<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva idén 20 nagyobb katonai egységet vezényel át a Nyugati Katonai Körzetbe. A Kreml szerint a Nyugat most retusálja a történelemből azokat a korábbi ígéreteit, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Káncz Csaba jegyzete.

A Brexit megkérdőjelezte az európai integráció jövőjét, egyben alapjaiban rázta meg az európai biztonsági egyensúlyt. Az Egyesült Királyság kiválásával a legütőképesebb nukleáris haderő távozott az EU-ból. Az EU egyben elvesztette tagállamai katonai költségvetésének a negyedét, és a NATO katonai kiadások 80 százaléka az EU-n kívül került.

Különösen a kisebb államok esetében az ilyen rengések a diplomáciát fokozott kihívások elé állítják, és kemény próbának teszi ki annak képességeit. A Brexittel hazánk biztonságpolitikai környezete érzékelhetően törékenyebb lett, és rámutatott arra az elképesztő sérülékenységre, amelyet a miniszterelnök intézményi ellensúlyokat nem tűrő rombolása okozott az elmúlt években.

Példátlan bizalmi válság

Valóban, az európai biztonsági rendszer megrendült. Elképesztő módon kontinensünk perifériáján fél éve háború dúlt Azerbajdzsán és Örményország között, az elmúlt hónapokban újra felizzott Ukrajna határvidéke, politikai válság tört Belaruszra, miközben évek-évtizedek óta befagyott konfliktusokat látunk Moldovától Grúziáig.

Moszkva és Brüsszel másfél hete konferenciát rendezett, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszter leszögezte: „A helyzet meglehetősen riasztó. Közös európai kontinensünk egy példátlan bizalmi válságot él meg. Európában újra válaszvonalak jelennek meg. Ezek kelet felé mozognak, egyre mélyülnek, mintha csak lövészárkok lennének.

Medvegyev panasza

A Kremlt láthatóan frusztrálja, hogy a Nyugat ügyet sem vet azokra a katonai sikerekre, amelyeket Moszkva az utóbbi években elért. Érzékletesen kifejezi az orosz belső körök hangulatát az a hosszú interjú, amelyet Dmitrij Medvegyev, volt miniszterelnök, jelenleg az Egyesült Oroszország párt elnöke, egyben az orosz Biztonsági tanács helyettes vezetője adott a Kommerszant nevű tekintélyes lapnak.

Itt Medvegyev kifejti, hogy „A Nyugatot elvakítja a saját nagysága, és Oroszországot megalázóbban kezeli, mint a Hidegháborúban – sorra hozva a szankcióit, beleértve egyénekre szabott szankciókat. A Hidegháború alatt Moszkvával szemben tisztelet uralkodott, jelenleg a helyzet annál sokkal rosszabb”.

Rossz előjelek

Higgadtan kijelenthető, hogy Putyin és Biden elnökök a június 16-i genfi csúcstalálkozóra konfrontációs üzemmódban készülnek. A jelentős ellentéteket hosszan lehet sorolni: az euroatlanti feszültség, a poszt-szovjet térség, Ukrajna ügye, a szíriai helyzet, a kiberbiztonság és végül a szuverenitás, valamint az emberi jogok kérdése a nemzetközi kapcsolatokban. A csúcstalálkozót határozottan beárnyékolja az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő konfrontáció is.

Vlagyimir Putyin akkori orosz kormányfő üdvözli Joe Biden akkori amerikai alelnököt Moszkvában 2011 márciusában. (Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI)Vlagyimir Putyin akkori orosz kormányfő üdvözli Joe Biden akkori amerikai alelnököt Moszkvában 2011 márciusában. (Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI)

Moszkva határozott jelzéseket küld a pénzügyi biztonság frontján is. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy egy hónapon belül leépítik a 186 milliárd dolláros nemzeti jóléti alapban meglévő, 41 milliárd dollárt kitévő amerikai devizaállományt. Az euró állományát 40 százalékra növelik, a jüan állományát 30 százalékra, az aranyét pedig 20 százalékra.

Az orosz katonai vezetés osztja ezeket az aggodalmakat. Május 31-én Szergej Sojgu védelmi miniszter beszédet tartott az úgynevezett Védelmi Minisztériumi Kollégium (a minisztérium magas rangú tisztjeinek panelje) előtt. Sojgu az állítólagos növekvő veszélyre figyelmeztetett a NATO részéről Oroszország nyugati határai mentén. A miniszter bejelentette, hogy az idei év végéig mintegy 20 nagyobb katonai egységet fog átvezényelni a Nyugati Katonai Körzetbe.

A NATO keleti bővítésének ügye

A Kreml szerint a Nyugat információs kampányba kezdett, hogy retusálja a történelemből azokat a Hidegháború végén tett legmagasabb szintű ígéreteit, miszerint nem fog a NATO kelet felé terjeszkedni. Az egyik ilyen szerecsenmosdatási kísérlet Moszkva szerint a londoni stratégiai agytröszt, a Chatham House május 13-i tanulmánya, amely szerint a „Szovjetuniónak 1990-et követően soha nem kínáltak hivatalos garanciát a NATO bővítés korlátait tekintve”.

A másik friss ködösítési kísérlet a Kreml szerint a Szabad Európa Rádió május 19-i elemzése, amely szerint Gorbacsov pártfőtitkár sohasem kért a NATO bővítésre vonatkozó garanciákat a német újraegyesítésen túl és „bizonyosan nem is kapott ilyet”.

Moszkva viszont hivatkozik az amerikai Nemzetbiztonsági Irattár 2017 decemberében nyilvánossá tett irataira, amely szerint James Baker akkori amerikai külügyminiszter, valamint az Egyesült Királyság, Franciaország és az NSzK akkori vezetői minden kétséget kizáróan biztosították Gorbacsovot és a szovjet külügyminisztert, hogy a NATO nem fog keleti irányba terjeszkedni.

Mindezen dokumentumok Moszkva olvasatában azt jelentik, hogy nem ők kezdték Európában az újabb Hidegháborút.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos