<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Németország amiatt is szenved, hogy alig sikerül a megfelelő egyezmények alapján más országokba továbbküldenie menekülteket, és amiatt is, hogy akit sikerül, azok is visszaszöknek. A Lettország által befogadottak közül távozott az utolsó kettő is. Magyarországra különösen nehéz menekülteket visszaküldeni, csak 248-at sikerült.
Menekültek egy berlini ideiglenes szálláson (fotó: ENSZ, UNHCR)

A korábban Lettország által egyszerre befogadott 23 menekült közül az utolsó két, eritreai származású személy is Németországba távozott rokonaihoz – tudósított a lett média alapján a német Die Welt. Egy szeptemberi riport már beszámolt arról, hogy a többi 21 személy Németország felé elhagyta az országot.

A lett migrációs hatóság szerint nincs arra jogi lehetőség, hogy a menekülteket szabad mozgásukban korlátozzák. Egyébként annak ellenére, hogy hollétük ismeretlen, havi 139 eurót utalnak át számukra. A cikk szerint távozásuk fő oka, hogy szinte lehetetlen a menekülteknek Lettországban munkát vagy lakást találniuk.

Tavaly a lettek csökkentették a menekültek szociális ellátását, ezt most egy belügyminisztériumi államtitkár hibának nevezte. További integrációs akadály a nyelvtudás hiánya. Maris Kucinskis miniszterelnök pedig azt mondta, „nem leszünk totalitárius állam, amely falat épít és mindenkit meg tud állítani”. Lettországnak egyébként eddig 531 menekültet kellett volna befogadnia, de ez lassan megy, eddig csak 109-et fogadtak be összesen.

Németország alig tud megszabadulni a menekültektől. Szeptemberig 40 ezer főt akartak más schengeni országokba továbbítani, de ebből alig valósult meg valami – írja a Die Welt másik cikke. Eddig csak 2860 főt sikerült, különösen nehéz a Magyarországra menő visszaküldés – teszik hozzá mindjárt az elején.

Emlékeztetnek arra, hogy a többi schengeni országban már regisztrált menekültek elvileg nem kaphatnának németországi menekültstátuszt, ez azonban a gyakorlatban nem működik. Januártól szeptemberig a német hatóságok pontosan 40 ezer átvételi megkeresést intéztek a többi országhoz, de csak 2860 személyt vettek át tőlük (7,15 százalék). Magyarország esetében 10 082 személyből 248 az arány (2,5 százalék). A legtöbb személyt Olaszországba és Lengyelországba sikerült átadni.

Januártól szeptemberig egyébként 213 menedékkérő érkezett Németországba. Ha a Dublini Egyezményt betartanák, többségüknek el kéne hagynia Németországot. Eközben más országokból, mint Svédország, mintegy 24 400 átvételi kérelem érkezett, és ebből 9700 főt Németország be is fogadott.

A legtöbb esetben nem a befogadó ország a hibás, maguk a menekültek emelnek kifogást az ellen, hogy visszaküldjék őket Németországból – írj a Die Welt. Az eljárás lefolytatásának határideje hat hónap, de mire ez letelik, a visszaküldendő menekült sokszor eltűnik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG