<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.

A Magyarország ellen folyó kondicionalitási eljárást (vagy más néven jogállamisági eljárást) is tárgyalja ma az uniós pénzügyi és gazdasági miniszterek ülése, az Ecofin, derül ki a napirendből.

Enyhítenék a büntetést

Korábbi várakozások szerint a miniszterek ma szavaztak volna az Európai Bizottság múlt heti javaslatáról, amely – a szeptemberi állásfoglalást helybenhagyva – 7,5 milliárd euró kohéziós forrás felfüggesztését indítványozta Magyarországgal szemben az eljárás keretében a korrupcióellenes reformok elégtelenségére hivatkozva.

A szavazásra azonban ma nem került sor, mivel – a Politico információi szerint – Franciaország és Németország vezetésével több tagország csökkenteni szeretné a büntetés összegét. „A magyar hatóságok előrelépést értek el, amit figyelembe kell venni”, mondta a brüsszeli lapnak egy francia forrás. „Egyes reformok elindultak.”

Orbán Viktor egy korábbi EU-csúcson Brüsszelben. Forrás: Európai Tanács
Orbán Viktor egy korábbi EU-csúcson Brüsszelben. Forrás: Európai Tanács

A közép- és kelet-európai tagországok egy csoportja szintén nem támogatja a Bizottság javaslatát, és Olaszország is azt kérte, hogy értékeljék újra a magyar reformígéreteket.

Diplomáciai források szerint emiatt fennáll a kockázata annak, hogy szavazás esetén nem lenne meg a bizottsági ajánlás elfogadásához szükséges minősített többség (az EU tagállamok 55 százaléka, amelyek az uniós lakosság minimum 65 százalékát képviselik), azaz a Tanács leszavazná a bizottsági javaslatot.

Kompromisszum lehet

Ez – mint egy magasrangú uniós diplomata fogalmazott – „totális katasztrófa” lenne, hiszen azt jelezné, hogy az EU új „csodafegyvere”, az uniós pénzek és végeredményben a demokrácia védelmére hivatott jogállamisági mechanizmus már első bevetése során csődöt mondott.

Ezt megelőzendő enyhítene a bizottsági javaslaton Franciaország és Németország. Cserében az Orbán-kormány ejtené vétóját az Ukrajnának szánt jövő évi, 18 milliárd eurós uniós támogatás, valamint a minimumadó ügyében.

A mai Ecofin-ülésen Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanakkor még megvétózta az Ukrajnának szánt támogatást sajtóhírek szerint.

A kompromisszum Magyarországnak is érdeke, nem csak a befagyasztandó összeg csökkentése, hanem egy új uniós forrás, a Helyreállítási Alap miatt is.

A magyar helyreállítási tervet múlt héten jóváhagyta ugyan a Bizottság, de a végső szót ebben a kérdésben is az Európai Tanács mondja ki. Márpedig ha a Tanács év végéig esetleg nem hagyja jóvá a tervet, akkor Magyarország örökre elveszíti a Helyreállítási Alap forrásainak 70 százalékát.

Összességében most úgy néz ki, hogy a végső döntést jövő héten, a december 15-én kezdődő EU-csúcson mondják majd ki az uniós állam- és kormányfők.

Egyszerre elvesznek és adnak    

Ami a történések hátterét illeti, a Bizottság azért javasolja továbbra is 7,5 milliárd euró kohéziós forrás befagyasztását, mert „bár számos reformot már végrehajtottak, illetve azok folyamatban vannak, Magyarország a november 19-i határidőig nem hajtotta végre megfelelően az általános kondicionalitási mechanizmus keretében elfogadott és szükségesnek tartott 17 korrekciós intézkedés központi elemeit az általa vállaltak szerint”, áll a testület közleményében.

Magyarul: a Bizottság az uniós pénzek védelme érdekében megvárja, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg a korrupcióellenesnek ígért reformok. 

A helyreállítási tervet ugyan jóváhagyta a Bizottság, de „mindaddig nem teljesíthető kifizetés, amíg Magyarország maradéktalanul és pontosan végre nem hajtotta a 27 szupermérföldkőben meghatározott intézkedéseket.” Ezek „az igazságszolgáltatás függetlenségére és az uniós költségvetés védelmére" vonatkoznak.

Magyarul: a kormánynak ebben a tekintetben is előbb teljesíteni kell, és csak utána juthat pénzhez.

Frissítés:

A magyar pénzügyminiszter mai vétójáról szóló hírrel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az ülésén "nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása".

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG