4p
Az orosz menedékkérők száma gyorsan emelkedik az USA-ban, amióta Vlagyimir Putyin elnököt újraválasztották 2012-ben. Ellenzékiek és szexuális kisebbségek, vállalkozók egyaránt nagy számban távoznak. Európában is sok orosz kér menedékjogot, de ez a jéghegy csúcsa, sokan csendben, titokban érkeznek. Évente százezer orosz disszidálhat – még a kormány Akadémiája szerint is.

Vlagyimir Putyin

Az Amerikai Egyesült Államokban menedéket kérő orosz állampolgárok száma 2017-ben 24 éves csúcsra emelkedett – írta a „Radio Free Europe/Radio Liberty“ honlap az USCIS migrációs hatóságra hivatkozva. Az emelkedés 40 százalékos 2016-hoz képest, és folyamatos a növekvő trend 2012 óta, amikor Vlagyimir Putyin ismét „visszatért a Kremlbe”. Azóta 268 százalék az ugrás, ami közel négyszereződést jelent.

Ez a 2017. szeptember 30-án végződött pénzügyi évben 2664 kérelem volt. Ami persze az orosz lakosság 144 milliós összlétszámához képest csekély. Az említett „Szabad Európa”-weboldal az adatokat külön kérelem benyújtásával kapta meg, azok publikálása előtt. (A nonprofit médiavállalkozást honlapja szerint az amerikai Kongresszus finanszírozza.)

Emlékeztetnek arra, hogy Putyin a vádak szerint üldözi az ellenzékieket, a másként gondolkodókat, a szexuális kisebbségeket, amióta újra elnök lett. Azt is írják, hogy a statisztikák nem tartalmazzák ugyan, milyen okból kérnek menedéket az emberek, de a jogszabályok szerint üldöztetés, vagy annak erős veszélye esetén lehet menedéket kapni. Faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi csoporthoz tartozás, vagy politikai vélemény miatti üldöztetésről lehet szó.

Homofóbia és AIDS-veszély

Jogvédő aktivisták szerint a menekülési hullám részben a 2013-as, a szexuális kisebbségeket elnyomó orosz törvény miatt alakult ki. Ennek nyomán a hatóságok is bátorítják a homofóbiát. Ezen kívül Oroszországban rendkívül nehéz HIV (AISD-) gyógyszerhez hozzájutni. (Amint a brit Independent ősszel írta, az orosz hatóságok még a probléma létezését is tagadják, ami példa nélküli AISD-járvány kitörésével fenyeget. Három év alatt a hatósági eltussolás miatt 70 ember halhatott meg, köztük gyerekek.)

Az oroszok Németországba mennek

De az amerikai adatok szerint az orosz vállalkozók is egyre nagyobb számban kérnek menedéket, arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok célpontjai lettek. A leggyakrabban mesterségesen kreált bűnügyekkel próbálják őket ellehetetleníteni. Sokan azt mondják, azért rázták ki őket a saját vállalkozásukból, mert „anti-putyinisták” voltak, vagy más politikai pártokat segítettek.

A tavalyi EU-statisztika szerint 12 600 orosz kért menedéket a 28 tagország valamelyikében. Ebből a legtöbben Németországban, 4885 fő. A német Handelsblatt.com kiegészítése szerint Németországban különösen szembe ötlő volt, ami Putyin 2012-es újraválasztása után történt. A 2012-es évben ugyanis még csak 3202 orosz állampolgár kért menedékjogot az országban, 2013-ban viszont hirtelen 14 887, az előzőnek négy-ötszöröse.

Vaddisznó-kerítés csecsenek ellen?

Egy berlini migrációkutató szervezet vezetője, Olga Gulina szerint a Németországba érkező orosz állampolgárok 90 százaléka csecsen nemzetiségű lehet, akik a fehérorosz-lengyel határt átlépve érkeznek az EU-ba. (Erre a szakaszra egyébként éppen „vaddisznókerítés” felhúzását tervezik a lengyelek, a sertéspestisre hivatkozva, erről nemrég beszámoltunk.)

Az USA-ban a kutató szerint nem ilyen homogén az érkező orosz állampolgárok összetétele. Megjegyezte azt is, hogy a migráció egy része rejtett, sokan jobbnak látják nem menekültstátuszt kérni. Inkább más legális megoldásokat keresnek, például oktatási programokhoz igyekeznek ösztöndíjat szerezni.

Az elnöki akadémia becslése

Egy orosz állami akadémiai (RANPA) tanulmányt idéznek, amely szerint évente valójában nagyjából százezer orosz hagyja el hazáját, már hosszú idő óta. Mintegy 40 százalékuk felsőfokú végzettségű.

A kutatás szerint legtöbbjük a 2014-es olajár-esést és a nyugati szankciókat követő gazdasági nehézségeket nevezi meg távozása okaként. Mintegy negyedük politikai okokat jelölt meg, mint a Putyin 2012-es újraválasztása miatti csalódás, vagy a Krím-félsziget annektálása, a 2014-es ukrajnai események.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG