<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz elnök fő célja, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását az euroatlanti szervezetekhez. Az orosz csapatösszevonások fényében elképesztőnek tűnik az ukrán elnök hidegvére. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az minden megfigyelő számára már tavaly novemberben világos volt, hogy az új amerikai elnök és Putyin kapcsolata feszültségekkel terhes lesz. Az elmúlt években Biden gyakran tett negatív megjegyzéseket Oroszországról. Putyin köre soha nem fogja elfelejteni azt a 2011-es megjegyzést sem, amelyben az akkor még alelnök Biden megkérdőjelezte, hogy az orosz elnöknek lenne egyáltalán lelke.

Gyors eszkalálódás

Ugyanabban az évben azon az állásponton volt, hogy 2012-ben Putyinnak nem kellene harmadik elnöki ciklusért indulnia, és ezt ráadásul világossá tette az orosz ellenzék tagjainak, akikkel az amerikai követségen találkozott. 2014-ben Biden alelnök aktív beavatkozása az ukrán folyamatokba tette őt még ellenszenvesebbé a Kreml-ben. 2016-ban a demokrata konvenció előtt elmondott beszédében pedig „diktátornak” nevezte Putyint, és Trumpot az orosz elnök iránti szimpátiával vádolta meg.

A dolgok aztán villámgyorsan eszkalálódtak az elmúlt hetekben. Biden február 4-én az amerikai külügyminisztériumban elmondott bemutatkozó beszédében világossá tette, hogy Moszkvával szemben vége az elnéző politikának. Március 17-én, az ABC televíziós csatornának adott interjújában pedig Biden kijelentette, hogy Putyint tulajdonképpen „gyilkosnak” tekinti.

A Kreml súlyos sértésnek tekintette a Fehér Ház urának – az atomhatalmak között tényleg példátlan – sértését, és egy máig tartó lavina indult el. Március 21-én Putyin magához rendelte Szergej Sojgu védelmi minisztert. További négy nappal később, március 25-én pedig Sojgu bejelentette, hogy az addig az Oroszországban állomásozó 56. ejtőernyős dandárt – mintegy 4000 katonával – a Krímbe vezénylik.

Orosz zászló lobog egy hegy tetején, az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten fekvő Bahcsiszaraj közelében 2014. március 28-án. (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)Orosz zászló lobog egy hegy tetején, az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten fekvő Bahcsiszaraj közelében 2014. március 28-án. (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Ezzel párhuzamosa, március 24-én Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta az ország új katonai stratégiáját, amely a háborúra felkészülést hangsúlyozza. A stratégiai dokumentum elismeri, hogy a háborút a NATO támogatása nélkül nem lehet megnyerni, és nem véletlen, hogy Ukrajna tervezett NATO-csatlakozását az anyag 19 alkalommal (!) említi. Ahogy Gyenisz Smigal miniszterelnök fogalmazott, Ukrajnának 2030-ig célja a csatlakozás NATO-hoz, illetve 5-10 éven belül az uniós tagság.

A csapatösszevonások lehetséges célja

Március 31-én aztán megérkeztek az első amerikai figyelmeztetések az orosz csapatösszevonásokról. Ezek a mai napig tartanak, főként az Azovi-tenger térségében.

A Fehér Ház és az amerikai biztonságpolitikai vezetés már április másodikán érintkezésbe lépett az ukrán vezetéssel, és teljes körű támogatásukról biztosították Kijevet. Figyelemre méltó azonban, hogy Berlin és Párizs csak április 3-án, az éjjeli órákban adott ki közleményt, amelyben mind az oroszokat, mind az ukránokat (?!) de-eszkalációra szólítják föl. Josep Borrell EU külügyi főképviselő is hozta a formáját, és egy üres gesztussal meghívta az ukrán külügyminisztert az április 19-i EU külügyminiszterek tanácsülésére.

Homcsak beszámolója

Mindezek után sokakat meglepett Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök, aki szerint hazáját jelenleg nem fenyegeti kiterjedt háború. Valószínűbb, hogy Putyin úgynevezett „békecsapatok” Donyecbe küldését készíti elő, hogy hivatalosan is kiterjessze a befolyását – amely egyben előszobája lehet Kelet-Ukrajna későbbi annexiójának. E mellett érvelnek már évek óta – Putyint beleértve – azok az orosz körök, amelyek Donyecből „Új-Oroszországot” (Novorosszija) hoznának létre. Valóban, 2019 áprilisa óta az orosz elnök a Donyec-medence lakóiak orosz útleveleket bocsát ki, amelyek száma idén januárra elérte a 442 ezret.

Homcsak tábornok beszámolója szerint a Moszkva által ellenőrzött Donyec-medencében jelenleg 28 ezer katona található. Ezek az egységek hivatalosan nem orosz katonák, hanem helyi zsoldosok, illetve a szentpétervári székhelyű Wagner zsoldoscsoport tagjai. Ehhez jön még 2 ezer orosz tiszt és katonai tanácsadó.

Homcsak szerint pedig mostanra a Kreml 28 orosz taktikai zászlóaljat - 33 ezer katonát - állomásoztat a Krím-félszigeten. Kijevi értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható, ami már - szavai szerint - összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára.

Az orosz csapatösszevonások fényében elképesztőnek tűnik az ukrán elnök hidegvére. Zelenszkij tegnap Katarba látogatott, ahol befektetésekről, a COVID-19 járványról, a kiberbiztonságról és a katonai együttműködésről folytatott tárgyalásokat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló