4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben a francia elnök önjelölt európai vezetőként pózol, saját hátországa belobbant. A hazai baloldalnak is fennakadhat a szeme, amikor a Szocialist Párt első titkára „fordított gyarmatosításnak” nevezi a muszlim bevándorlást. Macron politikai keringője egy náci háborús bűnös emlékével rámutat a francia politika törékenységére.
Emmanuel Macron (MTI/EPA/Yoan Valat)

Egy múlt havi felmérés szerint a franciák 41 százaléka gondolta azt, hogy az EU nélkül ugyanolyan lenne az életük, s csupán 22 aggódott, hogy bizony rosszabb lenne. Ezeket az adatokat bizonyára Macron elnök is látta, aki Franciaország határain túlra tekintve szeretné megerősíteni az európai projektet, többek között európai pénzügyminiszteri poszt létrehozását javasolva, közös eurózóna költségvetésért kiállva és közös európai haderőt álmodva – ez utóbbi a francia adófizetőknek mintegy 300 milliárd eurójába kóstálna 2023-ig.

Belobban a hátország

Első pillantásra akár ésszerű taktikának is tűnik Macron európai hiperaktivitása és előremenekülése föderalista európai álmaival, hiszen az Egyesült Királyság páratlan politikai káoszba zuhant, miközben a hagyományos német politikai centrum megroppant, Merkel hatalma pedig napról-napra erodálódik. De miközben önjelölt európai vezetőként pózol, saját hátországa belobbant és hazáját százezres tüntetések rázzák meg, amelyek során az elmúlt napokban már ketten életüket vesztették.

Tetszett Káncz Csaba legújabb jegyzete? A szerző oldalát itt érheted el. >>>

Valóban, Macron már egy ideje eljátszotta a remény hordozójának szerepét saját népének szemében. A francia elnök mára elvesztette eredeti választói körének jelentős csoportjait: a centrumtól balra állók megorroltak rá a gazdagokat előnyben részesítő költségvetési lépései miatt, miközben a nyugdíjasok a járandóságuk megkurtítása miatt.

Az apró, elejtett beszólásai (petites phrases) pedig ráégették azt a közvélekedést, hogy súlyosan lenézi a francia roncstársadalmat és a periférián élőket. Ez pedig politikailag életveszélyes, hiszen a franciák 72 százaléka úgy érzi, hogy csökkent a vásárlóereje Macron tavaly májusi elnökké válása óta, 84 százalékuk pedig egyenesen meg van győződve, hogy a helyzete nem is fog javulni Macron 5 éves ciklusának végéig.

Ledőlnek a politikai tabuk

Eközben a múlt század tabui a muszlim bevándorlásról és az iszlámról berobbantak a nagypolitika középpontjába, ezzel párhuzamosan pedig a francia identitás megőrzésének kérdése a közember egyik legfontosabb aggodalma lett.

Káncz Csaba

A hazai baloldalnak is fennakadhat a szeme, amikor a Szocialista Párt első titkára „fordított gyarmatosításnak” nevezi  a muszlim bevándorlást egyes kerületekbe.

Macron korábbi szocialista belügyminisztere pedig búcsúbeszédében egyes térségek „visszafoglalására” szólított fel és figyelmeztetett: „Napjainkban külön élünk, egymás mellett (a muszlimokkal), de attól tartok, hogy holnapra szemtől-szembe fogunk kerülni”. Igen, így is meg lehet fogalmazni a lopakodó polgárháború veszélyét.

Macron jövő májusban az Európa Parlamenti választáson, önmagán messze túlmutató szimbolikus összecsapásban méri össze erejét az etno-nacionalista erőkkel (Rassemblement National, korábban Front National), akik kíméletlenül fejére fogják olvasni a társadalmi igazságtalanságok miatt kirobbant elégedetlenségi hullámot. Macron érzi a veszélyt, ezért pár hete váratlanul kinyújtotta kezét a szélsőjobb felé Philip Pétain, egykori marsall dicséretével. A marsall az első világháborúban dicsőséges katonai teljesítményt nyújtott, de a másodk világégésben a náci kollaboráns Vichy rezsim vezetőjeként 75 000 zsidót küldött haláltáborokba. Pétain-t 1945 augusztus 15-én halálra ítélték, amelyet később életfogytig tartó szabadságvesztésre módosítottak és megfosztották minden katonai rangjától és kitüntetésétől.

A megrendült Macron politikai keringője Pétain emlékével rámutat a francia politika törékenységére. Nem mintha a második világháború után felépített globalizációs intézmények megroppanása nem hozta volna elő napjainkban a világ összes országában a múlt démonait.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
hírlevél
depositphotos