4p
India és Pakisztán hagyományosan rossz viszonyát már nem igazán kell bemutatnunk, ám ez a feszültség az elmúlt napokban olyannyira eszkalálódott, hogy a két dél-ázsiai ország lényegében a háború szélére került. Összeszedtük, hogy mi szabadította el az indulatokat.
EPA/SHAHZAIB AKBER

A 370-es törvénycikk az indiai alkotmányban arról határozott, hogy Dzsammu és Kasmír különleges státuszt élvez, és saját alkotmánnyal, vallásgyakorlási joggal (a terület muszlim többségű), zászlóval és törvényhozással rendelkezhet az államon belül. Ennek a törvénycikknek elfogadása volt annak a feltétele még az 1950-es években, hogy a tartomány csatlakozzon Indiához, az erről szóló kiadott elnöki rendeletet pedig onnantól kezdve az indiai alkotmány részének tekintették.

A külön törvénykezés mellett a határozat egyik legfontosabb eleme az volt, hogy más államban született indiai lakosoknak nem engedélyezték a földvásárlást Dzsammuban és Kasmírban. Ez az állapot egészen négy nappal ezelőttig, álladónak tűnt, amikor is az indiai elnök, Ram Nath Kovind visszavonta az elnöki rendeletet, majd augusztus 6-án a teljes 370-es törvénycikket hatályon kívül helyezte. Ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb lépése volt a vitatott tartomány sorsát tekintve.

Katonák az utcákon, kijárási tilalom

A rendelet kihirdetése előtt már gyanús volt, hogy az egyik legnagyobb hindu zarándoklatot lemondták, extra indiai katonák tűntek fel a tartományi utcákon, kijárási tilalmat vezettek be, lebénították az internetet és a telekommunikációt, valamint letartóztattak több helyi politikai vezetőt is.

Miért dönthetett így a kormányzat?

Narendra Modi miniszterelnök, és a hindu, nacionalista BJP párt régóta ellenzi a kasmíri függetlenséget, és a 370-es törvénycikk visszavonása már a 2019-es választási ígéretek közt is szerepelt. Ennek fényében különösen gyanúsan hat az, hogy az indiai kormány most arra hivatkozva függesztette fel a tartományi autonómiát, miszerint Dzsammuban és Kasmírban elharapózott a korrupció.

A kormány kritikusai szerint a mostani lépés mögött egyrészt az állhat, hogy szeretnék elterelni a figyelmet arról, hogy az indiai gazdaság a lassulás időszakába lépett. Másrészt, ahogy azt korábban is említettük, a tartományban eddig csak a helyi születésűek vehettek földeket, ám ennek megszüntetésével most attól félnek, hogy az indiai kormány hindukkal akarja feltölteni a muszlim többségű tartományokat, lényegében átalakítva az eddigi demográfiai képet és kiszorítva a vallási kisebbséget.

Mit lépett Pakisztán?

Az indiai bejelentésekre válaszul Pakisztán arra készül, hogy hazaküldi a legmagasabb rangú indiai diplomatákat akik az országban tartózkodnak, valamint felfüggesztik a kereskedelmi kapcsolatokat is.

A két szomszédos atomhatalom részéről elméletileg egyáltalán nem elképzelhető az sem, hogy fegyverekhez nyúlnak, hiszen korábban már kétszer is összecsaptak Kasmír helyzete miatt, legutóbb éppen februárban légitámadásokkal. A hivatalos pakisztáni retorika a katonai vezetők részéről az, hogy bármilyen messzire elmennek a tartomány jogainak biztosításának érdekében, ám a régióval foglalkozó szakértők szerint reálisabb az, hogy az ország a diplomáciai eszközökhöz nyúl inkább.

Farzana Shaikh, a brit Chatham House Pakisztán szakértője szerint az ország egyelőre annyiban előnyben van, hogy övék az „erkölcsi fölény”, hiszen az indiai kormány erős indok nélkül lépett Kasmír ellen. Ennek egyik eszköze a nemzetközi megfigyelők bevonása lehet, valamint annak bizonyítása, hogy India megsértette az ENSZ szabályait. Az Egyesült Arab Emírségek már reagált – a kormányzat itt a párbeszéd és a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta.

Azt, hogy az elkövetkező néhány hét mit hoz, nem igazán lehet tudni, viszont a kasmíri lakosok helyzete egyre rosszabb. Nincsen internet, nem működnek a telekommunikációs eszközök, fogyóban vannak a készletek, és fogalmuk sincs róla, hogy mi lesz velük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG