4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év második felétől Kína az importált kőolajért jüannal óhajt fizetni. Az utóbbi hónapokban Irán is fokozatosan kifarol a dollár-leszámítolású kereskedelemből. Putyin tavaly ősszel utasította arra kormányát, hogy idén már a rubel legyen minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta.

Kína tegnapi hatállyal válaszlépésként 2.4 milliárd euró értékben vetett ki vámot többek között amerikai húsra, gyümölcsre – összesen 128 termékre, 15-25 százalékos vámtétellel. Peking szerint Washington „súlyosan megsértette” a WTO elveit az acél és alumínium importjára kiszabott amerikai vámok bevezetésével.

A kínaiak úgy válogatták össze a termékeket, hogy azok minél nagyobb fejfájást okozzanak a Republikánusok által ellenőrzött, agrár-termelői választókörzetekben. Trump bizonyára nem akar teljeskörű kereskedelmi háborút Kínával, hiszen Peking 1.2 ezermilliárd dollár értékben ellenőriz amerikai állampapírokat és ezzel a legnagyobb külföldi hitelezőnek számít.

Te is fiam, Angola?

A vámlépésekkel párhuzamosan múlt héten Kína megkezdte a jüanban denominált olajkontraktusok határidős kereskedését Sanghajban, a cél saját devizájának elismertebbé tétele a nemzetközi olajkereskedelemben. Mi több, a Reuters értesülései szerint az év második felétől Kína az importált kőolajért jüannal óhajt fizetni, nem pedig amerikai dollárral. A tervezet szerint első lépésként Kína Oroszországtól és Angolától vásárolna ezen a módon, két olyan országtól, amelyek szintén a dollár globális dominanciájának megtörésén dolgoznak. Szaúd Arábia mellett mindkét ország vezető olajexportőrnek számít Kínába.

Ez természetesen óriási kihatással lesz a „petrodollár” helyzetére a tőke-allokáció, a kereskedelmi folyamatok és a geopolitika szempontjaiból. A kőolaj a világ legnagyobb értékben szállított nyersanyaga, évi mintegy 14 ezermilliárd dollár értékben kereskednek vele, amely nagyjából megfelel Kína tavalyi GDP-jének.

A veszély természetesen fennáll, hogy ez a kínai lépés felértékelési nyomás alá helyezné a jüant. Ezt pedig Peking nemigen akarhatja, hiszen két és fél évvel ezelőtt indította el mesterséges jüan-gyengítő politikáját az export és a növekedés megtámogatására. Mindazonáltal Peking végül mégiscsak belevághat ebbe a játszmába, felvállalva az erősebb jüant annak fejében, hogy nőjön a kínai geopolitikai játéktér és a jüan nemzetközi elfogadottsága. Itt érdemes megjegyezni, hogy ebben az évben már 3.4 százalékkal értékelődött fel a kínai deviza a dollár ellenében.

Irán is tüsténkedik

Kína a világ második legnagyobb olaj-felhasználója és tavaly előzte meg az Egyesült Államokat és lett a világ legnagyobb olaj-importőre.

Káncz Csaba

Ha Peking „Petrojüan” politikája sikeresnek bizonyul, akkor a lendület átterjed más nyersanyagokra is és a fémekért, egyéb ásványi anyagokért is jüant kínálhat fel Kína a jövőben. Washington figyelmét bizonyára az sem kerülte el, hogy az utóbbi hónapokban Irán is fokozatosan kifarol a dollár-leszámítolású kereskedelemből. Teherán napjainkra egyezményeket kötött Oroszországgal, Azerbajdzsánnal, Törökországgal és Irakkal, és kétoldalú kereskedelmük során száműzik az amerikai devizát.

A nagyhatalmi feszültségek újjáéledésével párhuzamosan egyre többen törekednek már nyíltan is a dollár-hegemónia aláásására. Putyin elnök tavaly ősszel arra utasította a kormányt, hogy idén már a rubel legyen minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta.

Az orosz elnök utasítása illeszkedik Rjabkov orosz külügyi államtitkár azon bejelentéséhez, miszerint az újabb amerikai szankciókra válaszul Moszkva megkezdte leválását az amerikai fizetési rendszerről (SWIFT) és a dollárról, mint elszámolóvalutáról. Valójában Moszkva és Peking már tavaly tavasszal bejelentette, hogy több fronton is megtörni igyekszenek az amerikai dollártól való függőségüket a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén. A formális együttműködés keretében az Orosz Központi Bank ezért egy éve megnyitotta első külföldi irodáját Pekingben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG