6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az infláció megugrását és tartóssá válását annyira kockázatosnak ítélik meg a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), hogy a jegybanki alapkamat emelésétől sem riadnának vissza. Erre Matolcsy György 2013 márciusa óta tartó elnöki periódusában egyszer sem volt példa, de előtte is csak 2011 karácsonyát megelőzően. Úgy tűnik azonban, nincs más választása az MNB-nek, hiszen az infláció kezelésében a költségvetési politika nem lehet a partnere: a 2022 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt szavazatmaximalizáló szándékkal kilátásba helyezett állami költekezések éppen, hogy az árak emelkedését vonhatják maguk után.

Annak hatására, hogy immár teljesen újraindul a gazdaság, júniustól megváltozik a magyar monetáris politika: a jegybank a rövid távú kamatok változtatásával próbálja kezelni az infláció növekedéséből adódó kockázatokat – közölte Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a Reutersnek. Szerinte a kamatemelések megelőzik az eszközvásárlásokról hozott döntéseket, hozzátéve: a júniusban közzéteendő inflációs jelentés kritikus lesz a kockázatok felmérésében.

Egyedül kell megoldaniuk a problémát. Fotó: MTIEgyedül kell megoldaniuk a problémát. Fotó: MTI

Ez egy adatvezérelt folyamat lesz, több lépésben..., s lehetséges, hogy már júniusban sor kerül az alapkamat emelésére” – mondta Virág, mely kijelentése a forint erősödését váltotta ki, az az euróval szemben 3 hónapos csúcsra, a 354-es szint alá került.

Virág szerint a gazdaság dinamikusan fog magához térni a koronavírus-járvány okozta sokkból, a hazai GDP növekedése megközelíti a 6 százalékot, alapvetően az erős keresletemelkedéstől hajtva. (Ez nemcsak teljes mértékben kompenzálná a 2020-as 5 százalékos gazdasági visszaesést, hanem még meg is haladná azt – a szerk.).

A felfelé tartó inflációs kockázatok március óta emelkednek és az MNB mindent elkövet, hogy megakadályozza a másodkörös hatásokat – hangsúlyozta Virág, hozzátéve: „nem szabad alábecsülnünk az infláció tartós emelkedését, ezért proaktívan fogunk reagálni a növekvő inflációs kockázatokra.”

Ez egy úgynevezett vegyes stratégia alkalmazását jelenti: a rövid távú kamatok változtatását, ezzel párhuzamosan pedig a válságkezelő eszközök kivezetését. Virág szerint az alapkamat emelésével reagálnának az inflációs kockázatokra, míg az egyhetes betéti kamatot a kockázati prémiumban meglévő rövid távú kockázatok mérséklésére használnák.

Mfor-vélemény

Az MNB több mint négy év után nyúlt a 2016 májusától 0,9 százalékos jegybanki alapkamathoz, tavaly júniusban előbb 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra, majd egy hónappal később újabb 0,15 százalékponttal, 0,6 százalékra vitte le azt, amely azóta változatlan. Az egyhetes betéti kamat mértéke tavaly augusztusig az alapkamatéval megegyezett, akkor azonban elvált attól, miután az MNB igazgatósága 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra emelte. Feltehetően azért, mert a forint jelentősen gyengült, s az euróval szembeni árfolyama megközelítette a 370-es, eddig még soha nem látott szintet. Ezt a piacon azóta is magát makacsul tartó vélekedést a jegybank nem erősítette meg, ehelyett folytatta azt a Matolcsy György 2013 március elnöki beiktatása óta következetes kommunikációját, miszerint az MNB-nek nincs árfolyamcélja, döntéseinél kizárólag egy szempontot vesz figyelembe: az infláció alakulását.

Ennek megfelelően most az MNB-t az késztetheti lépésre, hogy az éves infláció áprilisban 5,1 százalék lett, ami kilenc éve nem látott magas érték. Ráadásul ez több mint 2 százalékponttal meghaladja a jegybank középtávú, 3 százalékos inflációs célját, amelytől saját meghatározása szerint mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál – vagyis 2 százalék alatti, illetve 4 százalék feletti pénzromlásnál be kell avatkoznia. Már ha úgy ítéli meg, hogy az infláció megugrása nem átmeneti, hanem tartósabbnak ígérkezik.

Virág mostani nyilatkozatáig az MNB következetesen azt kommunikálta, hogy az infláció a koronavírus-járvány kitörése által kiváltott alacsony 2020 tavaszi bázis miatt az idén áprilisban megugorhat, 4 százalék fölé mehet, azt követően azonban csökkenésnek indulhat. Még a legutóbbi, március végén publikált inflációs jelentést ismertetve is azt mondta Balatoni András, az MNB igazgatója, hogy az infláció az egy évvel korábbihoz képest jóval magasabb üzemanyagárak és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt 4 százalék fölé mehet – vagyis azon szint fölé, amit még a jegybank tolerál –, ám azt követően csökkenésre számítanak a Szabadság téren, amelynek következtében a fogyasztóiár-index 2022 elejétől ismét a 3 százalékos középtávú jegybanki cél körül alakulhat.

Ugyanakkor Balatoni arra is figyelmeztetett, hogy nem tudni, az úgynevezett másodkörös hatások mennyire lesznek erősek. Ezek:

  • az adószűrt maginfláció,
  • a piaci szolgáltatások áralakulása,
  • a munkaerőpiaci folyamatok és a bérezés alakulása,
  • a gazdasági szereplők inflációs várakozásai.

Az MNB-nél március végén még abban reménykedtek, hogy a kamatdöntéseknél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció a dezinflációs hatások következtében mérséklődhet. Ezen optimizmusukat arra alapozták, hogy a járvány hatására a piaci szolgáltatások árváltozása jelentősen csökkent, s a szolgáltatók várakozásai is visszafogottak. Emellett úgy ítélték meg, hogy a bérköltségek ugyan 2016-tól jelentősen emelkedtek, ám 2021-ben e dinamika elérheti a mélypontját – alapvetően annak köszönhetően, hogy a minimálbér-emelést konzervatívan határozta meg a kormány.

Ez az összkép romolhatott el azóta, ez késztethette Virágot most megszólalásra. Ami a Monetáris Tanács menetrend szerint május 25-én esedékes kamatdöntő ülése előtt nyolc nappal verbális intervenciónak tekinthető. Ez a forintot erősítette, ám azzal pont, hogy nem volt gond: az euróval szembeni árfolyama az utóbbi közel egy hónapban egyszer sem volt a 362,5-es szint felett, májusban pedig eddig végig 360 alatt tartózkodott. Amihez az is hozzájárulhatott, hogy a rövid lejáratú régiós kamatok közül a magyar a legmagasabb.

Ami még inkább aláhúzza, hogy az infláció elszaladását immár a Szabadság téren is olyan mértékűnek, tartósnak ítélik meg, ami hosszú évek óta nem látott, drasztikusnak tekinthető lépésre késztetheti a jegybankot. Olyanra, amilyenre a 2013 márciusa óta tartó Matolcsy-elnöki érában még egyszer sem került sor: kamatemelésre. S amire legutóbb is csaknem egy évtizede, 2011 karácsonya előtt volt példa.

Mára azonban veszélyes kombó alakult ki: miközben Magyarország inflációs rátája Európában a legmagasabb, a reálkamatunk jelentősen negatív, magyarul, a forint értéke folyamatosan romlik. Mivel pedig a 2022 tavaszán esedékes választások miatt a monetáris politika a költségvetéstől nem várhat segítséget az infláció megfékezésében – hiszen a betervezett állami költekezés éppen, hogy árnövelő hatású –, az MNB-nek gyakorlatilag egyedül kell orvosolnia a helyzetet. Kérdés, sikerül-e neki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a gyermekek szexuális neveléséről csak a szülő dönthet
MTI | 2021. június 17. 17:58
A gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet - írta Szamizdat 10. című, a miniszterelnök honlapján csütörtökön magyarul, angolul és németül is megjelent írásában Orbán Viktor.
Makro / Külgazdaság Németországban már negyedik hullámtól tartanak, annyira terjed a delta variáns
MTI | 2021. június 17. 16:56
Ősszel csaphat fel az új hullám, addig annyi embert próbálnak beoltani, amennyit csak bírnak, de ez így már "versenyfutás az idővel," mondja egy szakember.
Makro / Külgazdaság A német politikai rendőrség éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. június 17. 15:49
A koronavírus-járvány nemcsak egy különleges egészségügyi helyzetet, hanem egy különleges biztonsági helyzetet is eredményezett. A német elhárítás új jelentése első alkalommal szentel fejezetet az „Új Jobboldalnak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nyitnak az osztrákok
MTI | 2021. június 17. 13:27
Július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint egy éve zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság 5,3 százalékossal a miénk lett a legmagasabb májusi infláció az EU-ban
MTI | 2021. június 17. 12:18
Az euróövezetben pedig két és fél éves csúcsra tört a májusi infláció.
Makro / Külgazdaság Meg is érkeztek az űrállomásra a kínai asztronauták
MTI | 2021. június 17. 11:30
Kevesebb mint hét óra utazás után.
Makro / Külgazdaság Szeptember óta nem hozott ilyen jó hírt a magyar koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:30
4 új áldozatot jelentettek, ennél kevesebbet utoljára 2020 szeptemberében láttunk. A lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent, az oltottak száma viszont csak lassú tempóban emelkedik
Makro / Külgazdaság Kína űrtörténelmet ír: három űrhajóst indítottak ma útnak
MTI | 2021. június 17. 08:19
Kína három asztronautát indított útnak épülő űrállomására csütörtökön - közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabb misszióját tervezik végrehajtani.
hírlevél
depositphotos