<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Putyin defenzívába szorult, hiszen eddig a korábbi szovjet területeken Moszkva dominálta a biztonságpolitikai folyamatokat. Ankara és a NATO között is egyre komolyabb a politikai feszültség, és a török elnök ki akarja szorítani az USA-t, Oroszországot és Franciaországot magában foglaló EBESZ Minszki Csoportját a Dél-Kaukázus térségéből. Káncz Csaba jegyzete.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah birtoklása fölött szeptember 27-én kitört azeri-örmény háborúskodás kapcsán tegnap először szólalt meg nyilvánosan a 68. születésnapját ünneplő Putyin elnök. Jereván nem kis megdöbbenésére kijelentette, hogy Karabahra nem vonatkoznak az örményeknek tett orosz biztonsági ígérvények.

Az elmúlt 10 napban Moszkva óvatosan kommunikált, és csupán tűzszünetre szólította fel a két felet.

Erdogan az aknamezőn

Szíria és Líbia után ez már a harmadik front, ahol szembekerült egymással a török és az orosz elnök. A Kremlben a színfalak mögött Erdogan elnök agresszív tevékenysége forráspontig fűtötte a feszültséget.

Ahogyan egy hete Andrej Kortunov, az Oroszországi Nemzetközi Ügyek Tanácsának feje leszögezte: a jelenlegi török külpolitika dinamikája Erdogant olyan aknamezőre viszi, ahol bármilyen lépés fatális lehet a Putyinnal fennálló kapcsolatában. Ha rálép egy ilyen aknára, az olyan eszkalációt indíthat el, amely szétrombolhatja az Ankara és Moszkva közötti viszonyt.

Összecsapnak az azeri és az örmény fegyveres erők a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium)Összecsapnak az azeri és az örmény fegyveres erők a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium)

A Kreml hagyományosan puffer-övezetként tekint a Dél-Kaukázusra, amely felfogja a Közel-Kelet instabilitását, és egyben védvonal a török regionális terjeszkedés ellen. Moszkva már a szovjet időkben szoros kapcsolatot ápolt az örményekkel, akik jelenleg is örömmel adnak teret egy orosz katonai bázisnak (Gyumri) és egy orosz légibázisnak (Erebuni). Miután a 2008-as orosz-grúz háborúban Moszkva kapcsolatai összeomlottak Tbiliszivel, a katonai kapcsolatok Jerevánnal még fontosabbá váltak.

Mindeközben a Kreml a regionális egyensúlyt is fenntartotta, és az elmúlt években komoly fegyvereladásokat bonyolított le Bakuval is, miközben ápolta a kapcsolatokat az azeri politikai elittel.

De ez a geopolitikai status quo megváltozott az elmúlt időszakban Ankara egyre erőteljesebb regionális szerepvállalásával Szíriától kezdve a Kelet-Mediterráneumon át Líbiáig. Ennek keretében Erdogan egyre határozottabb álláspontot vett föl Karabah ügyében, amely már az idén júliusi azeri-örmény határincidens során világossá vált.

Az Ottomán Birodalom igézetében

Ankara és a NATO között is egyre komolyabb a politikai feszültség és a török elnök a jelek szerint ki akarja szorítani az USA-t, Oroszországot és Franciaországot magában foglaló EBESZ Minszki Csoportját a Dél-Kaukázus térségéből. Az elmúlt évek rámutattak, hogy Ankara egyre kevésbé hajlandó eljátszani az amerikaiak segédcsapatának szerepét azokban a térségekben, amelyek egykor az Ottomán Birodalomhoz tartoztak.

Most Putyin is defenzívába szorult, hiszen eddig a korábbi szovjet területeken Moszkva dominálta a biztonságpolitikai folyamatokat.

Valóban, Ankara már sorra tép fel régi sebeket, és az egykori Ottomán Birodalom legtávolabbi sarkainak ügyeit is harciasan felvállalja. Tegnap az egykori Kelet-Turkesztán, jelenleg Kína Hszincsing tartománya kapcsán kelt ki a török külügyminisztérium szemforgató módon a helyi muszlim ujgurok jogfosztottsága kapcsán.

Nem tudjuk, hogy mit lép majd Ankara, ha egy nap Peking válaszként felhozza a kurdok folyamatos megalázásának és eltiprásának ügyét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor „sötét lova” a francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2021. október 17. 17:42
Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Javában számolják, ki lehet Orbán Viktor ellenfele
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 13:14
Fél 3-tól jöhetnek az első részeredmények az ellenzéki előválasztás szombat este lezárult második fordulójáról. Az viszont már ismert, hogy 662 ezren szavaztak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
hírlevél
depositphotos