3p
Németország amiatt is szenved, hogy alig sikerül a megfelelő egyezmények alapján más országokba továbbküldenie menekülteket, és amiatt is, hogy akit sikerül, azok is visszaszöknek. A Lettország által befogadottak közül távozott az utolsó kettő is. Magyarországra különösen nehéz menekülteket visszaküldeni, csak 248-at sikerült.
Menekültek egy berlini ideiglenes szálláson (fotó: ENSZ, UNHCR)

A korábban Lettország által egyszerre befogadott 23 menekült közül az utolsó két, eritreai származású személy is Németországba távozott rokonaihoz – tudósított a lett média alapján a német Die Welt. Egy szeptemberi riport már beszámolt arról, hogy a többi 21 személy Németország felé elhagyta az országot.

A lett migrációs hatóság szerint nincs arra jogi lehetőség, hogy a menekülteket szabad mozgásukban korlátozzák. Egyébként annak ellenére, hogy hollétük ismeretlen, havi 139 eurót utalnak át számukra. A cikk szerint távozásuk fő oka, hogy szinte lehetetlen a menekülteknek Lettországban munkát vagy lakást találniuk.

Tavaly a lettek csökkentették a menekültek szociális ellátását, ezt most egy belügyminisztériumi államtitkár hibának nevezte. További integrációs akadály a nyelvtudás hiánya. Maris Kucinskis miniszterelnök pedig azt mondta, „nem leszünk totalitárius állam, amely falat épít és mindenkit meg tud állítani”. Lettországnak egyébként eddig 531 menekültet kellett volna befogadnia, de ez lassan megy, eddig csak 109-et fogadtak be összesen.

Németország alig tud megszabadulni a menekültektől. Szeptemberig 40 ezer főt akartak más schengeni országokba továbbítani, de ebből alig valósult meg valami – írja a Die Welt másik cikke. Eddig csak 2860 főt sikerült, különösen nehéz a Magyarországra menő visszaküldés – teszik hozzá mindjárt az elején.

Emlékeztetnek arra, hogy a többi schengeni országban már regisztrált menekültek elvileg nem kaphatnának németországi menekültstátuszt, ez azonban a gyakorlatban nem működik. Januártól szeptemberig a német hatóságok pontosan 40 ezer átvételi megkeresést intéztek a többi országhoz, de csak 2860 személyt vettek át tőlük (7,15 százalék). Magyarország esetében 10 082 személyből 248 az arány (2,5 százalék). A legtöbb személyt Olaszországba és Lengyelországba sikerült átadni.

Januártól szeptemberig egyébként 213 menedékkérő érkezett Németországba. Ha a Dublini Egyezményt betartanák, többségüknek el kéne hagynia Németországot. Eközben más országokból, mint Svédország, mintegy 24 400 átvételi kérelem érkezett, és ebből 9700 főt Németország be is fogadott.

A legtöbb esetben nem a befogadó ország a hibás, maguk a menekültek emelnek kifogást az ellen, hogy visszaküldjék őket Németországból – írj a Die Welt. Az eljárás lefolytatásának határideje hat hónap, de mire ez letelik, a visszaküldendő menekült sokszor eltűnik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG