<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A mai megváltozott biztonsági kontextusban Japán és Ausztrália Tajvant a saját biztonságukhoz is szorosan kapcsolódónak tekintik. Következésképpen egy összecsapás Tajvannal pillanatok alatt regionális konfliktussá válna. Káncz Csaba jegyzete

Daniel Kritenbrink, az Egyesült Államok kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese a tervek szerint ma érkezik Japánba - miután Kínában és Dél-Koreában tárgyalt - és várhatóan megismétli Washington elkötelezettségét a Tokióval kötött biztonsági szövetség és az északkelet-ázsiai stabilitás biztosítása mellett. A japán kormány várhatóan hangsúlyozza, hogy Tokió szívesen ragaszkodik az „Egy-Kína” politikájához, de reméli, hogy a Tajvani-szoroson megőrizhető a béke és a stabilitás.

Új stratégiák bejelentés előtt

Japán decemberben nyilvánosságra hozza új nemzetbiztonsági és védelmi stratégiáját. Ezek a várakozások szerint illeszkednek az utóbbi évek tendenciájához, amely során az ország fokozatosan feladja a második világháború utáni pacifizmusát. Tokió azt tervezi, hogy a GDP 2 százalékára növeli a védelmi kiadásokat - a NATO-elvárás szinjére -, ami a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetése lenne.

Japán fokozatosan feladja a második világháború utáni pacifizmusát. Fotó: Depositphotos
Japán fokozatosan feladja a második világháború utáni pacifizmusát. Fotó: Depositphotos

A friss jelentések szerint Tokió mintegy 400-500 amerikai gyártású Tomahawk-rakéta beszerzésével folytatja katonaságának megerősítését. Ez megnövelné Japán nagy hatótávolságú csapásmérő képességét, és egyben törést jelentene a támadófegyverek elkerülésének hagyományával.

Egyre szorosabb együttműködés

Ausztrália és Japán kormánya a külügyminiszterek és a védelmi miniszterek múlt pénteki találkozóján („2+2 találkozó”) megállapodott a katonai együttműködés jelentős növeléséről. Az ausztrál munkáspárti vezetők közvetlenül Washingtonból utaztak Japánba. Az Egyesült Államokban a legmagasabb szintű Ausztrália-Egyesült Államok Miniszteri Konzultációkat (AUSMIN) tartottak a Biden-adminisztrációval. 

Ezeken a találkozókon felvázolták Ausztrália - különösen az ország északi részének - további militarizálásának terveit, beleértve a kulcsfontosságú amerikai csapásmérő képességek telepítését és a bázisrendszer kiterjesztését.

Az AUSMIN nyilatkozata különös hangsúlyt fektet Japán kulcsszerepére a Kínát körülvevő indo-csendes-óceáni térségben az amerikai szövetségek hálójában. Washington és Canberra úgy döntött, felkéri Tokiót, hogy „növelje részvételét a Force Posture Initiatives-ben Ausztráliában”.

A „2 + 2” találkozó jegyzőkönyve szerint a szóban forgó témák között szerepeltek Japán Ausztráliába látogató F-35-ös vadászgépei is. Még ennél is fontosabb, hogy ez csak az első lépés lenne a „jövőbeni rotációs bevetésben” - ezt a kifejezést használja az Egyesült Államok az ausztráliai katonai bázisra az év jelentős részében. 

Ausztrália F-35-ösei is először vesznek részt a következő japán „Bushido Guardian” gyakorlaton. A légi harcot magában foglaló kétoldalú háborús játékok 2019-ben indultak, de akkor ausztrál F-18-as harci repülőgépek vettek részt benne.

A japánok részvétele bővülni fog terjedelmében és „komplexitásában” a „Talisman Sabre” gyakorlaton, ezen a hatalmas, kétévente megrendezett háborús játékokon Ausztrália északi részén. Szintén mérlegelés alatt áll a „Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők és az Ausztrál Királyi Haditengerészet közötti közös kiképzés”, valamint „kétéltű hadműveletek, gyakorlatok és irányított fegyveres élőtüzelő gyakorlatok”.

Nyilvános megjegyzéseiben az ausztrál védelmi miniszter, Richard Marles felvázolta a potenciálisan legjelentősebb elmozdulást, amelyről szó van. Kijelentette:

„Az a szándékom, hogy növeljem a védelmi ipar kétoldalú integrációját Japánnal, valamint az Egyesült Államokkal kötött háromoldalú mechanizmusainkon keresztül, és ha kész lesz, a fejlett képességeinkkel az AUKUS-ban is együtt fogunk dolgozni.”

Marles „fejlett képességekre” való utalása a rakéta- és egyéb fegyverrendszerek kifejlesztéséről Japánban zajló kulisszák mögötti megbeszélésekre utal, amelyek Japán földrajzi közelsége miatt jelentős hatással lennének Kínára.

Japán integrációja az AUKUS-ba jelentős geopolitikai következményekkel járna, és határozottabb kontúrokat adna Kína feltartóztatásának az amerikai szövetségesek által a térségben. Japán már részese a négyoldalú stratégiai párbeszédnek (Quad), amely a régió legnagyobb hadseregét, az Egyesült Államokat, Japánt, Indiát és Ausztráliát fogja össze egy de facto szövetségben, amely Peking ellen irányul.

Mindezek mellett Japán és az Egyesült Királyság új megállapodás aláírására készül decemberben, amely megkönnyíti és továbbfejleszti a katonai együttműködést kettejük között, valamint az Egyesült Államokkal. Az úgynevezett Kölcsönös Hozzáférési Megállapodás (RAA) megkönnyíti a közös hadgyakorlatokat és a logisztikát az Egyesült Királyság és Japán között, miközben leegyszerűsíti az egyik ország csapatainak a másikba való belépésének folyamatát is.

Japán múlt pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejleszti új generációs vadászrepülőgépét, miközben a védelmi együttműködést hagyományos szövetségesén, az Egyesült Államokon túlra kívánja terjeszteni.

A Mitsubishi F-X vadászrepülőgép felváltja az elöregedett F-2-es flottát, amelyet Japán korábban az Egyesült Államokkal együtt fejlesztett ki. A három nemzet egyesíti terveit a következő generációs repülőgépek fejlesztésére és 2035-ben már gyártani tudják az új harci repülőgépeket. 

A megállapodás nagyobb támogatást biztosít Japánnak Kína növekvő magabiztosságának ellensúlyozásában, és lehetővé teszi Nagy-Britannia nagyobb jelenlétét az indo-csendes-óceáni térségben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ma nemcsak Finnországban várják a szavazókat
Privátbankár.hu | 2023. április 2. 08:15
Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában, két év alatt ötödik alkalommal várják az embereket az urnákhoz.
Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG