TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Susa városának eleste több okból is hozzájárult az azonnali örmény fegyverletételhez. Örményországban hasonló politikai örvény indulhat be, mint az első világháborúban vesztes Németországban és Magyarországon. Káncz Csaba jegyzete.

Az örmény csapatok hat hét alatt összeomlottak Hegyi-Karabahban, és keddre virradó éjszaka Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítésével Ilham Alijev azeri államfő és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök 10 pontos békemegállapodást írtak alá Moszkvában. A megállapodást azóta üdvözölték mind Brüsszelben, mind Teheránban.

A megállapodás részletei

A megállapodás szerint azeri kézen marad minden, szeptember 27-e óta elfoglalt, addig örmény ellenőrzésű terület Hegyi-Karabahban: Jerevánnak november 15-ig a kelabdzsari régiót, november 20-ig az agdami régiót és gazahi régió megszállt területeit, december 1-ig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia Bakunak, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, öt kilométer szélességű lacsini folyosó kivételével.

A Lacsin-folyosó 5 évre 1960 fős orosz békefenntartó kontingens ellenőrzése alá kerül 90 páncélozott csapatszállító járművel, így biztosítva az Örményországba menekültek visszatérését – ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felügyeli.

Mi váltotta ki a kapitulációt?

Az örmény kapituláció a stratégiai fekvésű Susa városának elestével érkezett. Teljesen nyilvánvalóvá lett ugyanis, hogy az örmény csapatok képtelenek felvenni a versenyt a legmodernebb izraeli és török fegyverekkel felszerelt azeri csapatokkal szemben. Susa városának elestéhez is egy izraeli lopakodó drón járult hozzá számottevően egy kiemelten fontos összekötő híd lerombolásával.

Susa pozíciója

Susa eleste több okból is hozzájárult az örmény fegyverletételhez. Egyrészt a városból vezet az egyetlen jól kiépített összekötő út Örményország felé, tehát a város elestével a katonai utánpótlás is ellehetetlenült. Másodszor Susa egy stratégiailag fontos fennsíkon fekszik, nem véletlenül tette meg a várost fővárosának a karabahi kánság a 18. században. Innen már tűz alá lehet venni az alig 10 kilométerre fekvő karabahi fővárost, Sztyepanakertet. Harmadrészt pedig elpárolgott az örmények azon reménye, hogy a hegyvidéken jobban meg tudják védeni majd állásaikat.

Susát az elmúlt 100 évben másodszor foglalják el az azeriek, most jóval kevesebb vérontással. Az első világháborút követően, a rövid ideig független Örményország és Azerbajdzsán területi konfliktusa során, 1920 márciusának végén az azerbajdzsáni hadsereg és Susa azeri lakói négy napon át mészárolták a város örmény lakosságát, és döntötték romba örmény negyedét. A város tizenhét templomából kettő maradt épen, amelyek hívek híján raktárrá átalakítva élték túl a szovjet rendszert.

Macron beszól a törököknek

Ilham Alijev, a 17 éve hatalomban lévő azeri elnök győzelemnek értékelte a békét. „Egy vasmarok kényszerítette Pasinjant, hogy aláírja ezt a dokumentumot” – mondta Alijev. „Ez lényegében kapituláció” – tette még hozzá.

A török külügyminiszter a mikroblogján gratulált a „szent sikerhez”. Kiemelte, hogy „továbbra is egy nemzet leszünk azeri testvéreinkkel”.

Márpedig a megállapodás nem ad hosszútávú megoldást a kétoldalú konfliktusra. Egyértelműen a katonai sikereket tálalja „megoldásként”, ráadásul aláadja a lovat az önmagát győztesnek tekintő Törökországnak is. Bár most Moszkva tette ki magát a kirakatba, mint a béke megőrzője, a török szándékokról a Dél-Kaukázusban még nem sokat tudunk. Annyit viszont már igen, hogy Alijev eredeti kijelentésével szemben mégsem lesznek török békefenntartók Karabahban.

Macron francia elnök – aki az elmúlt hónapokban többször összeakaszkodott Erdogan elnökkel – tegnap „tartós politikai megoldást” követelt, egyben felszólította Ankarát „provokációinak abbahagyására” Karabahban. Franciaországban nagy és befolyásos örmény kisebbség él, Macronnak nyilvánvalóan most ezért is meg kellett határozottan szólalnia.

Az örmény Trianon

Jerevánban a megállapodás hírére még aznap éjjel tüntetők rohamozták meg a parlamentet, és a házelnököt úgy megverték, hogy kórházba kellett szállítani. Pasinján élő Facebook-adásban magyarázkodott, miután így kommentálta az aláírást: „A határozat szövege kimondhatatlanul fájdalmas nekem és az egész népünknek.” Bakuban eközben spontán örömünnep tört ki az utcákon.

Tüntetők az örmény parlament jereváni épületében 2020. november 10-én. Az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. (Fotó: MTI/EPA/Photolure/Vahram Bagdaszarján) Tüntetők az örmény parlament jereváni épületében 2020. november 10-én. Az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. (Fotó: MTI/EPA/Photolure/Vahram Bagdaszarján)

Pasinján számára – aki két éve egy békés népi megmozdulás hátán került hatalomra – ez a kapituláció a politikai véget jelenti. Belpolitikai ellenfelei már árulásról beszélnek. Bukása elégtétel lenne az orosz elnök számára is, akinek nem tetszett sem Pasinján felemelkedésének módja, sem pedig az, hogy eljárásokat indított az elődeivel szemben.

Örményországban pedig most hasonló politikai örvény indulhat be, mint az első világháborúban vesztes Németországban és Magyarországon. „Tőrdöfés a hátba” – volt a német revánspolitika kezdetének jelszava, „Nem, nem, soha” volt a magyaré – amely hisztériakampányokban minden veszteséget rá lehetett fogni a külső erőkre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél