<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az infláció megugrását és tartóssá válását annyira kockázatosnak ítélik meg a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), hogy a jegybanki alapkamat emelésétől sem riadnának vissza. Erre Matolcsy György 2013 márciusa óta tartó elnöki periódusában egyszer sem volt példa, de előtte is csak 2011 karácsonyát megelőzően. Úgy tűnik azonban, nincs más választása az MNB-nek, hiszen az infláció kezelésében a költségvetési politika nem lehet a partnere: a 2022 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt szavazatmaximalizáló szándékkal kilátásba helyezett állami költekezések éppen, hogy az árak emelkedését vonhatják maguk után.

Annak hatására, hogy immár teljesen újraindul a gazdaság, júniustól megváltozik a magyar monetáris politika: a jegybank a rövid távú kamatok változtatásával próbálja kezelni az infláció növekedéséből adódó kockázatokat – közölte Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a Reutersnek. Szerinte a kamatemelések megelőzik az eszközvásárlásokról hozott döntéseket, hozzátéve: a júniusban közzéteendő inflációs jelentés kritikus lesz a kockázatok felmérésében.

Egyedül kell megoldaniuk a problémát. Fotó: MTIEgyedül kell megoldaniuk a problémát. Fotó: MTI

Ez egy adatvezérelt folyamat lesz, több lépésben..., s lehetséges, hogy már júniusban sor kerül az alapkamat emelésére” – mondta Virág, mely kijelentése a forint erősödését váltotta ki, az az euróval szemben 3 hónapos csúcsra, a 354-es szint alá került.

Virág szerint a gazdaság dinamikusan fog magához térni a koronavírus-járvány okozta sokkból, a hazai GDP növekedése megközelíti a 6 százalékot, alapvetően az erős keresletemelkedéstől hajtva. (Ez nemcsak teljes mértékben kompenzálná a 2020-as 5 százalékos gazdasági visszaesést, hanem még meg is haladná azt – a szerk.).

A felfelé tartó inflációs kockázatok március óta emelkednek és az MNB mindent elkövet, hogy megakadályozza a másodkörös hatásokat – hangsúlyozta Virág, hozzátéve: „nem szabad alábecsülnünk az infláció tartós emelkedését, ezért proaktívan fogunk reagálni a növekvő inflációs kockázatokra.”

Ez egy úgynevezett vegyes stratégia alkalmazását jelenti: a rövid távú kamatok változtatását, ezzel párhuzamosan pedig a válságkezelő eszközök kivezetését. Virág szerint az alapkamat emelésével reagálnának az inflációs kockázatokra, míg az egyhetes betéti kamatot a kockázati prémiumban meglévő rövid távú kockázatok mérséklésére használnák.

Mfor-vélemény

Az MNB több mint négy év után nyúlt a 2016 májusától 0,9 százalékos jegybanki alapkamathoz, tavaly júniusban előbb 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra, majd egy hónappal később újabb 0,15 százalékponttal, 0,6 százalékra vitte le azt, amely azóta változatlan. Az egyhetes betéti kamat mértéke tavaly augusztusig az alapkamatéval megegyezett, akkor azonban elvált attól, miután az MNB igazgatósága 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra emelte. Feltehetően azért, mert a forint jelentősen gyengült, s az euróval szembeni árfolyama megközelítette a 370-es, eddig még soha nem látott szintet. Ezt a piacon azóta is magát makacsul tartó vélekedést a jegybank nem erősítette meg, ehelyett folytatta azt a Matolcsy György 2013 március elnöki beiktatása óta következetes kommunikációját, miszerint az MNB-nek nincs árfolyamcélja, döntéseinél kizárólag egy szempontot vesz figyelembe: az infláció alakulását.

Ennek megfelelően most az MNB-t az késztetheti lépésre, hogy az éves infláció áprilisban 5,1 százalék lett, ami kilenc éve nem látott magas érték. Ráadásul ez több mint 2 százalékponttal meghaladja a jegybank középtávú, 3 százalékos inflációs célját, amelytől saját meghatározása szerint mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál – vagyis 2 százalék alatti, illetve 4 százalék feletti pénzromlásnál be kell avatkoznia. Már ha úgy ítéli meg, hogy az infláció megugrása nem átmeneti, hanem tartósabbnak ígérkezik.

Virág mostani nyilatkozatáig az MNB következetesen azt kommunikálta, hogy az infláció a koronavírus-járvány kitörése által kiváltott alacsony 2020 tavaszi bázis miatt az idén áprilisban megugorhat, 4 százalék fölé mehet, azt követően azonban csökkenésnek indulhat. Még a legutóbbi, március végén publikált inflációs jelentést ismertetve is azt mondta Balatoni András, az MNB igazgatója, hogy az infláció az egy évvel korábbihoz képest jóval magasabb üzemanyagárak és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt 4 százalék fölé mehet – vagyis azon szint fölé, amit még a jegybank tolerál –, ám azt követően csökkenésre számítanak a Szabadság téren, amelynek következtében a fogyasztóiár-index 2022 elejétől ismét a 3 százalékos középtávú jegybanki cél körül alakulhat.

Ugyanakkor Balatoni arra is figyelmeztetett, hogy nem tudni, az úgynevezett másodkörös hatások mennyire lesznek erősek. Ezek:

  • az adószűrt maginfláció,
  • a piaci szolgáltatások áralakulása,
  • a munkaerőpiaci folyamatok és a bérezés alakulása,
  • a gazdasági szereplők inflációs várakozásai.

Az MNB-nél március végén még abban reménykedtek, hogy a kamatdöntéseknél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció a dezinflációs hatások következtében mérséklődhet. Ezen optimizmusukat arra alapozták, hogy a járvány hatására a piaci szolgáltatások árváltozása jelentősen csökkent, s a szolgáltatók várakozásai is visszafogottak. Emellett úgy ítélték meg, hogy a bérköltségek ugyan 2016-tól jelentősen emelkedtek, ám 2021-ben e dinamika elérheti a mélypontját – alapvetően annak köszönhetően, hogy a minimálbér-emelést konzervatívan határozta meg a kormány.

Ez az összkép romolhatott el azóta, ez késztethette Virágot most megszólalásra. Ami a Monetáris Tanács menetrend szerint május 25-én esedékes kamatdöntő ülése előtt nyolc nappal verbális intervenciónak tekinthető. Ez a forintot erősítette, ám azzal pont, hogy nem volt gond: az euróval szembeni árfolyama az utóbbi közel egy hónapban egyszer sem volt a 362,5-es szint felett, májusban pedig eddig végig 360 alatt tartózkodott. Amihez az is hozzájárulhatott, hogy a rövid lejáratú régiós kamatok közül a magyar a legmagasabb.

Ami még inkább aláhúzza, hogy az infláció elszaladását immár a Szabadság téren is olyan mértékűnek, tartósnak ítélik meg, ami hosszú évek óta nem látott, drasztikusnak tekinthető lépésre késztetheti a jegybankot. Olyanra, amilyenre a 2013 márciusa óta tartó Matolcsy-elnöki érában még egyszer sem került sor: kamatemelésre. S amire legutóbb is csaknem egy évtizede, 2011 karácsonya előtt volt példa.

Mára azonban veszélyes kombó alakult ki: miközben Magyarország inflációs rátája Európában a legmagasabb, a reálkamatunk jelentősen negatív, magyarul, a forint értéke folyamatosan romlik. Mivel pedig a 2022 tavaszán esedékes választások miatt a monetáris politika a költségvetéstől nem várhat segítséget az infláció megfékezésében – hiszen a betervezett állami költekezés éppen, hogy árnövelő hatású –, az MNB-nek gyakorlatilag egyedül kell orvosolnia a helyzetet. Kérdés, sikerül-e neki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló