2p

Az ország lakosságának több mint fele él szegénységben, a pénz leértékelése sokak helyzetét nehezítette meg.

Az egekbe szökött a szegénységi küszöb alatt élők száma Argentínában az év első hónapjában - közölte az Argentin Katolikus Egyetem.

Az intézmény adatai szerint a 46 milliós lakosság több mint fele, 57,4 százaléka él szegénységben, amire mintegy 20 éve nem volt példa. A múlt hétvégén közzétett tanulmány szerint 27 millió a szegény ember a dél-amerikai országban, s 15 százalékuk egyenesen nélkülöző, vagyis élelmiszerszükségleteiket sem tudják fedezni.

Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Argentin Katolikus Egyetem szegénységkutató központja hagyományosan megbecsült és független intézmény a latin-amerikai országban, amely nagyobb földrajzi mintával és több területre kiterjedő adatgyűjtéssel dolgozik, mint a hivatalos statisztikai hivatal. A tanulmány szerint a szegények aránya megugrásának fő oka a peso leértékelése, amit Javier Milei elnök kormánya nem sokkal hivatalba lépése után hajtott végre. Emiatt ugrásszerűen nőtt a fogyasztói kosár és az élelmiszerek árszínvonala. A legsúlyosabban azok a munkás és középosztálybeli családok érintettek, amelyek nem részesülnek szociális támogatásban. A kutatók szerint a szegénységben élők aránya márciusban tetőzhet 60 százalék fölötti szinten.

A decemberben hivatalba lépett Milei a szegények arányának emelkedését az országot húsz éven át irányító "politikai kasztrendszer" valódi örökségének nevezte. Milei kampányában a gazdaság sokkterápiás kezelését és az állami kiadások jelentős csökkentését ígérte. Most úgy nyilatkozott, hogy kormánya "az életét adná", hogy megváltoztassa Argentína társadalmi-gazdasági valóságát.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG