Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 

A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg. 

Hétfőn délben jelentette be Orbán Viktor a történelminek minősített gazdaságvédelmi akciótervet, pontosabban a második ütem öt programját (az első ütemet a már meghozott törlesztési moratóriumra, KATÁ-sok mentességére, járulékmentességekre vonatkozó intézkedések jelentették.) A teljes mentőcsomag - annak három üteme - a GDP 18-20 százalékának megfelelő nagyságrendű lesz. Ez azt jelenti, hogy a csomag értéke a tavalyi, több mint 46 ezer milliárd forintos bruttó hazai termék alapján közel 10 ezer milliárd forint.

Az öt programból a bejelentés során csupán 1-1 intézkedést emelt ki a miniszterelnök, további részletek majd a nap folyamán megjelenő Magyar Közlönyből fognak kiderülni. 

Orbán Viktor bejelenti a gazdaságvédelmi akciótervet 2020. április hatodikán. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala)Orbán Viktor bejelenti a gazdaságvédelmi akciótervet 2020. április hatodikán. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala)

Ami a konkrét számokat illeti, mint Orbán közölte, a kialakult járvány teljesen átalakítja az idei költségvetést. Az eredetileg tervezett 1 százalékos GDP-arányos hiány helyett 2,7 százalék lett az előirányzat. Vagyis 367 milliárd forint után 990 milliárdos deficittel zárhat majd a büdzsé a jelen állás szerint. Ez 623 milliárdos hiánynövekedést jelent. 

A miniszterelnök által kiemelt intézkedések pedig önmagukban a GDP 6,7 százalékának megfelelő értéket képviselnek, közel 3100 milliárd forintot becslésünk szerint. 

Vagyis a teljes programnak több mint a harmadáról beszélt most Orbán Viktor. De lássuk részleteiben: 

1) Bérköltség állami átvállalása
Ehhez ugyan nem rendelt forrást a nyilatkozatban, sőt még csak azt sem árulta el, a rövidített munkaidő mellett a költségek hány százalékát vállalja át az állam, a korábbi becslésünk mérvadó lehet. Ha marad az állam az uniós átlagnak megfelelő 75 százalékos átvállalásnál, és feltételezzük, hogy a rövidített munkaidőre a korábbi bér 60 százaléka fog járni, akkor átlagbér esetén fejenként havi 109,8 ezer forintos kiadást jelentene. 1 millió munkavállalóval és három hónapos átvállalással számolva 329 milliárdos forrásigényű intézkedésről beszélhetünk. 

2) A beruházások támogatására 450 milliárd forintot szán a kormány - ezt maga Orbán Viktor közölte. 

3) A kiemelt ágazatok támogatásáról lényegében semmilyen konkrétum nem derült ki, a kormányfő csak néhány, a válság által leginkább sújtott ágazatot nevezett meg. Így ebben az esetben még csak becsülni sem lehet a forrásigényt. 

4) A magyar vállalatok több mint 2000 milliárd forint értékben kapnak kamat- és garanciatámogatott hiteleket. 

5) Család- és nyugdíjasvédelem programból a 13. havi nyugdíj visszaépítését emelte ki a kormányfő. Ez azt jelenti, hogy 2021. februárjában és az utána következő három évben egy heti plusz nyugdíjat kapnak az érintettek a januári nyugdíjakból számítva - vagyis minden évben az emelt nyugdíj egy heti részét kapják meg. Az idei januári költségvetési kiadás alapján 302 milliárd forintos forrásigénnyel számolhatunk, ám ez az idei költségvetést még nem fogja terhelni, csak a következi négy évit, külön-külön évi 75 milliárd forinttal. 

Ezzel kapcsolatban azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy valójában mekkora segítséget jelenthet a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj ilyen formában történő visszaépítése, ha idén elszáll az ő fogyasztásaik alapján számolt infláció. Az idei évre vonatkozóan ugyanis egyelőre - cikkünk írásakor - még nem látszik az ő helyzetüket javító kormányzati intézkedés.

Összefoglalva tehát a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére az Orbán-kormány a GDP 18-20 százalékának megfelelő, 3 ütemből álló mentőcsomagot készített. Mint az azonban kiderült, ez a csomag az eddig már meghozott intézkedéseket is magába foglalja. És bár a miniszterelnök különválasztotta az egyes ütemeket a bejelentésében, átfedések előfordulhatnak, amelyek miatt a végső számok másként alakulhatnak. 

  • A járványügyi alapba - melyből az egészségügyi védőfelszerelések beszerzését is fedezik - 663 milliárd forintot csoportosított a kormány. Innen fizetik az egészségügyi dolgozók egyszeri félmilliós bónuszát (70 milliárd forint) és a 11 milliárd forintos költségigényű védőnők 20 százalékos béremelését is. 
  • A gazdaságvédelmi alapba 1345 milliárd forint került a tárcáktól történő átcsoportosítások után - innen eddig a mintegy 100 milliárdos forrást igénylő járulékmentességeket fedezte a kormány. 

Vagyis becslésünk szerint a mai bejelentést is figyelembe véve a még nem ismert intézkedések mintegy 4900 milliárd forintot (a GDP 10,6 százaléka) fognak a gazdaságba csatornázni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább csökkennek az árak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 09:41
A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenkénti bruttó átlagára pénteken még 3 forinttal feljebb ment, szerdától viszont 4 forinttal már csökkenni fog. A már pénteken is olcsóbbá vált gázolajért pedig további 3 forinttal kell kevesebbet leszurkolniuk az dízelautó-tulajdonosoknak. 
hírlevél
depositphotos