<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A világ figyelmét az orosz-ukrán háború köti le. Így Erdogan elnöknek újra lehetősége van csekély nemzetközi figyelem közepette zaklatni a szomszédait. Káncz Csaba jegyzete.

A közelgő 2023-as parlamenti és elnökválasztás egyre erőteljesebben befolyásolja Erdogan elnök döntéseit. Márpedig kevés ügy van jobban egyesítő hatással a török ​​közvéleményre, mint a görög-török ​​konfliktus és a törökök ellenérzése a tengerészeti kizárólagos gazdasági övezetekre vonatkozó görög (és görög-ciprusi) követelésekkel szemben. Az ankarai katonai és kormányzati körök által kidolgozott „Kék Haza” doktrína, amely Törökország maximalista követeléseit foglalja össze a Földközi-tenger keleti térségében, eszközzé vált a török ​​közvélemény mozgósítására Törökország vélt jogainak és szuverenitásának védelmében.

Recep Tayyip Erdogan. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves HermanRecep Tayyip Erdogan. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman

Általánosságban elmondható, hogy az ország romló gazdasági helyzete és Erdogan voluntarista lépései komoly ellenérzést váltottak ki a ​​lakosságban a kormánnyal szemben.  A közvélemény-kutatások Erdogan és koalíciója lehetséges 2023-as vereségére utalnak, ezért a török ​​kormány szélesebb körben használja fel a nacionalista érzelmeket, hogy megerősítse helyzetét. Ez meglátszik abban, hogy Ankara azzal fenyeget, hogy fokozza hadműveleteit a kurd erők ellen Észak-Szíriában és Észak-Irakban, valamint a Földközi-tenger keleti részén is.  Ezzel Erdogan megpróbálja növelni a közvélemény támogatását önmaga és a török ultra​​nacionalista koalíciós párt (MHP) számára, amely a török ​​elnök kulcsfontosságú szövetségese.

Görögország zaklatása

A május 27-én véget ért görög „Vihar 2022” haditengerészeti gyakorlat során Törökország két F-16-os vadászgéppel megsértette a görög légteret, és a gépek mindössze két 2,5 tengeri mérföldre értek el Alexandroupoli északi kikötővárosától.

Az Égei-tenger északi részén található Alexandroupoli görög kikötőjét az utóbbi években jelentős amerikai katonai bázissá alakították át. Innen is szállít Washington fegyvereket Ukrajnának és Romániába, az ukrán határ mentén felsorakozó NATO-erőknek.

Ankara cinikus, kétszínű politikát folytat az ukrajnai háborúban.  Egyrészt támogatja a NATO ukrajnai politikáját, és felfegyverzi Kijevet Bayraktar TB2 drónokkal. Másrészt nyitva tartja a diplomáciai csatornákat Oroszországgal, Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Ankarában üdvözölte, és bizonyos akadályokat gördített az Oroszországot célzó NATO legagresszívebb lépései elé. Ezenkívül vétózással fenyegeti Svédország és Finnország NATO-csatlakozására irányuló terveit.

A hadgyakorlat során Erdogan azzal vádolta Görögországot, hogy a nemzetközi megállapodásokat megsértve felfegyverzi az égei-tengeri szigeteket. Ezzel kapcsolatban „utoljára” figyelmeztette Athént: „Felkérjük Görögországot, hogy hagyja abba a nem katonai státusszal rendelkező szigetek felfegyverzését, és járjon el a nemzetközi megállapodásokkal összhangban. Nem viccelek, hanem komolyan beszélek."

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláír egy harci drónt a katonai légitámaszponton a törökországi Batmanban. Fotó: Murat Cetinmuhurdar / APRecep Tayyip Erdogan török elnök aláír egy harci drónt a katonai légitámaszponton a törökországi Batmanban. Fotó: Murat Cetinmuhurdar / AP

Az agytröszt meglátásai

„Törökország a regionális status quo radikális felülvizsgálatára törekszik a Földközi-tenger keleti térségében azáltal, hogy erejét növekvő agresszióval és a nemzetközi törvényesség figyelmen kívül hagyásával vetíti ki a szomszédos régiókra” – áll a Görög Európai és Külpolitikai Alapítvány (ELIAMEP) múlt csütörtökön közzétett jelentésében.

"Ankara végső soron arra törekszik, hogy kiegyensúlyozza pozícióját a kialakuló új világrendben. Mivel a világrendet átmeneti poszt-nyugati szakaszban lévőnek érzékeli, és negatívan viszonyul a liberális világrendhez, nem meglepő, hogy Törökország jelenlegi politikája hasonló a második világháború alatt űzött „aktív semlegességhez”, amelynek keretében Ankara mindkét harcoló tömb irányába gesztusokat tett, és végül a győztes oldalra pozicionálta magát.

„Az egyre inkább többpólusúnak tekintett világban a török ​kormány javítja kapcsolatait Oroszországgal, Iránnal és Kínával. Mindkét oldalra játszik: ha Oroszországgal kapcsolatos problémák merülnek fel, a NATO védelmére támaszkodik.  Amikor a Nyugat aggodalomra ad okot, azzal fenyeget, hogy megerősíti kapcsolatait Oroszországgal. Amikor pedig érdekei eltérnek NATO-szövetségesei és az EU érdekeitől, Törökország egyoldalú diplomáciai és katonai kezdeményezést tesz” – áll a jelentésben.

Az anyag leszögezi: „A Kék Haza stratégia révén Ankara igyekszik uralni a Földközi-tenger keleti részét, amely az Európát az Indiai-óceánnal összekötő kereskedelmi útvonalak kötelező áthaladási pontja és tágabb értelemben Délkelet-Ázsia piacainak kapuja. A Fekete-tenger és a tengertől induló tengeri útvonalak ellenőrzésével a Szuezi-csatornától a Közép-Mediterráneumig, Törökország ellenőrizné a főbb keleti tranzitútvonalakat Európába, és vitathatatlan transzregionális hatalommá válna.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG