2p

Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.

A moszkvai kormány utasítására Oroszország ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanácsban megvétózta annak az ellenőrző panelnek a további működését, amely az Észak-Korea elleni szankciók betartását felügyelte.

Észak-Korea segítséget kapott az oroszoktól
Észak-Korea segítséget kapott az oroszoktól
Fotó: Fotó: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

A BBC arról ír, hogy a világszervezet 2006-tól kezdődően egy sor gazdasági korlátozást vezetett be a phenjani rezsim ellen, miután az nem hajlandó feladni atomfegyver-fejlesztési programját. Ezek a szankciók érvényben maradnak, ám a betartásuk szisztematikus nemzetközi ellenőrzése lehetetlenné válik. A Biztonsági Tanács 13 tagja az ellenőrzési rendszer fenntartása mellett tette le a voksát, Kína, az észak-koreai gazdaság működését – és ezzel a posztsztálinista rezsim létezését – lehetővé tevő ország tartózkodott a szavazásnál.

Ez az első eset, hogy Oroszország megfúrja a bezárkózó ország monitorozását, aminek fenntartásáról minden évben szavaznak az ENSZ-ben. Nem nehéz arra gyanakodni, hogy a Kremlnek a testület legutóbbi jelentésével van baja. E szerint Oroszország megsértette a szankciókat azzal, hogy fegyvereket és muníciót szerez szomszédjától. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dél-Korea és a nyugati szövetségi rendszer más állami természetesen elítélték Moszkva lépését. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az orosz viselkedés beismerése annak, hogy észak-koreai fegyvereket használnak a háborúban, amit Moszkva hivatalosan tagad. Dél- Korea ENSZ-képviselője ahhoz hasonlította az új helyzetet, mintha egy város veszélyes kerületéből eltávolították volna a térfigyelő kamerákat.

Az orosz magyarázat szerint az észak-koreai népre nagy terheket rónak a szankciók, miközben nem képesek hozzájárulni a Koreai-félsziget alapproblémájának megoldásához. Kínával együtt 2019 óta igyekeznek meggyőzni a Biztonsági Tanácsot, hogy enyhítsen a korlátozásokon. Phenjan ennek ellenére tud finomított kőolajtermékeket vásárolni, rabszolgaként dolgoztatott embereket más országokban küldeni és kibertámadásokat indítani más államok ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG