<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A piaci stressz és a beszállítói bizonytalanságok következtében a politikai instabilitás és az éhezés növekedése várható számos, már amúgy is megroggyant országban. Törökország tavaly 8,1 millió tonna búzát importált, ennek 78 százalékát Oroszországból, 12 százalékát pedig Ukrajnából. Káncz Csaba jegyzete

Az orosz invázió destabilizálta az európai biztonságpolitikai rendszert és a világ energiapiacait, de máris nyakunkon van a következő front. A búza ára ugyanis csupán a múlt héten 20 százalékkal, 14 éves csúcsra ugrott.  

Az ukrán feketeföld csodái

Ezen nincsen mit csodálkozni, hiszen a fekete-tengeri kikötők leálltak, Ukrajnában az idei vetési szezont teljesen keresztülhúzza a háború, miközben Oroszország sokkal nehezebben tudja majd a világpiacra juttatni a gabonáját. Márpedig Oroszország és Ukrajna felelt tavaly a globális búzaexport 29 százalékáért.  

Ukrajna önmagában a világ 4. legnagyobb zab- és kukorica-exportőre, valamint az 5. legnagyobb búza-exportőre. Mindezeken túl Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre.

Újabb közel-keleti stressz

A piaci stressz és a beszállítói bizonytalanságok következtében a politikai instabilitás és az éhezés növekedése várható számos, már amúgy is megroggyant országban. Libanon és Tunézia búzaimportjának a fele származik Ukrajnából, Líbiában ez az arány 43 százalék, Jemenben 22 százalék és Bangladesben 21 százalék. Egyiptom a világ legnagyobb (!) búzaimportőre, a behozatal 86 százaléka Oroszországból és Ukrajnából érkezik.

Líbiának semmifajta búza-tartaléka nincs, miközben Libanonnak 1 hónapra, Egyiptomnak pedig 4 hónapra elegendő a készlete.

Mindeközben Algéria lakossága már a Covid-járvány kitörése előtt a jövedelmének mintegy 60 százalékát fordította élelmiszerre. A legkritikusabb élelmiszerimportnak a gabonafélék számítanak, amelyek az ország teljes kalóriaszükségletének 43 százalékát, a fehérje-bevitelének pedig a 46 százalékát biztosítják. Algéria a világ 5. legnagyobb búzaimportőr országa. 

A búza ára csupán a múlt héten 20 százalékkal drágulva, 14 éves csúcsra ugrott. Fotó: PixabayA búza ára csupán a múlt héten 20 százalékkal drágulva, 14 éves csúcsra ugrott. Fotó: Pixabay

A Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) muszlim országaiban már tavaly mintegy 52 millió éhező ember élt, közülük 34 millióan a regionális konfliktusok által sújtott országokban. De mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható élelmiszer-bizonytalanságnak? 

Sokat számít, hogy csupán kevés arab államban találunk politikai stabilitást. Ez különösen fontos tényező, hiszen a MENA-régió éhezőinek kétharmada a konfliktusokkal sújtott országokban él, mindenekelőtt Jemenben, Szíriában, Szomáliában, Irakban, Szudánban és a palesztin területeken. A konfliktusok által generált és a gyenge államokból kiáramló jelentős migráns és menekült népesség szintén kiemelkedően magas élelmiszer-bizonytalansággal szembesül. 

Az élelmiszerárak már az orosz-ukrán háború kitörése előtt évtizedes csúcson álltak, köszönhetően az egyre extrémebb időjárási jelenségeknek, valamint a Covid-járvány követeztében számos helyen jelentkező beszállítói zavaroknak. Az európai konfliktus tehát akkor érte a világot, amikor már amúgy is a világon 855 millió embert érintett az élelmiszer-bizonytalanság. Friss adatok szerint Nigériában 55 millió, Indonéziában 26 millió, Egyiptomban pedig 10 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez.  

Rossz hír Erdogannak

Törökország tavaly 8,1 millió tonna búzát importált, ennek 78 százalékát Oroszországból, 12 százalékát pedig Ukrajnából. Az inflációs adatokat krónikusan alábecslő török statisztikai hivatal jelentése szerint februárban éves alapon 64,5 százalékon állt az élelmiszer-iinfláció – a valós adat ennek legalább a kétszerese. A kormányon olyan nagy volt a politikai nyomás, hogy Ankara az élelmiszer-áfa drasztikus leszállítására kényszerült a múlt hónapban (8 százalékról 1 százalékra).

Oroszország nemcsak a világ legnagyobb búzaexportőre, hanem a legnagyobb műtrágya-exportőre is. Moszkva a múlt hónap elején vezetett be két hónapos műtrágya-kiviteli tilalmat, ezzel súlyos zavart okozott Brazília piacán, amely ammónium-nitrát felhasználásának legnagyobb részét az oroszoktól importálja. Brazília egyébként a világ második legnagyobb kukorica-exportőre. A globális műtrágya-kereskedelem zavarai magasabb költségeket jelentenek a gazdálkodók számára szerte a világon.  

Kínában is nő az aggodalom

Kína mezőgazdasági minisztere a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy az őszi vetésű gabonák terméshozama „a legrosszabb lehet az ország történelmében”. Mindez természetesen aggasztó kijelentés a világ legnagyobb búza-fogyasztó országában. Peking akár tudott már jó előre az orosz invázióról, akár nem, tavaly év végére felhalmozta tartalékként a világ gabonakészletének a felét, holott a világ lakosságának 20 százaléka lakik Kínában.

Az élelmiszer-infláció kérdése mind történelmileg, mind napjainkban politikailag rendkívül érzékeny kérdés Kínában. Az élelmiszer-hiány jelentősen hozzájárult a Csing-dinasztia 1911-es bukásához. Az élelmiszer-infláció pedig 1947-ben tüntetésekhez vezetett Pekingben, aláásva a Kínai Nemzeti Párt hatalmát.  

Magyarország múlt pénteken azonnali hatállyal betiltott minden gabonaexportot az ukrajnai orosz invázió okozta áremelések miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG