<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Alekszadr Lukasenka fehérorosz elnök Lengyelországot azzal vádolta meg, hogy országa elleni támadásra készül. Összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról szombat reggel.

  • A tűzszünet most azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van maradni az általa megszállt ukrajnai területeken – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren. Az ukrán tisztségviselő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aznap Minszkben tett felhívására válaszul írta, aki azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében. „Bármilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni. Ez semmiképpen sem engedhető meg” – szögezte le a tanácsadó. Hozzátette: Ukrajnának joga van csapatokat és haditechnikai eszközöket mozgatni a saját területén úgy, ahogy szükségesnek látja.
  • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy intenzívebb tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítéséről, és azt állította, hogy a szomszédos Lengyelország Fehéroroszország megtámadását tervezi. Fehéroroszország különleges erőket küldött Ukrajnával közös déli határához, „hogy megakadályozza a provokációkat” – tette hozzá.
  • Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke arra biztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkijvel, és első kézből ismerje meg Ukrajna béketervét, így segítsen véget vetni Oroszország inváziójának. Sánchez kínai látogatása során elmondta, tájékoztatta Hszit arról, hogy Spanyolország támogatja az ukrán elnök javaslatait, köztük azt a követelést, hogy állítsák vissza Ukrajna határait a Krím 2014-es annektálása előtti állapotba. Hszi arra kérte a spanyol kormányfőt, szüntesse meg a „hidegháborús mentalitást” és az Oroszország elleni „szélsőséges” szankciókat.

Hszi Csin-ping kínai elnök a spanyol kormányfőt fogadta, beszéltek a háborús helyzetről is. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Hszi Csin-ping kínai elnök a spanyol kormányfőt fogadta, beszéltek a háborús helyzetről is. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

  • Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzja visszautasította a Nemzetközi Büntetőbíróság azon a vádjait, hogy Vlagyimir Putyin ukrán gyermekek elrablását felügyelte volna. A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot Oroszország elnökének és gyermekjogi biztosának, Maria Lvova-Belovának az ukrán gyermekek „jogellenes deportálása”, Ukrajna orosz erők által megszállt területeiről való átszállítása miatt.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogja vezetni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, amikor szombaton Oroszország veszi át a tanács elnöki tisztét. „Április 1-jétől új szintre emelik az abszurditás szintjét” – mondta Szerhij Kiszlicja, Kijev állandó képviselője. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint ez „kemény figyelmeztetés arra nézvést, hogy valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági rendszer működésével”.

(MTI, The Guardian)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG