<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.

Putyin mostanában sorozatosan tesz kockázatos lépéseket Ukrajnában, mert ez a legjobb lehetősége arra, hogy időt nyerjen a hatalmon maradásához. Vegyük például legutóbbi tervét az orosz állampolgárok „részleges mozgósítására”.

Időnyerés és hangulatromlás

Az ukrajnai Harkiv régióban egy hónapja az orosz csapatok menekülőre fogták és azon valós veszély fenyegetett, hogy demoralizált erői máshol is összeomlanak. Azok a jelentések, miszerint már Ukrajnába vezényeltek új sorkatonákat, azt mutatják, hogy a Kreml ezeket az új erőket nem tekinti többnek, mint ágyútölteléknek. Ezek a sorkatonák azonban egy másik célt is szolgálnak – reményt adnak a frontvonalban lévőknek, hogy még időt lehet nyerni.

Az Orosz Haditengerészet gyakorlat közben. (Korábbi felvétel.) Fotó: Wikipédia/kremlin.ru
Az Orosz Haditengerészet gyakorlat közben. (Korábbi felvétel.) Fotó: Wikipédia/kremlin.ru

Putyin terve hazai viszonylatban politikailag kockázatos. A bejelentést megelőzően a Kreml illetékesei már sejtették, hogy az ötlet nem lesz népszerű az orosz közvélemény körében. De az orosz társadalomban jelenleg tapasztalható elutasítás mélysége – benne a katonakorú férfiak Mongóliától Finnországig terjedő menekülthullámát – megdöbbentette a döntéshozókat. Ráadásul a közvélemény hangulata csak tovább fog romolni, ahogy az ukrajnai frontról érkező halottas-zsákok sorra térnek haza.

Figyelemre méltó a Kremlhez tartozó FOM közvélemény-kutató intézet szeptember végén végzett felmérése is. Eszerint Putyin népszerűsége némileg visszaesett a részleges mozgósítás kezdete óta. De mindenekelőtt hirtelen megváltozott az életérzés az országban: egy héten belül megduplázódott - 35-ről 69 százalékra - azoknak a megkérdezetteknek az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben.

Putyin az orosz csapatokat is feláldozza, hogy időt nyerjen. A Dnyeper folyó nyugati partján tartózkodó több mint 20 ezer orosz katona parancsnokai tudták, hogy csapdába estek, és nem fértek hozzá az utánpótláshoz, ezért szeptember közepén engedélyt kértek Putyintól a visszavonulásra. Az orosz elnök ezt visszautasította. Ennek eredményeként ezek a katonák most valószínűleg meghalnak, dezertálnak vagy megadják magukat – akár gyorsan, akár némi ellenállás után. Putyin számára azonban érdemes áldozatot hozni azért, hogy azt a képet közvetítse, hogy hadserege túlél Ukrajnában.

A hétvégi limani csatában elszenvedett vereség csapást mért presztízsére. Ezt tovább rontja, hogy az elmúlt pár napban további területekről kellett kivonulnia az orosz hadseregnek. Ez vonatkozik a déli frontra is: a front összeomlása a nemrég elcsatolt Herszon tartomány északi területein éppen tegnap következett be. Az ukrán erők egészen Dudhaniig jutottak el, 40 kilométerre a kialakult frontvonalaktól - az Oroszország által a múlt héten frissen annektált területekre.

A nukleáris opció

Összességében Putyin egyre közelebb sodródik a nukleáris opcióhoz. Ez egy olyan cselekvési irány, amelyet katonai nukleáris parancsnoki lánca elutasíthat, és ami akár az elnök hatalomból való eltávolításához vezethet. Putyin ennek ellenére növelte a nukleáris fegyver bevetésének lehetőségét az ukrajnai négy megye annektálásával.

Putyinnak az a hazárdjátéka, hogy a Nyugat  támogatottsága erodálódhat Ukrajna irányába a nukleáris karcsörtetés miatt. Az orosz katonai doktrína része az az elmélet egyébként, amely szerint a nukleáris fegyverek használata meghátrálásra kényszerítheti az ellenséget, és ez az „eszkaláció a deeszkalációhoz” néven ismert.

Ám ha az orosz elit kritikus tömege elhiszi, hogy Putyin többszörös hibái csak tovább halmozódnak, ha hatalmon marad, akkor számítani lehet arra, hogy megpróbálják eltávolítani, szükség esetén erőszakkal is. A történelem azt mutatja, hogy az elmúlt hét évtizedben a diktátorok közel kétharmada bukott el belső puccs vagy merénylet következtében. Ez lehet a sorsa Oroszország erős elnökének is.

Mindez valóban komoly tétet kölcsönöz Putyin szerencsejátékának.

Mély törésvonalak az orosz hadseregben

Az a tény, hogy Ramzan Kadirov csecsen hadúr Liman eleste miatt semmirekellőnek nevezte a rendkívül befolyásos orosz tábornokot, Alekszandr Lapint, és a moszkvai vezérkart Lapin kudarcának leplezésével vádolta, első pillantásra tipikus kisiklásnak tűnhet a faragatlan regionális vezető részéről. Az a tény azonban, hogy Kadirov azonnali támogatást kapott Jevgenyij Prigozsintól, a hírhedt Wagner félkatonai csoport vezetőjétől, a helyzetet még robbanásveszélyesebbé teszi. Ez figyelmeztető jel, hogy Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között.

Kadirov és Prigozsin már felépítette saját erőközpontját: a csecsennek van egy erős magánhadserege - amely csak névleg része az orosz nemzeti gárdának -, míg Prigozsin agyafúrt üzletemberként Wagner cégével újabb hivatásos katonákkal látja el a Kreml-et, mégpedig hatékonyabban, mint a reguláris hadsereg képes. Mindketten katonai sikerekkel tűntek ki Ukrajnában, ami előnyt jelent a hatalmi harcban a sorra botladozó tábornokokkal szemben.

A "Háborús Párt" hajtja

Még várni kell, hogy az elnök hogyan kezeli ezt a repedést biztonsági apparátusában. Mindenesetre kényszerből született döntése, hogy enged a keményvonalasoknak és elrendelte a részleges mozgósítást, nem hozta meg a kívánt politikai hozadékot. A háborús héják - olyan képviselőkkel, mint Kadirov és Prigozsin -, csak egyre magabiztosabbá váltak, és továbbra is Putyint hajszolják maguk előtt. Az egyik lehetőség az olyan hiteltelenné alakok leváltása lenne, mint Valerij Geraszimov vezérkari főnök, vagy Szergej Sojgu védelmi miniszter. Ez azonban fokozná a nyugtalanságot a biztonsági apparátusban, és egyúttal még jobban tudatosulna az emberekben, hogy a háború szénája nagyon rosszul áll.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG