<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.

Péntek reggeli rádióinterjújában az olajszankciókkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, nehéz tél előtt állunk, Ukrajna nehéz helyzeteben van, és bár az oroszok is elszenvednek gazdasági nehézségeket a korlátozások miatt, de megugrottak a bevételeik, így tudják folytatni a háborút. Úgy vélte, Magyarországot nem érintené egy esetleges uniós korlátozás,

„de a probléma az ár”.

A miniszterelnök azt mondta, valószínűleg lesz kilencedik és tizedik csomag is, de a magyar kormány eddig is kitartott, és ezután is ki fog tartani abban, hogy ezek alól Magyarország mentességet kapjon.

Orbán Viktor: egy olajszankció nem érintené Magyarországot, de a probléma az ár. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor: egy olajszankció nem érintené Magyarországot, de a probléma az ár. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint „Európa sötét erdőben bolyong”, mert eddig úgy nézett ki a gazdasági stratégia, hogy az öreg kontinens a világ többi részhez képest olcsó nyersanyagokat és energiát beszerezte az oroszoktól, cserébe befektetések formájában fejlett európai technológiát vittek Oroszországba. Ez volt a „szabad piac Lisszabontól Vlagyivosztokig”, az EU azonban úgy döntött, ezt megszünteti, de

senki nem válaszolt arra a kérdésre, hogy „mi van helyette, mi az új gazdasági stratégia”.

A kormányfő úgy vélte, az amerikai energia drágább lesz, mint amilyen az orosz energia volt, ezért mindennek fel fog menni az ára, ez a szanckiós felár megjelenik mindenben.

A magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyására, így a Helyreállítási Alapból származó forrásokra azt mondta, az a pénz közös hitelfelvételből, a Covid-válságra adott válaszként tekintendő, hogy a pandémia miatt nehéz helyzetbe jutott országok plusz forráshoz jussanak. A kormányfő szerint „itt a gyorsaság lett volna a legfontosabb”, mégis másfél évbe telt, míg a magyar tervet jóváhagyták.

Orbán Viktor szerint az időhúzásnak „nyilvánvaló politikai okai vannak”, a feltételek egy részét értelmesnek, más részét szükségtelennek látta. A miniszterelnök szerint a tizenhét feltétel után jön egy tizennyolcadik és egy tizenkilencedik is. Úgy gondolja, „a brüsszeli bürokraták” azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, engedjük az iskolába a szexuális propagandistákat és támogassuk a szankciókat, de erre a kormány nem hajlandó.

(Az interjúban a kohéziós alapokat érintő befagyasztott pénzekről nem esett szó! – A szerk.)

Az ukrán gazdasági nehézségekről Orbán Viktor úgy vélekedett:

„belátjuk, hogy Ukrajnát segíteni kell”,

ugyanis az ország nem tudja saját magát működtetni, nem tudja kifizetni a nyugdíjakat, az állami alkalmazottakat, nem tudja fenntartani a közlekedést, infrastruktúrát. A miniszterelnök azonban elutasította, hogy az Európai Unió közös hitelfelvétellel segítse, mert „nem szeretnénk, hogy az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett egy közösen eladósodott államok közösségévé  válna”, mert az adósságközösség lenne, aminek következményeit „még unokáink is nyögni fogják”. Ehelyett azt az álláspontot támogatják, hogy a tagállamok osszák szét a segítséghez szükséges összeget, és saját költségvetésükből kétoldalú megállapodásokkal támogassák Ukrajnát.

A globális minimumadót a kormányfő

„munkahelygyilkos adóemelésnek”

nevezte az interjúban, ami szerinte oda vezetne, hogy munkahelyek tízezrei szűnnének meg hazánkban. Álláspontja szerint az adókérdés nemzeti hatáskörbe tartozik.

Orbán Viktor azt is közölte, a Magyarországra érkező energia ára 7 milliárd euróról 17 milliárdra ment fel, ami azt jelenti, „elveszítünk 10 milliárd eurót, az 4000 milliárd forint”, ennek egy részét a költségvetésnek kell előteremtenie, ezért a 2023-as költségvetés újratervezése már folyik.

A kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol,

ha ez sikerül, akkor meg tudják védeni a rezsicsökkentés politikáját. Kulcskérdésnek nevezte, hogy minden fillér a Rezsivédelmi Alapba folyjon, hogy megvédjék a családokat a szankciók miatt „egekbe felugrott” energiaáraktól.

A migrációs nyomásról Orbán Viktor azt mondta, a szerbekkel megegyeztek, hogy délebbre, Szerbia déli határaira kell tolni a védelmi vonalakat. Két tárgyalási fordulón már túl vannak a szerb kormányfővel, a harmadik tárgyalást Ausztriával folytatják le, és ha meglesz a végső megállapodás, szerb vezetéssel védhetjük meg a térséget. A miniszterelnök a migrációval szembeni védelmet történelmi kérdésnek nevezte.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG