TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Putyin defenzívába szorult, hiszen eddig a korábbi szovjet területeken Moszkva dominálta a biztonságpolitikai folyamatokat. Ankara és a NATO között is egyre komolyabb a politikai feszültség, és a török elnök ki akarja szorítani az USA-t, Oroszországot és Franciaországot magában foglaló EBESZ Minszki Csoportját a Dél-Kaukázus térségéből. Káncz Csaba jegyzete.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah birtoklása fölött szeptember 27-én kitört azeri-örmény háborúskodás kapcsán tegnap először szólalt meg nyilvánosan a 68. születésnapját ünneplő Putyin elnök. Jereván nem kis megdöbbenésére kijelentette, hogy Karabahra nem vonatkoznak az örményeknek tett orosz biztonsági ígérvények.

Az elmúlt 10 napban Moszkva óvatosan kommunikált, és csupán tűzszünetre szólította fel a két felet.

Erdogan az aknamezőn

Szíria és Líbia után ez már a harmadik front, ahol szembekerült egymással a török és az orosz elnök. A Kremlben a színfalak mögött Erdogan elnök agresszív tevékenysége forráspontig fűtötte a feszültséget.

Ahogyan egy hete Andrej Kortunov, az Oroszországi Nemzetközi Ügyek Tanácsának feje leszögezte: a jelenlegi török külpolitika dinamikája Erdogant olyan aknamezőre viszi, ahol bármilyen lépés fatális lehet a Putyinnal fennálló kapcsolatában. Ha rálép egy ilyen aknára, az olyan eszkalációt indíthat el, amely szétrombolhatja az Ankara és Moszkva közötti viszonyt.

Összecsapnak az azeri és az örmény fegyveres erők a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium) Összecsapnak az azeri és az örmény fegyveres erők a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium)

A Kreml hagyományosan puffer-övezetként tekint a Dél-Kaukázusra, amely felfogja a Közel-Kelet instabilitását, és egyben védvonal a török regionális terjeszkedés ellen. Moszkva már a szovjet időkben szoros kapcsolatot ápolt az örményekkel, akik jelenleg is örömmel adnak teret egy orosz katonai bázisnak (Gyumri) és egy orosz légibázisnak (Erebuni). Miután a 2008-as orosz-grúz háborúban Moszkva kapcsolatai összeomlottak Tbiliszivel, a katonai kapcsolatok Jerevánnal még fontosabbá váltak.

Mindeközben a Kreml a regionális egyensúlyt is fenntartotta, és az elmúlt években komoly fegyvereladásokat bonyolított le Bakuval is, miközben ápolta a kapcsolatokat az azeri politikai elittel.

De ez a geopolitikai status quo megváltozott az elmúlt időszakban Ankara egyre erőteljesebb regionális szerepvállalásával Szíriától kezdve a Kelet-Mediterráneumon át Líbiáig. Ennek keretében Erdogan egyre határozottabb álláspontot vett föl Karabah ügyében, amely már az idén júliusi azeri-örmény határincidens során világossá vált.

Az Ottomán Birodalom igézetében

Ankara és a NATO között is egyre komolyabb a politikai feszültség és a török elnök a jelek szerint ki akarja szorítani az USA-t, Oroszországot és Franciaországot magában foglaló EBESZ Minszki Csoportját a Dél-Kaukázus térségéből. Az elmúlt évek rámutattak, hogy Ankara egyre kevésbé hajlandó eljátszani az amerikaiak segédcsapatának szerepét azokban a térségekben, amelyek egykor az Ottomán Birodalomhoz tartoztak.

Most Putyin is defenzívába szorult, hiszen eddig a korábbi szovjet területeken Moszkva dominálta a biztonságpolitikai folyamatokat.

Valóban, Ankara már sorra tép fel régi sebeket, és az egykori Ottomán Birodalom legtávolabbi sarkainak ügyeit is harciasan felvállalja. Tegnap az egykori Kelet-Turkesztán, jelenleg Kína Hszincsing tartománya kapcsán kelt ki a török külügyminisztérium szemforgató módon a helyi muszlim ujgurok jogfosztottsága kapcsán.

Nem tudjuk, hogy mit lép majd Ankara, ha egy nap Peking válaszként felhozza a kurdok folyamatos megalázásának és eltiprásának ügyét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Friss
hírlevél