<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Teljesen mindegy, hogy mi lesz a háború kimenetele, Putyin politikailag veszített.  Egy meggyengült és magalázott Oroszország aggasztó fejlemény lehet a világ számára, hasonlatosan az Első Világháború után padlóra került, revansista Németországhoz.  Káncz Csaba jegyzete

Ukrajna lerohanásával Putyin elnök több, mint két évtizedes uralmának legkockázatosabb és leköltségesebb döntését hozta meg. Az invázió újra fogja alakítani azt a képet, ahogyan a világ államai felfogják a nemzetközi politikát. 

14 nappal megkezdése után már kijelenthető, hogy a háború egy nagy stratégiai baklövés volt és Moszkva zsákutcában találta magát. Oroszország és Putyin elszigetelődött és a Kreml minden politikai fronton meggyengült. Az orosz elnököt egyfajta messianisztikus meggyőződés hajtja és egy idealizált kép alapján korrigálni kívánja a történelem hibáit.

Reklámtába Ukrajnában: Putyin vesztett, az egész világ Ukrajnával van. Fotó: UnianReklámtába Ukrajnában: Putyin vesztett, az egész világ Ukrajnával van. Fotó: Unian

Washington eközben a maga részéről teljes erejével próbálja feltartóztatni és megbüntetni Moszkvát. Felhasználja ezt a konfliktust arra, hogy figyelmeztesse Kínát, mi lehet az ára, ha tovább folytatja agresszív nyomulását Ázsiában.

A francia nézőpont

Ahogyan Jean-Baptiste Vilmer, a francia védelmi minisztérium stratégiai intézetének igazgatója leszögezi: „Teljesen mindegy, hogy mi lesz a háború kimenetele, Putyin veszít. Még akkor is, ha az orosz csapatok győzedelmeskednek a földön és a levegőben. Ha beveszi holnap Kijevet, akkor is veszít. Oroszországnak nincsen meg az a szintű hadereje (és talán akarata sem), hogy leigázza Ukrajnát egy fellázadt civil lakosság és egy gerilla mozgalommal szemben”. 

Vilmer hozzáteszi: „Mindezt csak tetézi, hogy a háború megerősítette a NATO-t, felébresztette Európát, elszigetelte Oroszországot, romba döntötte az orosz gazdaságot és elidegenítette az orosz lakosságot. Az invázió elpusztította Oroszország jövőjét”.

Weimarizálódó Oroszország jöhet

Azt már Liana Fix, a German Marshall Fund kutatója és Michael Klimmage, az Amerikai Katolikus Egyetem történelem professzora teszik hozzá, hogy egy meggyengült és magalázott Oroszország aggasztó fejlemény lehet a világ számára, hasonlatosan az Első Világháború után padlóra került, revansista Németországhoz. Ha Putyin meg tudja őrizni a hatalmát, akkor hazája pária állammá válik - a világ legnagyobb nukleáris fegyverkészletével. 

De még ha Putyin el is veszíti a hatalmát, az ország aligha válik Nyugat-barát demokráciává. Az Észak-Kaukázusban szeparatizmus indulhat el, vagy egyszerűen az óriási ország egy katonai diktatúrává alakul. A történelem azt mutatja, hogy borzasztóan nehéz egy stabil nemzetközi rendszert felépíteni, ha egy revansista, megalázott hatalom van a centrumában.

Amikor felébred az orosz lakosság

Andrej Kolesznyikov, a Carnegie Endowment for International Peace munkatársa kifejti: Putyin hatalma egyelőre azon nyugszik, hogy szigorúan tudja ellenőrizni az orosz közember számára az információkat. Mindeddig a köznép csendben is volt. De a 21. században nehéz elfedni a valóságot – és az összeomlott rubellel, a növekvő nemzetközi elszigeteltséggel és a több száz orosz katona halálával már nehéz lesz a kormánynak fenntartani az eredetileg kitalált narratívát Ukrajnáról. 

Kolesznyikov szerint Putyin már elvesztette Ukrajnát. Eközben Oroszországot olyannyira elizolálta, mint saját magát. A nagy kérdés így hangzik: a háború végeredményeképpen elveszti Oroszországot, vagy magával viszi a bukásba az országot?

Sok függ attól, hogy a Putyint támogató mélyállami kaszt („szilovik”) miként tekint majd a háború költségeire, illetve hasznára.  Egyelőre kiállnak az elnök mellett, mert az invázió visszatükrözi ideológiai, kulturális, politikai és intézményi preferenciáikat. De ha Oroszország belesüpped az ukrán sártengerbe és a Nyugat egységes marad, akkor a lojalitásuk megrendülhet. Ha a külső környezet kihívásait és a belső elnyomás szintjét már elfogadhatatlannak tartják, akkor megindulhat a belső erjedés.

Az invázió utáni világ

Az már most leszögezhető, hogy romokban hever az 1975-ös Helsinki megállapodás azon tartóoszlopa, miszerint erőszakkal nem módosíthatók újra Európa határai. A Hidegháború utáni korszakban a Nyugat azt hitte, hogy a fegyveres konfliktusok már csak a fejlődő világot fogják jellemezni, a fejlett világ erős hatalmai csak proxi erőket használnak majd fel.

Németország azon döntése, hogy radikálisan megemeli katonai költségvetését és megerősíti az EU geopolitikai erejét egy új, aktív stratégiai entitás megjelenését jelezheti a világpolitika színpadán. Egy felélénkült NATO, amely Oroszországot közvetlen fenyegetésnek fogja föl, pedig még inkább növelheti Moszkva beszorultsági érzését – amely aztán még gyakrabban fenyeget majd a nukleáris fegyverzetével.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG