatív rétegrendezvény CPAC előadói közé (a CPAC az RTL kérdésére árulta el, hogy nem kaptak, és nem is adtak pénzt a miniszterelnök szerepléséért), hiszen a magyar „régi vágású szabadságharcos” tökéletesen beleillik a félidős választáson nagy győzelemre készülő republikánusok programjába, akik nem mellesleg egyre nyíltabban vállalják, hogy 2024-ben ismételten Donald Trumpot indítják a majdani demokrata elnökjelölt ellen – őt egyébként szinte biztosan nem Joe Bidennek fogják hívni, hiszen az egyre rozogább elnök népszerűsége mélyponton van.

De haladjunk sorjában. Az már a májusi, budapesti CPAC (Conservative Political Action Conference) alatt is látszott, hogy az 1974-es alapítása óta először Európába hozott jobbos, konzervatív csúcstalálkozó mennyire fontos a kormány számára, hiszen a Fidesz-KDNP apraja-nagyja, köztük maga Orbán Viktor is beszélt a konferencián. Azt akkor még hivatalosan nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök az augusztusi CPAC-on is ott lesz majd, ám a kormányzati retorikában már évek óta egyértelmű, hogy kit látnának szívesen a Fehér Házban.

Jönnek a választások megint

Az Egyesült Államokban szűk három hónap múlva, november 8-án félidős választásokat tartanak; a tét pedig óriási, hiszen 435 képviselőházi hely és 35 szenátori szék sorsa dől majd el – az egyértelmű, hogy jelenleg az amerikai választási kampány csúcsidőszakában járunk. Ne legyenek senkinek illúziói: a CPAC-konferencia, amelyen Orbán Viktor beszédet mondott, egy republikánus kampányrendezvény volt.

Orbán Viktor a CPAC-on. Fotó: EPA/MTI/Vivien Cher BenkoOrbán Viktor a CPAC-on. Fotó: EPA/MTI/Vivien Cher Benko

De mégis mit keres egy kis közép-kelet-európai ország vezetője az amerikai jobboldal kampányrendezvényén? Nos, a válasz egyszerű és nagyszerű: a Republikánus Párt többsége, de különösen szélsőségesebb, MAGA-vonalas (tehát a Donald Trump által óriási biznisszé kiművelt "Make America Great Again"-mozgalomhoz köthető) irányzata nagyon szeretne a Fidesz-KDNP nyomdokaiba lépni. Mert mi az, amit az elmúlt tizenkét év megmutatott Magyarországon, színtisztán politikai szempontból? Azt, hogy a félelmeket kihasználó, újabb és újabb ellenséget találó, kultúrharcos narratíva működik, választásokat lehet vele nyerni, különösen úgy, hogyha az ellenzék szerencsétlenkedése és belharcai miatt gyakorlatilag nincsen reális alternatíva a másik oldalon.

A republikánusok keresik a saját ellenségeiket

Itthon arra talán senkit sem kell emlékeztetnünk, hogy az elmúlt évek orbáni  ellenségei az illegális bevándorlók, Soros György, Brüsszel, az LMBTQ-közösség, vagy ezen csoportok valamely mixei voltak. Ha visszatekintünk az elmúlt háromnegyed-egy évre a Republikánus Párt ténykedéséből, akkor azt látni, hogy úgymond elővették a magyar modellt, hiszen csúcsra járatják olyan kényes kérdések és témák támadását valamint vitatását, mint a kritikai fajelmélet (ez nagyon leegyszerűsítve arról szól, hogy a rasszizmus átszövi az Egyesült Államok történelmét és államszervezetét – a szerk.), vagy az LMBTQ-közösség jogai, különös tekintettel a transzneműek kérdésére, és a téma iskolai oktatására. Ezek mind olyan témák, amelyek propagálásával az elmúlt időszakban előretörtek a kisebbségi szavazók, különösen a spanyolajkúak körében – azaz úgy tűnik, hogy az ellenség megtalálása és megnevezése nem csak Orbánéknak fizetődött ki.

A bénázó ellenfél

2020-ban, a koronavírus-járvány csúcsán, egy megtépázott Amerikában lehetett választást nyerni azzal, hogy valaki nem Donald Trump – ez ma már nem lenne így. Bár a Demokrata Párt és a magyar ellenzék helyzete abban élesen különbözik, hogy a demokraták jelenleg kormányon vannak, ezen felül még így is akadnak hasonlóságok.

Azt Magyarországon aligha kell ma bárkinek bemutatni, hogy az ellenzéki oldalon nehezen megy azon témák megtalálása és folyamatos közfigyelemben tartása, amelyekkel a kormányt igazán meg lehet szorongatni; nos, a demokraták esetében még kínosabb az, hogy az ölükbe szakadt aduásszal sokáig egyszerűen képtelenek voltak érdemben mozgósítani. Ez nem más, mint az abortuszkérdés, hiszen az abortuszhoz való jogot szövetségi szintre emelő irányadó bírósági döntés, a Roe kontra Wade érvénytelenítéséről egy republikánus többségű Legfelsőbb Bíróság döntött. Az amerikai társadalom döntő többsége továbbra is támogatja a terhességmegszakításhoz való jogot, ennek ellenére a demokraták csak nagyon vonakodva léptek, és a félidős választások előtt három hónappal is csak nehézkesen kampányolnak ezzel.

Orbán Viktor jelenléte üzenet volt?

Azt, hogy pontosan mi lesz az eredmény a félidős választásokon, egyelőre senki sem tudja, viszont az egyértelműnek tűnik, hogy a hipotetikus bokszmeccsen jelenleg a republikánusok állnak nyerésre: a hagyományosan demokrata oldalra húzó CNN becslése szerint is 20-30 helyet veszthetnek a képviselőházban a demokraták, ez pedig azt jelentené, hogy a republikánusok megszerzik a többséget az alsóházban, míg a szenátusban megtartják azt.

A félidős választásokon elnökjelöltet még nem kell felmutatni, azonban már érdemes egy gondolatot fordítani arra, hogy mi lesz 2024-ben. Bár vannak kevésbé keményvonalas, valamivel konszolidáltabb kihívók a republikánus elnökjelöltségért, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó, a jelenleg zajló vizsgálóbizottsági meghallgatások és a floridai Trump-birtokon tartott, az ex-elnök bizalmas iratait kereső FBI-razzia ellenére, még így is Donald Trump tűnik a befutónak, hiszen kicsi az esély arra, hogy Trumpot valóban el is ítélik. Így felmerül a kérdés, hogy most, a választási kampány hajrájában azért éppen Trump nagy európai barátja (és sok szempontból ideológiai pajtása) emlegette saját sikereit a CPAC-on, hogy mindenkinek megüzenjék, „2024, Donald Trump, Make America Great Again”?

Nagyító rovatunk korábbi cikkei itt érhetők el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG