BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 14. 15:35

A francia elnök vihart kavart a nemzetközi politikában. Macron jól érzett rá arra, hogy a NATO már olyan mértékben erodálódott, hogy nem igazán tölti be sem politikai, sem katonai szerepköreit. Káncz Csaba jegyzete.

EPA/JULIEN WARNAND

Macron elnök már szeptemberben kifejtette, hogy az európai kontinens biztonságát újra kell definiálni, mégpedig Moszkva részvételével. Macron meggyőződése, hogy az USA a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt. Sőt a francia elnök még attól is tart, hogy Moszkvát dominálni kezdi Peking, amellyel Párizs és Európa a perifériára szorulna.

November 7-én aztán óriásit robbantott egy hosszabb interjúval a The Economist-ban, amelyben „agyhalott”-nak titulálta a NATO-t. Nemzetközi biztonságpolitikai körökben azóta is dúl a vihar a kijelentés kapcsán, és biztosra vehetjük, hogy a december 3-án kezdődő kétnapos NATO vezetői tanácskozás Londonban nem fullad majd unalomba. Most pedig vizsgáljuk meg Macron kijelentésének negatív és pozitív aspektusait.

A negatívumok

Nem kis teljesítmény, hogy a francia elnök provokatív kijelentésétől egy hét alatt elhatárolódott a német kancellár, valamint az olasz- és a lengyel miniszterelnök is. Az orosz külügyminisztérium eközben lelkesen üdvözölte Párizs új vonalvezetését.

A befolyásos liberális folyóirat, az amerikai The Atlantic szerint Macron szeretné újra eljátszani de Gaulle játszmáját, vagyis egyesíteni Európát francia zászló alatt – de mindezt úgy, hogy a németek fizessék a számlát. De egyrészt a franciák még nem győzték meg az európai partnereiket, hogy megbízhatóbb partnerek, mint az amerikaiak. Másrészt Moszkvát reaktiválná az átfogó európai biztonsági struktúrában, amit sem a lengyelek, sem a baltiak nem fogadnak el.

A vezető amerikai konzervatív folyóirat szerint pedig Washington nélkül a nyugat-európai védelem molekuláira hullana. Azt már mi tesszük hozzá halkan: hogyan lehetne egy olyan országra bízni az új európai biztonságpolitika kiépítését, amelyik Napóleon óta az elmúlt két évszázadban minden háborúját elvesztette?!

A pozitívumok

Káncz Csaba

Macron jól tapintott rá arra, hogy megérett a helyzet a NATO átfogó reformjára, vagy újraszervezésére kontinentális alapon. A szervezet már olyan mértékben erodálódott, hogy nem igazán tölti be sem politikai, sem katonai szerepköreit. Ez világosan megmutatkozott Észak-Szíria török inváziója kapcsán.

További problémát jelent, hogy miközben a NATO több európai szövetségese számára Moszkva elrettentése számít a védelmi szövetség elsőrangú feladatának, aközben Washington figyelme egyre inkább Kínára összpontosul. Márpedig az európai országok többsége számára Kína nem számít ellenségnek – bár gazdasági versenytárs, de egyben erős partner is. Egy ázsiai biztonságpolitikai válság esetén pedig jogos az aggodalom, hogy maradna-e elegendő amerikai erőforrás Európa számára?

Valóban, a Fehér Ház agresszív hozzállása Iránhoz és Kínához egyre inkább ütközik a német és francia kereskedelmi érdekekkel és ezen feszültségeket egyre nehezebb elleplezni. Pompeo amerikai külügyminiszter júniusban látogatott Berlinbe, amely első látogatása volt német földön, holott akkor már több, mint egy éve hivatalban volt. Pompeo aztán Berlinben ultimátumot is adott a németeknek a Huawei 5G-s projektjével kapcsolatban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél