4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

India és Pakisztán hagyományosan rossz viszonyát már nem igazán kell bemutatnunk, ám ez a feszültség az elmúlt napokban olyannyira eszkalálódott, hogy a két dél-ázsiai ország lényegében a háború szélére került. Összeszedtük, hogy mi szabadította el az indulatokat.
EPA/SHAHZAIB AKBER

A 370-es törvénycikk az indiai alkotmányban arról határozott, hogy Dzsammu és Kasmír különleges státuszt élvez, és saját alkotmánnyal, vallásgyakorlási joggal (a terület muszlim többségű), zászlóval és törvényhozással rendelkezhet az államon belül. Ennek a törvénycikknek elfogadása volt annak a feltétele még az 1950-es években, hogy a tartomány csatlakozzon Indiához, az erről szóló kiadott elnöki rendeletet pedig onnantól kezdve az indiai alkotmány részének tekintették.

A külön törvénykezés mellett a határozat egyik legfontosabb eleme az volt, hogy más államban született indiai lakosoknak nem engedélyezték a földvásárlást Dzsammuban és Kasmírban. Ez az állapot egészen négy nappal ezelőttig, álladónak tűnt, amikor is az indiai elnök, Ram Nath Kovind visszavonta az elnöki rendeletet, majd augusztus 6-án a teljes 370-es törvénycikket hatályon kívül helyezte. Ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb lépése volt a vitatott tartomány sorsát tekintve.

Katonák az utcákon, kijárási tilalom

A rendelet kihirdetése előtt már gyanús volt, hogy az egyik legnagyobb hindu zarándoklatot lemondták, extra indiai katonák tűntek fel a tartományi utcákon, kijárási tilalmat vezettek be, lebénították az internetet és a telekommunikációt, valamint letartóztattak több helyi politikai vezetőt is.

Miért dönthetett így a kormányzat?

Narendra Modi miniszterelnök, és a hindu, nacionalista BJP párt régóta ellenzi a kasmíri függetlenséget, és a 370-es törvénycikk visszavonása már a 2019-es választási ígéretek közt is szerepelt. Ennek fényében különösen gyanúsan hat az, hogy az indiai kormány most arra hivatkozva függesztette fel a tartományi autonómiát, miszerint Dzsammuban és Kasmírban elharapózott a korrupció.

A kormány kritikusai szerint a mostani lépés mögött egyrészt az állhat, hogy szeretnék elterelni a figyelmet arról, hogy az indiai gazdaság a lassulás időszakába lépett. Másrészt, ahogy azt korábban is említettük, a tartományban eddig csak a helyi születésűek vehettek földeket, ám ennek megszüntetésével most attól félnek, hogy az indiai kormány hindukkal akarja feltölteni a muszlim többségű tartományokat, lényegében átalakítva az eddigi demográfiai képet és kiszorítva a vallási kisebbséget.

Mit lépett Pakisztán?

Az indiai bejelentésekre válaszul Pakisztán arra készül, hogy hazaküldi a legmagasabb rangú indiai diplomatákat akik az országban tartózkodnak, valamint felfüggesztik a kereskedelmi kapcsolatokat is.

A két szomszédos atomhatalom részéről elméletileg egyáltalán nem elképzelhető az sem, hogy fegyverekhez nyúlnak, hiszen korábban már kétszer is összecsaptak Kasmír helyzete miatt, legutóbb éppen februárban légitámadásokkal. A hivatalos pakisztáni retorika a katonai vezetők részéről az, hogy bármilyen messzire elmennek a tartomány jogainak biztosításának érdekében, ám a régióval foglalkozó szakértők szerint reálisabb az, hogy az ország a diplomáciai eszközökhöz nyúl inkább.

Farzana Shaikh, a brit Chatham House Pakisztán szakértője szerint az ország egyelőre annyiban előnyben van, hogy övék az „erkölcsi fölény”, hiszen az indiai kormány erős indok nélkül lépett Kasmír ellen. Ennek egyik eszköze a nemzetközi megfigyelők bevonása lehet, valamint annak bizonyítása, hogy India megsértette az ENSZ szabályait. Az Egyesült Arab Emírségek már reagált – a kormányzat itt a párbeszéd és a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta.

Azt, hogy az elkövetkező néhány hét mit hoz, nem igazán lehet tudni, viszont a kasmíri lakosok helyzete egyre rosszabb. Nincsen internet, nem működnek a telekommunikációs eszközök, fogyóban vannak a készletek, és fogalmuk sincs róla, hogy mi lesz velük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG