<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A piaci stressz és a beszállítói bizonytalanságok következtében a politikai instabilitás és az éhezés növekedése várható számos, már amúgy is megroggyant országban. Törökország tavaly 8,1 millió tonna búzát importált, ennek 78 százalékát Oroszországból, 12 százalékát pedig Ukrajnából. Káncz Csaba jegyzete

Az orosz invázió destabilizálta az európai biztonságpolitikai rendszert és a világ energiapiacait, de máris nyakunkon van a következő front. A búza ára ugyanis csupán a múlt héten 20 százalékkal, 14 éves csúcsra ugrott.  

Az ukrán feketeföld csodái

Ezen nincsen mit csodálkozni, hiszen a fekete-tengeri kikötők leálltak, Ukrajnában az idei vetési szezont teljesen keresztülhúzza a háború, miközben Oroszország sokkal nehezebben tudja majd a világpiacra juttatni a gabonáját. Márpedig Oroszország és Ukrajna felelt tavaly a globális búzaexport 29 százalékáért.  

Ukrajna önmagában a világ 4. legnagyobb zab- és kukorica-exportőre, valamint az 5. legnagyobb búza-exportőre. Mindezeken túl Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre.

Újabb közel-keleti stressz

A piaci stressz és a beszállítói bizonytalanságok következtében a politikai instabilitás és az éhezés növekedése várható számos, már amúgy is megroggyant országban. Libanon és Tunézia búzaimportjának a fele származik Ukrajnából, Líbiában ez az arány 43 százalék, Jemenben 22 százalék és Bangladesben 21 százalék. Egyiptom a világ legnagyobb (!) búzaimportőre, a behozatal 86 százaléka Oroszországból és Ukrajnából érkezik.

Líbiának semmifajta búza-tartaléka nincs, miközben Libanonnak 1 hónapra, Egyiptomnak pedig 4 hónapra elegendő a készlete.

Mindeközben Algéria lakossága már a Covid-járvány kitörése előtt a jövedelmének mintegy 60 százalékát fordította élelmiszerre. A legkritikusabb élelmiszerimportnak a gabonafélék számítanak, amelyek az ország teljes kalóriaszükségletének 43 százalékát, a fehérje-bevitelének pedig a 46 százalékát biztosítják. Algéria a világ 5. legnagyobb búzaimportőr országa. 

A búza ára csupán a múlt héten 20 százalékkal drágulva, 14 éves csúcsra ugrott. Fotó: Pixabay
A búza ára csupán a múlt héten 20 százalékkal drágulva, 14 éves csúcsra ugrott. Fotó: Pixabay

A Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) muszlim országaiban már tavaly mintegy 52 millió éhező ember élt, közülük 34 millióan a regionális konfliktusok által sújtott országokban. De mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható élelmiszer-bizonytalanságnak? 

Sokat számít, hogy csupán kevés arab államban találunk politikai stabilitást. Ez különösen fontos tényező, hiszen a MENA-régió éhezőinek kétharmada a konfliktusokkal sújtott országokban él, mindenekelőtt Jemenben, Szíriában, Szomáliában, Irakban, Szudánban és a palesztin területeken. A konfliktusok által generált és a gyenge államokból kiáramló jelentős migráns és menekült népesség szintén kiemelkedően magas élelmiszer-bizonytalansággal szembesül. 

Az élelmiszerárak már az orosz-ukrán háború kitörése előtt évtizedes csúcson álltak, köszönhetően az egyre extrémebb időjárási jelenségeknek, valamint a Covid-járvány követeztében számos helyen jelentkező beszállítói zavaroknak. Az európai konfliktus tehát akkor érte a világot, amikor már amúgy is a világon 855 millió embert érintett az élelmiszer-bizonytalanság. Friss adatok szerint Nigériában 55 millió, Indonéziában 26 millió, Egyiptomban pedig 10 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez.  

Rossz hír Erdogannak

Törökország tavaly 8,1 millió tonna búzát importált, ennek 78 százalékát Oroszországból, 12 százalékát pedig Ukrajnából. Az inflációs adatokat krónikusan alábecslő török statisztikai hivatal jelentése szerint februárban éves alapon 64,5 százalékon állt az élelmiszer-iinfláció – a valós adat ennek legalább a kétszerese. A kormányon olyan nagy volt a politikai nyomás, hogy Ankara az élelmiszer-áfa drasztikus leszállítására kényszerült a múlt hónapban (8 százalékról 1 százalékra).

Oroszország nemcsak a világ legnagyobb búzaexportőre, hanem a legnagyobb műtrágya-exportőre is. Moszkva a múlt hónap elején vezetett be két hónapos műtrágya-kiviteli tilalmat, ezzel súlyos zavart okozott Brazília piacán, amely ammónium-nitrát felhasználásának legnagyobb részét az oroszoktól importálja. Brazília egyébként a világ második legnagyobb kukorica-exportőre. A globális műtrágya-kereskedelem zavarai magasabb költségeket jelentenek a gazdálkodók számára szerte a világon.  

Kínában is nő az aggodalom

Kína mezőgazdasági minisztere a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy az őszi vetésű gabonák terméshozama „a legrosszabb lehet az ország történelmében”. Mindez természetesen aggasztó kijelentés a világ legnagyobb búza-fogyasztó országában. Peking akár tudott már jó előre az orosz invázióról, akár nem, tavaly év végére felhalmozta tartalékként a világ gabonakészletének a felét, holott a világ lakosságának 20 százaléka lakik Kínában.

Az élelmiszer-infláció kérdése mind történelmileg, mind napjainkban politikailag rendkívül érzékeny kérdés Kínában. Az élelmiszer-hiány jelentősen hozzájárult a Csing-dinasztia 1911-es bukásához. Az élelmiszer-infláció pedig 1947-ben tüntetésekhez vezetett Pekingben, aláásva a Kínai Nemzeti Párt hatalmát.  

Magyarország múlt pénteken azonnali hatállyal betiltott minden gabonaexportot az ukrajnai orosz invázió okozta áremelések miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Izrael titkos játszmája Irán szomszédságában
Káncz Csaba | 2023. január 30. 09:46
Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG