3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Míg Amerikában a Republikánus Párt elnökjelöltje a kampány során a rasszista megjegyzésekkel nem fukarkodó Donald Trump lett, addig London abszolút „multikulti” polgármestert választott Sadiq Khan személyében. Egyúttal lelépett a miniszterelnöki terveket dédelgető, Brexit pártivá vedlett, Trump frizurájú Boris Johnson.
Sadiq Khan, London első muszlim polgármestere EPA/ANDY RAIN

Az új londoni polgármester legtöbbünk számára ismeretlen, noha már 2005 óta parlamenti képviselő a Munkáspárt színeiben, és Gordon Brown kormányában rövid ideig miniszter is volt. Szülei pakisztáni bevándorlók, de ő maga már Londonban született. Jogi egyetemet végzett, ezt követően ügyvédként dolgozott, mielőtt parlamenti képviselő lett.

Durva kampány

A polgármesteri választási kampány a Bloomberg szerint elég durva volt, a konzervatív párti oldal Trump kottájából játszva próbálta összeugrasztani a nemzetiségi és vallási közösségeket. A Konzervatív Párt jelöltje, Zac Goldsmith megpróbálta Khant összemosni az iszlám szélsőségesekkel, és azt hangoztatták, hogy veszélyt jelent Londonra. Maga David Cameron miniszterelnök azzal vádolta, hogy egy követ fúj egy Iszlám Állam szimpatizáns képviselővel, akiről aztán kiderült, hogy konzervatív párti kapcsolatai vannak.

Minden célcsoportra lőttek

A konzervatívok megcélozták a fehér, illetve a színesbőrű, de nem muszlim polgárokat, hogy eszükbe ne jusson muszlim polgármestert választani, a hindu hangzású vezetéknévvel rendelkező londoniak pedig magától a miniszterelnöktől kaptak levelet, melyben arra buzdította őket, hogy Goldsmithre szavazzanak. A levél kifejezetten a hindu-pakisztáni ellentétre próbált építeni, hangsúlyozva Cameron és Goldsminth jó kapcsolatát a jelenlegi indiai miniszterelnökkel.

Ugyanilyen levelet kaptak a szikh és tamil közösségek is, a Daily Mail-ben pedig maga Goldsmith írt cikket, melyben az egyébként meglehetősen világias Khant megpróbálta a szélsőségesekkel és a terroristákkal összemosni, és illusztrációként még mellé is tették a 2005-ös londoni buszrobbantás képét.

Nem nyert a gyűlölet

Megpróbálták tehát a muszlim szót a terrorizmussal összemosni Trump módjára, és importálni az indiai szubkontinens megosztottságát. Ami ebben igazán veszélyes, hogy ezzel a helyi muszlimok felé óhatatlanul azt az üzenetet küldték, hogy még ha sikeres demokratikus politikus lesz belőlük, akkor is csak ellenséges idegenek maradnak, vagyis kizárólag származásuk miatt esélyük sincs a beilleszkedésre. Ez már nem is annyira Trumpra, mint a rabszolgatartó, Lincoln előtti Amerikára vagy a dél-afrikai apartheidre emlékeztet.

A stratégia végül is nem vált be, sőt lehet, hogy kontra-produktív volt, mert a londoniaknak elegük lett a gyűlölködésből. Mindenesetre jókora többséggel szavazták meg Khant, a gyűlölet és a rasszizmus, mondhatjuk a trumpizmus csúfos bukása. Egy hasonló eredmény a novemberi amerikai választásokon szépen kiteljesíthetné a folyamatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG