<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A 2013-ban Peking által elindított Új Selyemút gigaprojekt szerte a világon a kockázatos adósok teljes sorát hagyja az út szélén – legyen az Srí Lanka, Pakisztán, Kirgizisztán, Argentína, vagy Zambia. Peking új megközelítéssel akarja tovább erősíteni befolyását Dél-Ázsiában, ennek a látványos példája a kínai kémhajó kikötése Srí Lankán ezekben a napokban. Káncz Csaba jegyzete.

Néhány héttel azelőtt, hogy a Srí Lanka-i elnök elmenekült az országból a gazdaság csődje miatti növekvő tiltakozások közepette, egy magas rangú kirgiz tisztviselő figyelmeztetést adott ki: "Mindig emlékeznünk kell arra, hogy ki kell fizetni államadósságunkat" - mondta a kirgizisztáni miniszteri kabinet elnöke egy június végi parlamenti ülésen.

A BRI hátulütője

Srí Lankához hasonlóan Kirgizisztánnak is gigantikus nagyságú az államadóssága, és az elmúlt évtizedben több milliárd értékű kölcsönt vett fel a kínai Export-Import Banktól egy sor infrastrukturális tervhez az Új Selyemút (BRI)  keretében, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök vezető egykor "az évszázad projektjének" nevezett.  

Kirgizisztán adósságának 42 százalékát Peking ellenőrzi. A csontszegény kis állam azonban nehezen birkózik most meg a zsugorodó gazdasággal, és ez idáig nem tudott hasznot kihozni a hatalmas kínai hitelekkel támogatott projektekből.

A 2013-ban Peking által elindított BRI szerte a világon a kockázatos adósok teljes sorát hagyja az út szélén – ilyen Argentína, Pakisztán, Tádzsikisztán, Venezuela és Zambia.  Ezek abban reménykedtek, hogy kihasználják a kínai hitelezés megugrását, de most olyan adósságválsággal küzdenek, amely a Világbank szerint az 1980-as évek óta nem látott államcsődök sorozatát idézheti elő.

A BRI nyolc évvel ezelőtti megalakulása óta Kína a világ legnagyobb bilaterális hitelezőjévé vált, és összesen 932 milliárd dollár értékű hitelt nyújtott.

Fékre lépve

A vezető közgazdászok egy csoportja által áprilisban közzétett, a kínai hitelezésről szóló tanulmány is bemutatja az adósságválság jelenlegi mértékét. Kutatásuk szerint a kínai hitelek 60 százaléka pénzügyi nehézségekkel küzdő országokhoz folyik, míg 2010-ben ez az arány még csak 5 százalék volt. A kínai fejlesztésfinanszírozás egyik legátfogóbb adatkészletét karbantartó William and Mary’s AidData Lab által végzett kutatások azt mutatják, hogy a BRI infrastrukturális projektjeinek 35 százaléka jelenleg komoly végrehajtási problémákkal küzd.

Elfogyott a pénz, nem tudják a barátokat finanszírozni. Fotó: PixabayElfogyott a pénz, nem tudják a barátokat finanszírozni. Fotó: Pixabay

Az óriási nyomásnak engedve Peking úgynevezett "mentőkölcsönöket" kezdett kibocsátani a nemteljesítések elkerülésére. Az AidData kimutatta, hogy a kínai állami intézmények több tízmilliárd dollárt bocsátottak ki olyan országoknak, mint Pakisztán, Fehéroroszország, Egyiptom, Mongólia és Törökország, hogy segítsenek törleszteni hiteleiket és elkerülni a fizetésképtelenséget.

A Zöld Pénzügyi és Fejlesztési Központ júliusi jelentése szerint a BRI egyre kockázatkerülőbb.  Az oroszországi új befektetések, amely egykor a kezdeményezés fő támasza volt, 2022 első felében nullára (!) esett, míg Pakisztánban az elkötelezettség 2022 első felében 56 százalékra zuhant 2011 azonos időszakához képest.

A Srí Lanka-i bomba

Srí Lanka fizetésképtelensége és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségének kérése zavarja Kínát. Srí Lanka jelenleg teljes adósságának 10 százalékával és adósságállományának 20 százalékával tartozik Kínának – ez a legmagasabb a kétoldalú hitelezői között. Más szóval, a kínai hitelek az elmúlt években lejártak, és azok Srí Lanka törlesztési rendszerének nagy részét és arányát foglalják el. Kína ellenzi az adósság egy részének  elengedését is, ahogy azt az IMF javasolta. A szigetország csődje és az IMF-hez való közeledése tehát komoly csapást mér a kínai befolyásra és érdekekre.

Srí Lanka mellett Kína jelentős befektetéseket és segítséget nyújtott az elmúlt pár évben más dél-ázsiai országoknak is. 2018-ban a kínai befektetések Pakisztán GDP-jének 16 százalékát, a Maldív-szigetek GDP-jének 15 százalékát, Banglades GDP-jének 8 százalékát tették ki. A COVID-19 azonban megviselte a fejlődő világ gazdaságát, beleértve Kínát is.

Ezzel kapcsolatban Kína nem akar precedenst teremteni az országok számára, hogy megmentsék a BRI-projekteket, vagy új hiteleket és hitel-átstrukturálást kérjenek. Ez a tétovázás uralja a kínai külpolitikai döntéshozatalt, mivel a dél-ázsiai országok, például Nepál, Pakisztán és Banglades gazdasági nehézségeken mennek keresztül. Banglades és Pakisztán még az IMF-re gazdasági mentőcsomagjaira is támaszkodni kényszerül.

Kína válsággal szembeni passzivitása összefügg az elit megragadásának és kiterjedt hitelezési taktikájának korlátaival Dél-Ázsiában, különösen Srí Lankán. Ez nem jelenti azt, hogy Peking sokáig tétlenül fog ülni – a tét túl nagy minden ilyen tétlenséghez.

Valójában Kína továbbra is szoros kapcsolatot ápol Srí Lankán különböző érdekelt felekkel, és korábban is rávette őket, hogy igazodjanak a kínai érdekekhez. Peking egy újrakalibrált megközelítéssel és az elit megragadásának megújult hálózatával akarja tovább erősíteni befolyását. Ennek az újrakalibrálásnak a látványos példája a kínai kémhajó – a „Yuan Wang 5” – kikötése Srí Lankán ezekben a napokban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG