BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 16. 15:18

Az új Román Nemzetvédelmi Stratégia Oroszországot regionális veszélyforrásnak bélyegzi. A NATO tavaly telepítette Romániába a THAAD amerikai rakétarendszert - ez volt az első alkalom, hogy ez a rendszer Európában telepítésre került. Káncz Csaba jegyzete.

A román külügyminisztériumba rendelték múlt pénteken Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet. A kiváltó ok Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő nyilatkozata volt az új Román Nemzetvédelmi Stratégiáról. A Stratégia 2020-2024-es időszakára vonatkozó fejezetben ugyanis Oroszország kétszer is regionális veszélyforrásként kerül kiemelésre, ez pedig Zaharova szerint egy „sötét kis trükk”, amellyel Bukarest szeretné megindokolni az Egyesült Államok és a NATO megnövekedett katonai jelenlétét a Fekete-tengeren. Az orosz külügyi szóvivő hozzátette, hogy Bukarestnek már nincsen önálló, szuverén véleménye.

Paradigmaváltás a stratégiában

Románia június 9-én hozta nyilvánosságra a Nemzetvédelmi Stratégia tervezetét. Az anyag rámutat Oroszország „agresszív viselkedésére” és „lépéseire, amelyekkel militarizálja a Fekete-tenger térségét”. Márpedig ez Bukarest szerint „arra kényszeríti Romániát”, hogy folytassa védelmi intézkedéseinek meghozatalát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. Illusztráció. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. Illusztráció. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Klaus Iohannis román elnök szerint „a Stratégia egy paradigmaváltást tükröz vissza, amelynek keretében a NATO és Oroszország között romlik a viszony, miközben világszerte megnövekedett a terrorizmus-, a hibrid hadviselés- és a kibertámadások veszélye. Hozzátette, hogy Bukarest stratégiai szövetsége Washingtonnal, a NATO-val és az EU-val a román kül- és biztonságpolitika alapkövei. Tavaly augusztusban Iohannis és Trump elnök Washingtonban egyezett meg arról, hogy „erősíteni kell a NATO keleti szárnyának védelmi- és elrettentő erejét, beleértve a Fekete-tengert”.

Idén februárban pedig Andrij Zagorodnyuk ukrán védelmi miniszter folytatott tárgyalásokat román kollégájával. A két fél aggodalmát fejezte ki a Fekete- és az Azovi-tengereken folyó orosz műveletek kapcsán, mint ahogyan elítélték a „Krím-félsziget militarizációját” is. A két fél megvitatta, hogyan egyeztethetnék haditengerészeteik és légierejük információit a Fekete-tengeren.

Hibrid hadviselés előtérben

A román hadsereg a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta kiemelten foglalkozik a hibrid hadviseléssel. Tavaly októberben a román fegyveres erők Székelyföldön tartottak hadgyakorlatot („Concordia 19”) ennek jegyében. Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi művelet szükségességét.

Mindeközben a hazai kormány nemzetvédelmi felelősségtudatának szintjét jól jelzi, hogy az állam 2011 és 2017 között 415 milliárd forint közpénzt költött látványsportokra. A románok ennyi pénzt inkább csúcstechnológiájú szárazföldi rakétarendszer beszerzésére költöttek. A Lockheed Martin idén szállítja le az első 18 HIMARS típusú, 2-300 kilométer hatótávolságú rakétatüzérségi rendszert Romániának (összesen 54-et rendeltek 1,25 milliárd dollár értékben).

A NATO tavaly telepítette Romániába a THAAD amerikai rakétarendszert. A THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére. Ez volt az első alkalom, hogy ez a rendszer Európában telepítésre került. A rakétarendszer központja a deveselui légibázis, ahol ezer amerikai és román tiszt teljesít közösen szolgálatot.

Káncz Csaba szerzői oldala: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél