3p
Az orosz vezetés levonta a tanulságot az amerikai neokonzervatívok katasztrofális közel-keleti beavatkozásaiból. Már helyi szövetségessel vetik meg a lábukat az olajban dúskáló Líbiában. Moszkva szíriai beavatkozása révén nagyban nőtt az oroszok tekintélye a térségben és az arab vezetők újraértékelik kapcsolataikat a Kreml urával.
MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Moszkva egyre intenzívebben avatkozik be a líbiai polgárháborúba. Ez már az új orosz Közel-Kelet-stratégia keretében történik. Putyin levonta a megfelelő következtetéseket a szíriai polgárháborúból és az USA 2003-as iraki offenzívájából.

Hogyan ne avatkozz be?

George W. Bush republikánus elnök és neokonzervatív csapata helyi szövetségesek nélkül vágott bele a háborúba – sőt a bombázások után szétverte a kormánypártot és az iraki hadsereget -, ezzel szemben a Kreml most már tudja, hogy külföldi államként csak erőskezű rezsimmel érdemes együttműködni.

Ezt a tanulságot most a líbiai polgárháborúban alkalmazza a Kreml. Moammer Kadhafi ezredes 2011-es megdöntése után Líbia teljes káoszba süllyedt és a keletkezett hatalmi űrt rivalizáló milíciák töltötték be. Jelenleg Tripoliban székel egy nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány, másrészt pedig a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halifa Haftár tábornokhoz köthető vezetés, amely az ország keleti felének legnagyobb részét ellenőrzi. Haftár tábornok egy szekuláris, nyugati mintára épülő államot szeretne létrehozni Líbiában és fölvette a harcot az észak-afrikai állam dzsihadistáival, különös tekintettel az Iszlám Államra. Haftár sokáig Kadhafi ezredes ellenfele volt, aki amerikai védelem alatt élt az Egyesült Államokban évtizedeken keresztül és 2011-ben tért vissza Líbiába, hogy részt vegyen a polgárháborúban.

Sajtóértesülések szerint Haftár csapatában már orosz zsoldosok is harcolnak.

Ezzel mondjuk Moszkva már későn jövőnek számít, hiszen egy kiszivárgott bizalmas feljegyzés szerint a brit és a jordán különleges egységek már 2016 januárja óta harcolnak Líbiában. Természetesen az amerikai erők is az országban vannak, míg a francia különleges erők Bengázitól keletre rendezkedtek be. A líbiai képviselőház vezetője megerősítette, hogy az orosz hadsereg segíti Haftár erőit a katonák képzésével és a hadieszközök szerelésével.

Moszkva visszatérése az arab világba

Haftar nemrég Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel is tárgyalt egy videó-konferencia keretében, tavaly novemberben pedig az orosz külügyminiszterrel személyesen is találkozott Moszkvában. Az orosz beavatkozás a Kreml 2016 őszén nyilvánosságra hozott Közel-Kelet és Észak-Afrika stratégiája mentén halad. Eszerint Moszkva főként politikai eszközökkel járul hozzá a konfliktusok megoldásához, mégpedig helyi szövetségesekkel összefogva.

Káncz Csaba

A Newsweek részletes beszámolója szerint Putyin az utóbbi két évben 25 alkalommal találkozott vezető arab politikussal, míg az amerikai elnök csupán 5 alkalommal. Moszkva szíriai beavatkozásának sikere révén nagyban nőtt az oroszok tekintélye a térségben és az arab vezetők újraértékelik kapcsolataikat a Kreml urával.

Washingtonban aggodalommal figyelik Moszkva erősödő szerepét az olajban dúskáló Líbiában. Attól tartanak ugyanis, hogy a Kreml ugyanúgy megvetheti a lábát az országban, mint a szovjet időkben, amikor az oroszok különleges kapcsolatot ápoltak Kadhafi ezredessel.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG