<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Németország amiatt is szenved, hogy alig sikerül a megfelelő egyezmények alapján más országokba továbbküldenie menekülteket, és amiatt is, hogy akit sikerül, azok is visszaszöknek. A Lettország által befogadottak közül távozott az utolsó kettő is. Magyarországra különösen nehéz menekülteket visszaküldeni, csak 248-at sikerült.
Menekültek egy berlini ideiglenes szálláson (fotó: ENSZ, UNHCR)

A korábban Lettország által egyszerre befogadott 23 menekült közül az utolsó két, eritreai származású személy is Németországba távozott rokonaihoz – tudósított a lett média alapján a német Die Welt. Egy szeptemberi riport már beszámolt arról, hogy a többi 21 személy Németország felé elhagyta az országot.

A lett migrációs hatóság szerint nincs arra jogi lehetőség, hogy a menekülteket szabad mozgásukban korlátozzák. Egyébként annak ellenére, hogy hollétük ismeretlen, havi 139 eurót utalnak át számukra. A cikk szerint távozásuk fő oka, hogy szinte lehetetlen a menekülteknek Lettországban munkát vagy lakást találniuk.

Tavaly a lettek csökkentették a menekültek szociális ellátását, ezt most egy belügyminisztériumi államtitkár hibának nevezte. További integrációs akadály a nyelvtudás hiánya. Maris Kucinskis miniszterelnök pedig azt mondta, „nem leszünk totalitárius állam, amely falat épít és mindenkit meg tud állítani”. Lettországnak egyébként eddig 531 menekültet kellett volna befogadnia, de ez lassan megy, eddig csak 109-et fogadtak be összesen.

Németország alig tud megszabadulni a menekültektől. Szeptemberig 40 ezer főt akartak más schengeni országokba továbbítani, de ebből alig valósult meg valami – írja a Die Welt másik cikke. Eddig csak 2860 főt sikerült, különösen nehéz a Magyarországra menő visszaküldés – teszik hozzá mindjárt az elején.

Emlékeztetnek arra, hogy a többi schengeni országban már regisztrált menekültek elvileg nem kaphatnának németországi menekültstátuszt, ez azonban a gyakorlatban nem működik. Januártól szeptemberig a német hatóságok pontosan 40 ezer átvételi megkeresést intéztek a többi országhoz, de csak 2860 személyt vettek át tőlük (7,15 százalék). Magyarország esetében 10 082 személyből 248 az arány (2,5 százalék). A legtöbb személyt Olaszországba és Lengyelországba sikerült átadni.

Januártól szeptemberig egyébként 213 menedékkérő érkezett Németországba. Ha a Dublini Egyezményt betartanák, többségüknek el kéne hagynia Németországot. Eközben más országokból, mint Svédország, mintegy 24 400 átvételi kérelem érkezett, és ebből 9700 főt Németország be is fogadott.

A legtöbb esetben nem a befogadó ország a hibás, maguk a menekültek emelnek kifogást az ellen, hogy visszaküldjék őket Németországból – írj a Die Welt. Az eljárás lefolytatásának határideje hat hónap, de mire ez letelik, a visszaküldendő menekült sokszor eltűnik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló