4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Putyin és Zelenszkij ma első alkalommal találkozik, a csúcstalálkozó a kelet-ukrajnai régiók ügyében valódi áttörés helyett a tárgyalások második szakaszának kezdetét jelentheti. Rudy Giuliani kijevi tárgyalásai és egy augusztusi politikai gyilkosság Berlinben sötét árnyakat vetnek a csúcstalálkozóra. Káncz Csaba jegyzete.
MTI Fotó: Mónus Márton

Párizsban ma csúcstalálkozót tart az ukrán-, az orosz- és a francia elnök, valamint a német kancellár – vagyis a Normandiai Négyek - a szakadár oroszbarát kelet-ukrajnai régiók különleges státusza, illetve önrendelkezési joga ügyében. Az erőszak szórványos kiújulásai ellenére a kelet-ukrajnai konfliktus nagyrészt befagyott a 2015-ben aláírt minszki megállapodás után, a megállapodás politikai részét – így a lázadó területek különleges jogállását – máig sem teljesítették.

A politikában újoncnak számító Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbálja rendezni országa viszonyát az ukrán álláspont szerint megszálló hatalom Oroszországgal. Kormánya újrakezdte a tárgyalásokat Moszkvával, amely szeptemberben jelentős mértékű fogolycseréhez vezetett. Az ukrán elnök a mai csúcson teljeskörű fogolycserét akar elérni.

Zelenszkij pozíciója

Zelenszkij még tavaszi választási kampányában nem zárkózott el attól, hogy a szakadárok által megszállt területek hovatartozásáról népszavazás döntsön. Ez az álláspontja finomodott azt követően, hogy októberben több ezren tüntettek Kijevben a kelet-ukrajnai régiók autonómiájának megnövelése ellen.

Az ukrán elnök a múlt héten több európai lapnak (Spiegel, Le Monde, Time, Wyborcza) adott interjút, amelyekben kifejtette Kijev kezdő pozícióját a mai tárgyalásokra. Szerinte a Donyec medencei „választások előtt teljes katonai visszavonulás szükségeltetik, az illegális katonai egységek teljes leszerelésével – függetlenül az egyenruhától és fegyvertípustól”. Az elnök kihangsúlyozta, hogy „nem ért egyet” korábbi egyezményekkel, amelyek szerint Kijev csak akkor nyerné vissza az ellenőrzést az orosz határa felett, ha előbb népszavazás lesz a szakadár területeken.

Márpedig ha ehhez Ukrajna ragaszkodik, akkor kicsi az esélye a mai áttörésnek – és ezt az ukrán külügyminiszter is így gondolhatja, hiszen szerinte a mai záróközlemény „nagyon óvatos” lesz. Tehát egy mai, valódi áttörés helyett a csúcstalálkozó a tárgyalások második szakaszának kezdetét jelenthetik. 

Árnyak a csúcstalálkozó felett

A mai találkozóra természetesen sötét árnyat vet Trump elnök kiszivárgott telefonhívása az ukrán elnökkel, amelynek kapcsán a Demokraták a múlt héten új szakaszába léptették az alkotmányos visszahívási eljárást. Az ügyben közvetítőként komoly szerepet játszott Rudy Giuliani, Trump ügyvédje és kiberbiztonsági tanácsadója.

Giuliani november 4-én Kijevbe látogatott, ahol a rá következő nap sötét politikai alakokkal találkozott (Jurij Lucenkó és Viktor Sokin). Az ukrán kormányzat azonnal elhatárolódott a látogatástól és Zelenszkij nem is volt hajlandó találkozni Giulianival.

A csúcstalálkozóra szintén vészjósló árnyékot vet egy augusztusi politikai gyilkosság Berlinben, amelynek kapcsán a német sajtó és a grúziai elit rögtön az orosz katonai hírszerzésre mutatott. A hidegháborút idéző merénylet körülményei arra utalnak, hogy Kadyrov csecsen elnök - egyben Putyin protezsáltja - is a megrendelők között lehet.

Nos, azóta a nyomozás előrehaladt és Berlin a múlt héten két orosz diplomatát kiutasított az ügy kapcsán. Szintén a múlt héten jelentették be, hogy a német főügyész hivatala vette át a nyomozást, mivel elég bizonyíték mutat orosz vagy csecsen „állami szereplőkre” a gyilkosság mögött. A csúcstalálkozó előtt ma reggel Merkel és Putyin személyesen fogja megvitatni ezt a súlyos incidenst.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG