<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Vlagyimir Putyin megnyerhet ugyan néhány csatát, de egész Ukrajnát nem fogja elfoglalni, mondta egy interjúban Szergej Jirnov. Az egykori KGB-ügynök szerint az orosz elnök izolálódott a Kremlben, és egy virtuális valóságban él. Szakértők szerint Kelet-Ukrajnában a harcok elhúzódhatnak, de a háború kiterjedése nem valószínű.

Már három és fél hónap telt el azóta, hogy Oroszország – a fél világot és számos elemzőt megdöbbentve – átfogó támadást indított Ukrajna ellen.

A gyors győzelem azonban elmaradt: a Kremlnek a Kijev elleni ostromról katonai kudarcok miatt le kellett mondania, így Dél- és Kelet-Ukrajnára koncentrálta haderejét.

A dél-ukrajnai Mariupolt már elfoglalta, jelenleg pedig Kelet-Ukrajnában, a Donbászban és környékén vív súlyos harcokat az ukrán hadsereggel.

Vlagyimir Putyin rezidenciáján Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Fotó: kremlin.ruVlagyimir Putyin rezidenciáján Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Fotó: kremlin.ru

A katonai áldozatok száma vitatott, de az becslések szerint mindkét oldalon eléri vagy meghaladja a 10 ezret. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztos Hivatalának június 6-i összesítése szerint a civil áldozatok hivatalos száma több mint 4 ezer – valójában azonban ennél is jóval többen veszthették életüket, hívta fel a figyelmet a szervezet.

A Nyugat egyre súlyosabb szankciókkal próbálja meggyengíteni Oroszországot, és folyamatos fegyverszállítmányokkal erősíti Ukrajnát – a háború elhúzódni látszik.

De mire lehet számítani a közeljövőben? Mi várható Vlagyimir Putyintól, és mennyire stabil még az orosz elnök széke a Kremlben?

Nem lesz övé Ukrajna

Számos szakértő úgy véli, hogy a háború – hacsak nem történik váratlan eszkaláció – Kelet-Ukrajnára és környékére koncentrálódik majd.

Putyin megnyerhet néhány csatát és esetleg az egész Donbászt elfoglalhatja, meghódíthat néhány nagyvárost a Donbász és a 2014-ben annektált Krím-félsziget között, hogy megtartsa Kelet-Ukrajnát. De soha nem tudja majd elfoglalni az egész országot, legalábbis nem hagyományos eszközökkel

mondta Szergej Jirnov egykori KGB-ügynök a német Die Weltnek adott interjúban nemrég. Jirnov, aki már 1980-ban találkozott Putyinnal és jól ismeri őt, 2004-ben kapott politikai menekültstátuszt Franciaországban.

Úgy véli, hogy Putyin néhány hét alatt meg akarta nyerni a háborút, de számos tekintetben (ukránok ellenállása, nemzetközi reakció, az Oroszországot sújtó közép- és hosszútávú stratégiai konzekvenciák) rosszul mérte fel a helyzetet, és stratégiai tekintetben már el is vesztette a háborút.

Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk rendezvényén, a Klasszis Klubban.

Szerinte Kelet-Ukrajnában elhúzódhatnak a harcok, a konfliktus kisebb intenzitással hosszú ideig (akár évekig) is tarthat.

Oroszország ugyanis nem fogja abbahagyni a háborút, amíg Putyin van hatalmon, de Ukrajna sem fog megtörni. Békemegállapodás helyett fegyverszünet zárhatja majd le a harcokat.    

Rácz András szerint Ukrajna – területi- és óriási emberveszteségekkel, valamint romba dőlt gazdasággal – túléli majd a háborút. A területi veszteségeket Keleten nem fogja ugyan elismerni, de kénytelen lesz együtt élni vele, ahogy tette ezt az elmúlt években a Krím-félsziget annektálásával. A NATO-tagságra esélye sincs, az EU-val viszont – mégha a tagság elérése évtizedekbe is telhet – szoros gazdasági együttműködést épít majd ki.

Párhuzamos világ

Ami Putyin hatalmi helyzetét illeti, Jirnov szerint az elnök minden korábbinál izoláltabb a Kremlben – elszigeteltsége csak nőtt 2013 óta, amikor elvált feleségétől, Ljudmilától –, és a legkisebb kritikát sem viseli el.

Putyin lassan és fokozatosan levált a valóságról, és egy virtuális, párhuzamos világot épített fel magának. Meg vagyok győződve arról, hogy már maga is elhiszi hazugságait Ukrajna nácijairól és a majd minden csatát megnyerő orosz hadseregről      

- véli az egykori KGB-ügynök. Ugyanakkor aggódik amiatt, hogy milyen nyomot hagy majd a történelemben.

Jirnov szerint február 21-e óta minden döntése rosszabb az előzőnél, ami katasztrófához is vezethet, „vakságában” pedig „a legrosszabbra” is képes lehet. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy a 80-as években a KGB alkalmatlannak tartotta Putyint a hírszerzői szolgálatra – mint mondta, a szovjet állambiztonsági szerv akkori értékelése szerint ”nem volt képes megfelelő mértékben felmérni döntései következményeit.”

Udo Lielischkies, a német ARD televízió korábbi moszkvai tudósítója egyébként a napokban azt állította róla, hogy hatalomra kerülése előtt egy „szürke apparatcsik” volt, akit „senki sem ismert”, és csak a csecsen háborúval vált ismertté, mint egy „kemény fickó”.

Putyinon a Szovjetunió széthullása után a bosszú érzése lett úrrá. Bosszút akar állni az Egyesült Államokon

- jelentette ki Lielischkies az ARD egyik talk show-jában.

Szakértők ugyanakkor szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e puccsolni Putyint.

Az orosz történelemben és általában a posztszovjet térségben nem sok sikeres puccs volt, ott ilyet szervezni "eszelősen kockázatos”, hiszen családostul bele lehet halni

- mondta Rácz András. Egy puccs ráadásul instabilitást eredményez, azaz nem áll a hatalmi elit érdekében.

Ha már hatalomváltásról van szó, puccs helyett a „menedzselt átmenet” valószínű: „megkérhetik” Putyint, hogy a következő elnökválasztáson, 2024-ben már ne induljon el, tette hozzá.

Nem működött a diplomácia

A héten egyébként a volt német kancellár, Angela Merkel is hosszabban megszólalt Putyin-ügyben – sokan, mint 16 évig regnáló kancellárt, őt is hibáztatják amiatt, hogy anno (például a Krím annektálása idején) túlságosan elnéző volt vele szemben, túlságosan szorosra fűzte a gazdasági-politikai kapcsolatokat, és túlságosan bízott a diplomácia erejében.

Merkel elismerte, hogy nem sikerült olyan biztonsági rendszert felépíteni, amely megakadályozta volna a háborút. Hozzátette azonban, hogy a diplomácia nem volt rossz út.

Nem gondolom, hogy most azt kellene mondanom: ez rossz volt, és ezért nem is fogok bocsánatot kérni

- fogalmazott az exkancellár.

Németországot mindenesetre sokkolta az ukrajnai háború, és gyökeresen változtat Oroszország-politikáján. Erről itt írtunk részletesen:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG