16p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a kormányzati szavahihetőség és a jogállami keretek erodálódása elbizonytalanította a befektetőket - ennek is köszönhető, hogy az országból hiányzik a felzárkózást segíteni tudó 3-4 százalékos tartós növekedési potenciál - írja Lengyel László és Surányi György a Népszabadságban megjelent tanulmányában.

A magyar miniszterelnök határozott nézete, hogy a Nyugatnak bealkonyult, Európa képtelen kezelni saját válságát. E politikai elképzelés hatására Magyarország mintha határozottan irányt váltott volna a Nyugat és Európa felől Kelet és az Európán kívüli világ felé. A rendszer anyagi forrása egyrészt a pénzügyi, kereskedelmi, energia- és telefóniaszolgáltatók jövedelmeinek és vagyonának kisajátítása, a magán-nyugdíjpénztári vagyon elkobzása, másrészt a reálbérek és jövedelmek befagyasztása, harmadrészt a szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális rendszerek lepusztítása. Felélte a beruházás, a hitelezés, fogyasztás tartalékait – felélte a gazdasági növekedés forrásait. A kérdés az, hogy felélte-e a társadalmi tűrőképesség tartalékait is, vagy sem? - teszi fel a kérdést Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója és Surányi György korábbi jegybankelnök a Népszabadságban megjelent cikkében.

Fenntarthatatlan az adóreform?

A szerzők is elismerik, hogy a fundamentumok egy része, így a fizetési mérleg egyensúlya 2009 óta erőteljesen javul. A költségvetés egyenlege 2007 óta - ha nem vesszük figyelembe a 2011-es évet, amikor 6 százalék volt a deficit, és a magán-nyugdíjpénztári befizetések hatását -, nagyjából évi 4 százalékon stagnál. Ennek ellenére a bel- és külföldi beruházási és a fogyasztói bizalom nem állt helyre. Ezért az elmúlt három év növekedési, foglalkoztatási szintje – elsősorban a magánszektoré –, nemcsak a vágyainktól vagy a kormány minimum évi 3 százalékos növekedést tervező 2010–11-es céljaitól, de a V4-ek többi tagjától is elmarad. Az adóreform – az egykulcsos adó, a családi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése, a szektoradók kiterjesztése és felemelése, az áfa, a társadalombiztosítási járulék emelése, a tranzakciós adó vagy a vezetékes adó – hibás keveréke, vagyis az adók egy részének mérséklése, amit újak bevezetésével vagy meglévők átemelésével kompenzált, gazdaságilag stagnálást, társadalmilag súlyos egyenlőtlenséget, összességében fenntarthatatlan pályát eredményezett – írják a szerzők, akik szerint az unortodox politika másik ártalmas, fertőző része a (multinacionális) szolgáltatók elleni különadós háború, ami árellenőrzéssel, a rezsiharccal és az államosításokkal párosul és ami szükségképpen csökkentette a beruházást és a foglalkoztatást.

Bizalomhiány

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a kormányzati szavahihetőség és a jogállami keretek erodálódása elbizonytalanította a befektetőket. A magyar gazdaság 2011 és 2013 között lényegében stagnált (kiváltképp, ha kiszűrjük a mezőgazdaságnak az időjárástól függő hatását). Az évi átlagos növekedés nem haladta meg a fél százalékot. Eközben Lengyelország, Szlovákia, Románia – nem is beszélve a balti államokról – lényegesen jobban teljesített. Velünk csak Csehország tartott, míg Horvátország és Szlovénia végzett rosszabbul. Az átlagos reálbér és a fogyasztás is elmarad a 2010-es értéktől.

Az elmúlt évek 16-17 százalékra lecsökkent, az amortizációt éppen csak meghaladó beruházási rátája az elemzők többsége szerint egy százalék körülire mérsékelte a magyar gazdaság növekedési potenciálját – írja Lengyel és Surányi. Eközben az államháztartás egyensúlya sem javult: az állam teljes eladósodottsága számottevően, kb. 15 százalékkal emelkedett a GDP arányában – a nehezen kozmetikázható nettó államadósság 60-ról 63 százalékra emelkedett. Eközben ugyan kedvezően alakult kedvezően a külső egyensúly és csökkent – jórészt az alacsony beruházás és a gyenge fogyasztás okán - 120-ról kb. 90 százalékra az ország külső adóssága, a mérlegalkalmazkodásban az állam nem tudott eredményt felmutatni, sőt, helyzete romlott – írják a szerzők.

A gyenge forint nem segíti a növekedést

Lengyel és Surányi szerint az a teória, hogy a gyenge forinttal növekedés és többletexport biztosítható, éppúgy téves, mint az a hit, hogy az erős forint nem hat a növekedésre és a külkereskedelemre. Ha tragikus tévedés volt a 2008. nyári 230 Ft/ euró, ugyanígy elfogadhatatlan véglet a 310 Ft/euró. A forint leértékelődése egyszerre roncsolja a devizahiteles családok jövedelmi helyzetét és az állam pénzügyi pozícióját (az államadósság 40-42 százaléka devizában van), gyengíti és fékezi a hitelezést. Az MNB közel lehet a kamatcsökkentési lehetőségei határához, a szerzők szerint a kamatcsökkentés sokáig indokolt sorozata alatt a jegybankárok nem vették figyelembe, hogy a belföldi infláció nem fenntartható folyamat eredményeként, hanem állami kényszereszközökkel alakul kedvezően – a maginfláció 3,4 százalékos. A rezsicsökkentéssel kikényszerített, zéró körüli infláció – a szerzők szerint „meglepedésdezinfláció” – tovább súlyosbítja az államháztartás eladósodottságát, hiszen az államadósság reálkamata súlyosan és váratlanul megemelkedett, és fenntarthatatlanul nőtt a nyugdíjak reálértéke. A helyzet mérhetetlenül nehezíti a devizaadósok helyzetét, rontja a bankok hitelezőképességét, megnöveli az üzleti szektor hitelterheit, végső soron gyengíti a hazai és külföldi befektetői és fogyasztói bizalmat.

Összeesküvés vagy figyelmeztető jelzés?

A piac felől érkező minden jelzést – a kockázati felár emelkedése, az árfolyam leértékelődése, a hitelkereslet lanyhasága stb. – a kormány és az MNB egyszerűen ellenséges összeesküvésnek vél. Az öncélú gazdasági függetlenségi harc a világgal szemben nem Magyarország függőségének csökkenését, hanem fokozódását eredményezte – írja Lengyel és Surányi.

A súlyosbodó társadalmi egyenlőtlenség mérséklését, az életkörülmények indokolt és szükséges érzékelhető javítását biztosító hosszú távon 3-4 százalékos növekedés csak akkor lehetséges, ha visszatér a gazdaság szereplőinek a bizalma. Jelenleg a javuló külső egyensúlymutatók ellenére még mindig lényegesen kockázatosabbnak lát minket a világ, mint 2010 tavaszán (a CDS kamatfelár 2010- ben 170, ma 230-250 bázispont, s továbbra is bóvliban vagyunk). A bizalom helyreállításához a fiskális, a jövedelem- és a monetáris politika összehangolására kerül sor – szól a tanulmány végkövetkeztetése.

A magyar miniszterelnök határozott nézete, hogy a Nyugatnak bealkonyult, Európa képtelen kezelni saját válságát. E politikai elképzelés hatására Magyarország mintha határozottan irányt váltott volna a Nyugat és Európa felől Kelet és az Euró pán kívüli világ felé. A rendszer anyagi forrása egyrészt a pénzügyi, kereskedelmi, energia- és telefóniaszolgáltatók jövedelmeinek és vagyonának kisajátítása, a magán-nyugdíjpénztári vagyon elkobzása, másrészt a reálbérek és jövedelmek befagyasztása, harmadrészt a szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális rendszerek lepusztítása. Felélte a beruházás, a hitelezés, fogyasztás tartalékait – felélte a gazdasági növekedés forrásait. A kérdés az, hogy felélte-e a társadalmi tűrőképesség tartalékait is, vagy sem? - teszi fel a kérdést Lengyel László és Surányi György, a Népszabadságban megjelent cikkében.

 

Fenntarthatatlan az adóreform?

A szerzők is elismerik, hogy a fundamentumok egy része, így a fizetési mérleg egyensúlya 2009 óta erőteljesen javul. A költségvetés egyenlege 2007 óta - ha nem vesszük figyelembe a 2011-es évet, amikor 6 százalék volt a deficit, és a magán-nyugdíjpénztári befizetések hatását -, nagyjából évi 4 százalékon stagnál. Ennek ellenére a bel- és külföldi beruházási és a fogyasztói bizalom nem állt helyre. Ezért az elmúlt három év növekedési, foglalkoztatási szintje – elsősorban a magánszektoré –, nemcsak a vágyainktól vagy a kormány minimum évi 3 százalékos növekedést tervező 2010–11-es céljaitól, de a V4-ek többi tagjától is elmarad. Az adóreform – az egykulcsos adó, a családi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése, a szektoradók kiterjesztése és felemelése, az áfa, a társadalombiztosítási járulék emelése, a tranzakciós adó vagy a vezetékes adó – hibás keveréke, vagyis az adók egy részének mérséklése, amit újak bevezetésével vagy meglévők átemelésével kompenzált, gazdaságilag stagnálást, társadalmilag súlyos egyenlőtlenséget, összességében fenntarthatatlan pályát eredményezett – írják a szerzők, akik szerint az unortodox politika másik ártalmas, fertőző része a (multinacionális) szolgáltatók elleni különadós háború, ami árellenőrzéssel,

a rezsiharccal és az államosításokkal párosul és ami szükségképpen csökkentette a beruházást és a foglalkoztatást.

 

Bizalomhiány

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a kormányzati szavahihetőség és a jogállami keretek erodálódása elbizonytalanította a befektetőket. A magyar gazdaság 2011 és 2013 között lényegében stagnált (kiváltképp, ha kiszűrjük a mezőgazdaságnak az időjárástól függő hatását). Az évi átlagos

növekedés nem haladta meg a fél százalékot. Eközben Lengyelország, Szlovákia, Románia – nem is beszélve a balti államokról – lényegesen jobban teljesített. Velünk csak Csehország tartott, míg Horvátország és Szlovénia végzett rosszabbul. Az átlagos reálbér és a fogyasztás is elmarad a 2010-es értéktől.

Az elmúlt évek 16-17 százalékra lecsökkent, az amortizációt éppen csak meghaladó beruházási rátája az elemzők többsége szerint egy százalék körülire mérsékelte a magyar gazdaság növekedési potenciálját – írja Lengyel és Surányi. Eközben az államháztartás egyensúlya sem javult: az állam teljes eladósodottsága számottevően, kb. 15 százalékkal emelkedett a GDP arányában – a nehezen kozmetikázható nettó államadósság 60-ról 63 százalékra emelkedett. Eközben ugyan kedvezően alakult kedvezően a külső egyensúly és csökkent – jórészt az alacsony beruházás és a gyenge fogyasztás okán - 120-ról kb. 90 százalékra az ország külső adóssága, a mérlegalkalmazkodásban az állam nem tudott eredményt felmutatni, sőt, helyzete romlott – írják a szerzők.

 

A gyenge forint nem segíti a növekedést

Lengyel és Surányi szerint az a teória, hogy a gyenge forinttal növekedés és többletexport biztosítható, éppúgy téves, mint az a hit, hogy az erős forint nem hat a növekedésre és a külkereskedelemre. Ha tragikus tévedés volt a 2008. nyári 230 Ft/ euró, ugyanígy elfogadhatatlan véglet a 310 Ft/euró. A forint leértékelődése egyszerre roncsolja a devizahiteles családok jövedelmi

helyzetét és az állam pénzügyi pozícióját (az államadósság 40-42 százaléka devizábanvan), gyengíti és fékezi a hitelezést. Az MNB közel lehet a kamatcsökkentési lehetőségei határához, a szerzők szerint a kamatcsökkentés sokáig indokolt sorozata alatt a jegybankárok nem vették figyelembe, hogy a belföldi infláció nem fenntartható folyamat eredményeként, hanem állami kényszereszközökkel alakul kedvezően – a maginfláció 3,4 százalékos. . A rezsicsökkentéssel kikényszerített, zéró körüli infláció – a szerzők szerint „meglepedésdezinfláció” tovább súlyosbítja az államháztartás eladósodottságát, hiszen az államadósság reálkamata súlyosan és váratlanul megemelkedett, és fenntarthatatlanul nőtt a nyugdíjak reálértéke. A helyzet mérhetetlenül nehezíti a devizaadósok helyzetét, rontja a bankok hitelezőképességét, megnöveli az üzleti szektor hitelterheit,

végső soron gyengíti a hazai és külföldi befektetői és fogyasztói bizalmat.

 

Összeesküvés, vagy figyelmeztető jelzés?

A piac felől érkező minden jelzést – a kockázati felár emelkedése, az árfolyam leértékelődése, a hitelkereslet lanyhasága stb. – a kormány és az MNB egyszerűen ellenséges összeesküvésnek vél. Az öncélú gazdasági függetlenségi harc a világgal szemben nem Magyarország függőségének csökkenését, hanem fokozódását eredményezte – írja Lengyel és Surányi.

A súlyosbodó társadalmi egyenlőtlenség mérséklését, az életkörülmények indokolt és szükséges érzékelhető javítását biztosító hosszú távon 3-4 százalékos növekedés csak akkor lehetséges, ha visszatér a gazdaság szereplőinek a bizalma. Jelenleg a javuló külső egyensúlymutatók ellenére még mindig lényegesen kockázatosabbnak lát minket a világ, mint 2010 tavaszán (a CDS kamatfelár 2010- ben 170, ma 230-250 bázispont, s továbbra is bóvliban vagyunk).A bizalom helyreállításához a fiskális, a jövedelem-és a monetáris politika összehangolására kerül sor – szól a tanulmány végkövetkeztetése.

A magyar miniszterelnök határozott nézete, hogy a Nyugatnak bealkonyult, Európa képtelen kezelni saját válságát. E politikai elképzelés hatására Magyarország mintha határozottan irányt váltott volna a Nyugat és Európa felől Kelet és az Euró pán kívüli világ felé. A rendszer anyagi forrása egyrészt a pénzügyi, kereskedelmi, energia- és telefóniaszolgáltatók jövedelmeinek és vagyonának kisajátítása, a magán-nyugdíjpénztári vagyon elkobzása, másrészt a reálbérek és jövedelmek befagyasztása, harmadrészt a szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális rendszerek lepusztítása. Felélte a beruházás, a hitelezés, fogyasztás tartalékait – felélte a gazdasági növekedés forrásait. A kérdés az, hogy felélte-e a társadalmi tűrőképesség tartalékait is, vagy sem? - teszi fel a kérdést Lengyel László és Surányi György, a Népszabadságban megjelent cikkében.

 

Fenntarthatatlan az adóreform?

A szerzők is elismerik, hogy a fundamentumok egy része, így a fizetési mérleg egyensúlya 2009 óta erőteljesen javul. A költségvetés egyenlege 2007 óta - ha nem vesszük figyelembe a 2011-es évet, amikor 6 százalék volt a deficit, és a magán-nyugdíjpénztári befizetések hatását -, nagyjából évi 4 százalékon stagnál. Ennek ellenére a bel- és külföldi beruházási és a fogyasztói bizalom nem állt helyre. Ezért az elmúlt három év növekedési, foglalkoztatási szintje – elsősorban a magánszektoré –, nemcsak a vágyainktól vagy a kormány minimum évi 3 százalékos növekedést tervező 2010–11-es céljaitól, de a V4-ek többi tagjától is elmarad. Az adóreform – az egykulcsos adó, a családi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése, a szektoradók kiterjesztése és felemelése, az áfa, a társadalombiztosítási járulék emelése, a tranzakciós adó vagy a vezetékes adó – hibás keveréke, vagyis az adók egy részének mérséklése, amit újak bevezetésével vagy meglévők átemelésével kompenzált, gazdaságilag stagnálást, társadalmilag súlyos egyenlőtlenséget, összességében fenntarthatatlan pályát eredményezett – írják a szerzők, akik szerint az unortodox politika másik ártalmas, fertőző része a (multinacionális) szolgáltatók elleni különadós háború, ami árellenőrzéssel,

a rezsiharccal és az államosításokkal párosul és ami szükségképpen csökkentette a beruházást és a foglalkoztatást.

 

Bizalomhiány

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a kormányzati szavahihetőség és a jogállami keretek erodálódása elbizonytalanította a befektetőket. A magyar gazdaság 2011 és 2013 között lényegében stagnált (kiváltképp, ha kiszűrjük a mezőgazdaságnak az időjárástól függő hatását). Az évi átlagos

növekedés nem haladta meg a fél százalékot. Eközben Lengyelország, Szlovákia, Románia – nem is beszélve a balti államokról – lényegesen jobban teljesített. Velünk csak Csehország tartott, míg Horvátország és Szlovénia végzett rosszabbul. Az átlagos reálbér és a fogyasztás is elmarad a 2010-es értéktől.

Az elmúlt évek 16-17 százalékra lecsökkent, az amortizációt éppen csak meghaladó beruházási rátája az elemzők többsége szerint egy százalék körülire mérsékelte a magyar gazdaság növekedési potenciálját – írja Lengyel és Surányi. Eközben az államháztartás egyensúlya sem javult: az állam teljes eladósodottsága számottevően, kb. 15 százalékkal emelkedett a GDP arányában – a nehezen kozmetikázható nettó államadósság 60-ról 63 százalékra emelkedett. Eközben ugyan kedvezően alakult kedvezően a külső egyensúly és csökkent – jórészt az alacsony beruházás és a gyenge fogyasztás okán - 120-ról kb. 90 százalékra az ország külső adóssága, a mérlegalkalmazkodásban az állam nem tudott eredményt felmutatni, sőt, helyzete romlott – írják a szerzők.

 

A gyenge forint nem segíti a növekedést

Lengyel és Surányi szerint az a teória, hogy a gyenge forinttal növekedés és többletexport biztosítható, éppúgy téves, mint az a hit, hogy az erős forint nem hat a növekedésre és a külkereskedelemre. Ha tragikus tévedés volt a 2008. nyári 230 Ft/ euró, ugyanígy elfogadhatatlan véglet a 310 Ft/euró. A forint leértékelődése egyszerre roncsolja a devizahiteles családok jövedelmi

helyzetét és az állam pénzügyi pozícióját (az államadósság 40-42 százaléka devizábanvan), gyengíti és fékezi a hitelezést. Az MNB közel lehet a kamatcsökkentési lehetőségei határához, a szerzők szerint a kamatcsökkentés sokáig indokolt sorozata alatt a jegybankárok nem vették figyelembe, hogy a belföldi infláció nem fenntartható folyamat eredményeként, hanem állami kényszereszközökkel alakul kedvezően – a maginfláció 3,4 százalékos. . A rezsicsökkentéssel kikényszerített, zéró körüli infláció – a szerzők szerint „meglepedésdezinfláció” tovább súlyosbítja az államháztartás eladósodottságát, hiszen az államadósság reálkamata súlyosan és váratlanul megemelkedett, és fenntarthatatlanul nőtt a nyugdíjak reálértéke. A helyzet mérhetetlenül nehezíti a devizaadósok helyzetét, rontja a bankok hitelezőképességét, megnöveli az üzleti szektor hitelterheit,

végső soron gyengíti a hazai és külföldi befektetői és fogyasztói bizalmat.

 

Összeesküvés, vagy figyelmeztető jelzés?

A piac felől érkező minden jelzést – a kockázati felár emelkedése, az árfolyam leértékelődése, a hitelkereslet lanyhasága stb. – a kormány és az MNB egyszerűen ellenséges összeesküvésnek vél. Az öncélú gazdasági függetlenségi harc a világgal szemben nem Magyarország függőségének csökkenését, hanem fokozódását eredményezte – írja Lengyel és Surányi.

A súlyosbodó társadalmi egyenlőtlenség mérséklését, az életkörülmények indokolt és szükséges érzékelhető javítását biztosító hosszú távon 3-4 százalékos növekedés csak akkor lehetséges, ha visszatér a gazdaság szereplőinek a bizalma. Jelenleg a javuló külső egyensúlymutatók ellenére még mindig lényegesen kockázatosabbnak lát minket a világ, mint 2010 tavaszán (a CDS kamatfelár 2010- ben 170, ma 230-250 bázispont, s továbbra is bóvliban vagyunk).A bizalom helyreállításához a fiskális, a jövedelem-és a monetáris politika összehangolására kerül sor – szól a tanulmány végkövetkeztetése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG