<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az amerikai elnök módosította az amerikai űrkutatási hivatal terveit, hogy az amerikaiak újra a Holdra lépjenek, később pedig a Vörös Bolygót is célba vennék. Eddig a költségek szabták az igazi határt, Elon Musk és a SpaceX tervei azonban ezen is könnyen változtathatnak. A szakértők szerint az olcsó űrutazás megvalósítása továbbra sem elképzelhető, ha az amerikai kormány nem növeli nagyságrendekkel a NASA költségvetését.

Ismét embereket küldene az Egyesült Államok a Holdra, amelyet a jövőbeli Mars-küldetések kiindulópontjaként használnának fel. Donald Trump politikai irányelv aláírásával utasította az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy összepontosítson az emberközpontú űrküldetésekre – továbbá eltörölte az elődei által megszabott határidőket - írja a Bloomberg.

Hogyan védjük meg a Földet, ha telibe készül találni minket egy aszteroida?

A szakértő szerint el lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót - bár jó sok időbe telne. Hozzátette: jelenleg nincs olyan kisbolygó, ami a Föld felé tartana. Mindenesetre az idő fontos szempont: évtizedekkel a várható becsapódás előtt el kellene kezdeni letolni a pályájáról az égitestet, ugyanis nehéz lenne elmozdítani. További részletek a Privátbankár.hu-n.

Az irányelvek egy paragrafusa változott csak a korábbi elnök rendelkezésében. Obama 2010-ben arra utasította a NASA-t, hogy emberes küldetéseket indítsanak a Holdon túlra 2025-ig, valamint hogy Mars körüli pályára álljanak 2030 környékén.  Trump újrafogalmazása szerint a cél, hogy az emberiség kiterjessze jelenlétét a Naprendszerben, valamint, hogy újra embereket küldjenek a Holdra és a Marsra – ehhez azonban nem rendelt határidőt, továbbá a költségekről is hallgat. Az amerikai elnök beszédében kiemelte: 1972 óta ismét amerikai űrhajósok léphetnek a Holdra. Donald Trump szerint az asztronauták ezúttal nem csak zászlónkat és lábnyomaikat hagyják ott, hanem lerakják alapjait egy lehetséges Mars-missziónak, és talán egy nap azon túli számos más világ felé irányuló küldetésnek is.

Az irányelvek módosítása miatt a NASA most törli tervei közül egy lehetséges aszteroida emberekkel való megközelítését. Az ilyen jellegű módosítás nem egyedülálló: korábban Geroge W. Bush utasította az űrkutatási hivatalt, hogy 2020-ig küldjön embereket a Holdra, ezt a tervet azonban költségproblémák miatt eltörölte Obama beiktatását követően.  Szakértők szerint azonban költségtervek nélkül aligha tud a NASA mit kezdeni egy ilyen jellegű módosítással. Marco Caceres űrkutató hozzátette: ahhoz, hogy bármi előrelépés történjen, az amerikai kormánynak számottevően növelnie kellene a NASA büdzséjét, akár megnégyszerezve azt.

Japán is beszállna

A Nap Száma: 2,4 millió ember indul a Marsra - Részletek >>>

Japán kész aktívan részt venni az amerikai űrkutatási tervek megvalósításában, amelyek keretében ismét embert küldenének a Holdra, illetve a 2020-as évek végére állandó űrállomást hoznának létre az égitesten - jelentette a Kyodo. A japán hírügynökség szerint a tokiói vezetés fontolgatja, hogy japán asztronautát küldjön a nemzetközi küldetés keretében a Holdra, emellett technológiai eszközökkel, távirányítású teherűrhajókkal és a kozmikus sugárzás ellen védő berendezésekkel járulna hozzá a misszió sikeréhez.

Az Egyesült Államok egy a Hold körüli pályán keringő űrállomást tervez, hogy azt a többi között a Marsra tervezett utakhoz egyfajta támaszpontként használja. Emellett az égitest felszínen is kialakítanának egy másik állomást, amely projekt felkeltette Japán érdeklődését.

Ha űr, akkor Space X

Az ambiciózus terveknek mindig is a költségek szabtak határt, a kilőtt rakéták jelentős része ugyanis kárba megy a kilövést követően. Ebben hozott változást Elon Musk programja, a SpaceX, amely az eddigi legtakarékosabb megoldást kínálja. A BFR nevű űrprogram lényege, hogy a felszállást megvalósító rakéta és az utasokat szállító kabin egyaránt újra felhasználható a kilövést követően, így lényegében csak üzemanyag költséggel kell számolni.

Erre vágyott Willy Fogg: 1 óra alatt a Föld körül Elon Muskkal - Tovább >>>

Elon Musk előadásában kifejtette: nekik is céljuk egy űrállomás, illetve egy Holdbázis létrehozása, a tervek szerint ugyanis 2022-ban már landolnának is a Vörös Bolygón. Ha a BFR néven futó projekt valósággá válik, New Yorkból Shanghaiba fél óra alatt eljuthatunk – ez hagyományos repülővel ma legalább 15 óra. A BFR képes lesz műholdakat pályára állítani, szállíthat rakományt és legénységet a Nemzetközi Űrállomásra, illetve alkalmas Hold és Mars küldetések teljesítésére is. A hajótest negyven kabinjában nagyjából 100 embert lehetne utaztatni.

Nagy pofont kapott Oroszország – ez nagyon sokba fog kerülni?

Komoly mennyiségű, összesen 19 műholdat próbáltak felbocsátani az oroszországi Vosztocsnij űrbázisról, ám egy meghibásodás miatt végül mindegyik az Atlanti-óceánba zuhant, közölte a Roszkoszmosz. Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta ugyan sikerrel startolt, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A bajt feltehető okáról szólón híreket a Roszkoszmosz hivatalosan nem erősítette meg. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG