Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A meghatározó magánegészségügyi szolgáltatókat egyesítő PRIMUS Egyesület már ma tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal annak érdekében, hogy március közepétől bekapcsolódhassanak az állami járványkezelésbe önköltséges alapon, profit nélkül. Szükség is van erre, hiszen a Covid-osztályok túlterheltek, s még a rezidenseket is átvezényelhetővé tették. 

A privát egészségügyi szektor meghatározó érdekvédelmi szervezete, a  PRIMUS Egyesület, a március 5-én megjelent 106/2021. (III. 5.) kormányrendeletben foglaltakra reagálva szeretné csökkenteni az állami egészségügyre nehezedő pandémiás terhelést, s kész javaslatcsomaggal ülne tárgyalóasztalhoz az egészségügyi kormányzattal.

Segítőkezet nyújtanának a PRIMUS Egyesület tagjai az közegészségügynek. Fotó: DepositphotosSegítőkezet nyújtanának a PRIMUS Egyesület tagjai az közegészségügynek. Fotó: Depositphotos

 

"Kérjük az egészségügyi kormányzat képviselőit, hogy haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a privát szolgáltatók képviselőivel, hogy rövid időn belül érdemi ellátási terhet vehessünk le a közfinanszírozott egészségügyről”

- mondja Leitner György, a PRIMUS Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója, aki szerint akár március közepétől be tudnának kapcsolódni a kiesett állami kapacitások pótlásába.

A fenti kormányrendelet egyébként bármely nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatót a járványkezelés érdekében kötelezheti ingatlanjai vagy ingó eszközei és felszerelései rendelkezésre bocsátására. Ezért a magánszolgáltatók azt kérik, hogy az állam tekintse partnereknek őket a védekezésben.

„A járvány okozta terhek csökkentése érdekében a PRIMUS tagjai vállalják a közfinanszírozott betegek fogadását a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel közösen kialakított szolgáltatási struktúrában, önköltségi árakon, profit nélkül” – foglalja össze Leitner György az egyesület javaslatát.

A PRIMUS emlékeztet arra, hogy az egyesület már tavaly novemberben javaslatot tett a kormány, a meghatározó magánszolgáltatók, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Szakdolgozói Kamara bevonásával az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozására. Javaslatukat eljuttatják az egészségügyi kormányzathoz, és már ma, hétfőn kezdeményezik az érdemi egyeztetések elkezdését.

A mai operatív törzsön Müller Cecília országos tisztifőorvos is arról beszélt, hogy szó van a magánegészségügy bevonásáról.

Jöhetnek a fiatalok és a nyugdíjasok is

Minderre óriási szükség is van, hiszen az országos tisztifőorvos feloldotta a kórházak területi illetékességét, a mentők odavihetik a betegek, ahol helyet találnak neki, miközben egyre telítődnek az Covid-osztályok.

"Ezeken az osztályokon már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani, és rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják"

- nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Népszavának.

A hétvégén már 7445 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 778-an voltak lélegeztetőgépen, pénteken 6867 Covid-beteget ápoltak és 677-en szorultak gépi lélegeztetésre.

Balogh Zoltán javaslatai szerint ismét be lehetne vonni az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat, és a nyugdíjba vonult szakdolgozókat önkéntes alapon, de megfelelő javadalmazás fejében. Szerinte a kormány léphetne, hogy a szolgálati jogviszony miatt most távozott kollégákat visszacsábítsa. Mint ismeretes, a március 1-jével életbe lépett új egészségi jogviszony miatt  többezer egészségügyi szakdolgozó került ki az állami egészségügyből. Az első hírek 5000 főről szóltak, aztán kiderült, hogy 4000 főről van szó, ami igen nagy létszámkiesés, főleg a járvány harmadik hullámának közepén.

A hétvégén egyébként az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője a rezidenseket már kötelezte is a pandémiában való részvételükre, ami azt jelenti, hogy az aláírt új munkaszerződésükbe utólag tették be, hogy ők is átirányíthatóvá váltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az építőipar, lassú lesz a kilábalás
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 11:22
Egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - jelentette az idei és a tavalyi februárt összehasonlító összefoglalójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Heti csúcson az új fertőzöttek száma, de végre csökken az aktív fertőzötteké
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 09:06
Az aktív fertőzöttek mellett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökken, de az új fertőzöttek száma emelkedett, az oltás pedig lelassult.
Makro / Külgazdaság Nyári táborozásról, osztálykirándulásról álmodnak a nagycsaládosok
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:29
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kimerültek a családok az otthoni online oktatás miatt, és a diákok is szeretnének kirándulni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a kormány - a magyar hírszerzés a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 07:21
A Magyar Közlönyben olvasható határozatból derül ki, hogyan tologatja a pénzt a kormány.
Makro / Külgazdaság Amerika véget vet a leghosszabb háborújának: Biden bejelentette a kivonulást
MTI | 2021. április 15. 06:37
Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig - jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
hírlevél
depositphotos