3p

Négy vadászgép kísérte az elnöki gépet külföldi légterekben is.

Miközben a hírek arról szólnak, hogy az orosz légierő a veszteségek, az ukrán légvédelem tevékenysége és a karbantartási gondok miatt sem tud akkora támogatást nyújtani az orosz szárazföldi erőknek, mint kellene, az orosz elnöki különgépet négy felfegyverzett Szu-35-ös vadászgép kísérte el Vlagyimir Putyin közel-keleti útjára. A gépek először az Egyesült Arab Emírségekben szálltak le, hosszú, nemzetközi és az iráni légtéren átvezető út végén, majd innen Rijádba, az út szaúd-arábiai állomására is együtt mentek tovább.

Ugyan Putyin az ukrajnai háború kitörése óta nagyon keveset jár külföldön, ez meglehetősen szokatlan gyakorlat, az amerikai elnök különgépét, az Air Force One-t sem szokták vadászgépek kísérni (bár természetesen bevethető közelségben azért szoktak tartózkodni harci repülőgépek az útvonalán).

Kérdés, hogy mi volt a kíséret célja. 2019-ben volt már hasonlóra példa, amikor Putyin váratlanul Szíriába látogatott, akkor a kísérő vadászgépek infravörös csaliként is szolgáltak egy esetleges beérkező ellenséges rakéta megtévesztésére - de akkor mégiscsak egy aktívnak tekinthető háborús zónában szállt le az elnöki különgépe.

Lehetséges, hogy az orosz elnök sokak által paranoiásnak tartott személyisége miatt látták szükségesnek ezt a kíséretet az orosz biztonsági erők (persze ha Jevgenyij Prigozsin sorsára gondolunk, akkor azért kicsit érthető is, ha Putyin úgy érzi, elkél némi plusz védelem a levegőben).

Elképzelhető persze, hogy inkább erődemonstrációról volt szó: a Szu-35-ös jelenleg Oroszország legfejlettebb vadászgépe, és így egyrészt meg lehetett mutatni ország-világnak őket, másrészt finoman arra is lehetett utalni, hogy az orosz légierő megteheti, hogy ilyen, valódi célokat nem szolgáló küldetésre pazarolja pilótái idejét és a gépek értékes repülési óriáit.

Az sem lehetetlen viszont, hogy egyfajta reklámakciót láthattunk, az Egyesült Arab Emírségek régóta gondolkozik Szu-35-ösök vásárlásán, Irán pedig feltehetően az Oroszországnak nyújtott segítség fejében hamarosan kap is ilyen gépeket - évtizedekkel repítve előre az időben légierejét, amelyben még a forradalom előtt kapott amerikai típusok is repülnek jelenleg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Itt az adat, melyre nem lesz büszke Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:30
A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5 százalékkal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság A különadó és az árfolyamváltozás okozta a Richter vesztét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:32
2022 utolsó negyedévéhez képest nem az elemzők által várt 11, hanem csak 9,3 százalékkal csökkent a Richter konszolidált árbevétele a tavalyi év utolsó három hónapjában. A 2023-as a tavalyi adózott eredmény csökkenése a gyógyszeripari különadó és a kedvezőtlen árfolyamváltozások miatti jelentős pénzügyi veszteségekkel magyarázható.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG