<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A 2013-ban Peking által elindított Új Selyemút gigaprojekt szerte a világon a kockázatos adósok teljes sorát hagyja az út szélén – legyen az Srí Lanka, Pakisztán, Kirgizisztán, Argentína, vagy Zambia. Peking új megközelítéssel akarja tovább erősíteni befolyását Dél-Ázsiában, ennek a látványos példája a kínai kémhajó kikötése Srí Lankán ezekben a napokban. Káncz Csaba jegyzete.

Néhány héttel azelőtt, hogy a Srí Lanka-i elnök elmenekült az országból a gazdaság csődje miatti növekvő tiltakozások közepette, egy magas rangú kirgiz tisztviselő figyelmeztetést adott ki: "Mindig emlékeznünk kell arra, hogy ki kell fizetni államadósságunkat" - mondta a kirgizisztáni miniszteri kabinet elnöke egy június végi parlamenti ülésen.

A BRI hátulütője

Srí Lankához hasonlóan Kirgizisztánnak is gigantikus nagyságú az államadóssága, és az elmúlt évtizedben több milliárd értékű kölcsönt vett fel a kínai Export-Import Banktól egy sor infrastrukturális tervhez az Új Selyemút (BRI)  keretében, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök vezető egykor "az évszázad projektjének" nevezett.  

Kirgizisztán adósságának 42 százalékát Peking ellenőrzi. A csontszegény kis állam azonban nehezen birkózik most meg a zsugorodó gazdasággal, és ez idáig nem tudott hasznot kihozni a hatalmas kínai hitelekkel támogatott projektekből.

A 2013-ban Peking által elindított BRI szerte a világon a kockázatos adósok teljes sorát hagyja az út szélén – ilyen Argentína, Pakisztán, Tádzsikisztán, Venezuela és Zambia.  Ezek abban reménykedtek, hogy kihasználják a kínai hitelezés megugrását, de most olyan adósságválsággal küzdenek, amely a Világbank szerint az 1980-as évek óta nem látott államcsődök sorozatát idézheti elő.

A BRI nyolc évvel ezelőtti megalakulása óta Kína a világ legnagyobb bilaterális hitelezőjévé vált, és összesen 932 milliárd dollár értékű hitelt nyújtott.

Fékre lépve

A vezető közgazdászok egy csoportja által áprilisban közzétett, a kínai hitelezésről szóló tanulmány is bemutatja az adósságválság jelenlegi mértékét. Kutatásuk szerint a kínai hitelek 60 százaléka pénzügyi nehézségekkel küzdő országokhoz folyik, míg 2010-ben ez az arány még csak 5 százalék volt. A kínai fejlesztésfinanszírozás egyik legátfogóbb adatkészletét karbantartó William and Mary’s AidData Lab által végzett kutatások azt mutatják, hogy a BRI infrastrukturális projektjeinek 35 százaléka jelenleg komoly végrehajtási problémákkal küzd.

Elfogyott a pénz, nem tudják a barátokat finanszírozni. Fotó: Pixabay
Elfogyott a pénz, nem tudják a barátokat finanszírozni. Fotó: Pixabay

Az óriási nyomásnak engedve Peking úgynevezett "mentőkölcsönöket" kezdett kibocsátani a nemteljesítések elkerülésére. Az AidData kimutatta, hogy a kínai állami intézmények több tízmilliárd dollárt bocsátottak ki olyan országoknak, mint Pakisztán, Fehéroroszország, Egyiptom, Mongólia és Törökország, hogy segítsenek törleszteni hiteleiket és elkerülni a fizetésképtelenséget.

A Zöld Pénzügyi és Fejlesztési Központ júliusi jelentése szerint a BRI egyre kockázatkerülőbb.  Az oroszországi új befektetések, amely egykor a kezdeményezés fő támasza volt, 2022 első felében nullára (!) esett, míg Pakisztánban az elkötelezettség 2022 első felében 56 százalékra zuhant 2011 azonos időszakához képest.

A Srí Lanka-i bomba

Srí Lanka fizetésképtelensége és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségének kérése zavarja Kínát. Srí Lanka jelenleg teljes adósságának 10 százalékával és adósságállományának 20 százalékával tartozik Kínának – ez a legmagasabb a kétoldalú hitelezői között. Más szóval, a kínai hitelek az elmúlt években lejártak, és azok Srí Lanka törlesztési rendszerének nagy részét és arányát foglalják el. Kína ellenzi az adósság egy részének  elengedését is, ahogy azt az IMF javasolta. A szigetország csődje és az IMF-hez való közeledése tehát komoly csapást mér a kínai befolyásra és érdekekre.

Srí Lanka mellett Kína jelentős befektetéseket és segítséget nyújtott az elmúlt pár évben más dél-ázsiai országoknak is. 2018-ban a kínai befektetések Pakisztán GDP-jének 16 százalékát, a Maldív-szigetek GDP-jének 15 százalékát, Banglades GDP-jének 8 százalékát tették ki. A COVID-19 azonban megviselte a fejlődő világ gazdaságát, beleértve Kínát is.

Ezzel kapcsolatban Kína nem akar precedenst teremteni az országok számára, hogy megmentsék a BRI-projekteket, vagy új hiteleket és hitel-átstrukturálást kérjenek. Ez a tétovázás uralja a kínai külpolitikai döntéshozatalt, mivel a dél-ázsiai országok, például Nepál, Pakisztán és Banglades gazdasági nehézségeken mennek keresztül. Banglades és Pakisztán még az IMF-re gazdasági mentőcsomagjaira is támaszkodni kényszerül.

Kína válsággal szembeni passzivitása összefügg az elit megragadásának és kiterjedt hitelezési taktikájának korlátaival Dél-Ázsiában, különösen Srí Lankán. Ez nem jelenti azt, hogy Peking sokáig tétlenül fog ülni – a tét túl nagy minden ilyen tétlenséghez.

Valójában Kína továbbra is szoros kapcsolatot ápol Srí Lankán különböző érdekelt felekkel, és korábban is rávette őket, hogy igazodjanak a kínai érdekekhez. Peking egy újrakalibrált megközelítéssel és az elit megragadásának megújult hálózatával akarja tovább erősíteni befolyását. Ennek az újrakalibrálásnak a látványos példája a kínai kémhajó – a „Yuan Wang 5” – kikötése Srí Lankán ezekben a napokban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG